Кінь Пржевальського: фото, чому так називається, опис

Унікальні та рідкісні тварини — коні Пржевальського, зображені на фото нижче, — вважаються зникаючим видом, який занесений в Червону Книгу і знаходиться під охороною як цінний популяція ссавців. Ці скакуни — нетипове явище для фермерського господарства, але інформація про головні характеристики породи та особливості життя представників цієї різновиди допомагає розібратися в образі життя інших кінних різновидів.

Кінь Пржевальського: фото, чому так називається, опис

Чому так називається

Кожного, хто вперше чує про коня Пржевальського, в першу чергу цікавить, звідки пішла назва цієї тварини. Відповідь проста — коні отримали ім’я на честь свого першовідкривача Н. М. Пржевальського — відомого в XIX столітті мандрівника і природоведа.

В кінці 1870-х років натураліст відправився в подорож по Центральній Азії. По ряду причин Микола Михайлович не зміг виконати все, що задумав зробити під час поїздки. Однак учений відкрив нову породу коней, яку описав після повернення в Росію. Сталося це в 1879 році. Трохи пізніше, в 1881 році, коні Пржевальського описані В. С. Поляковим і названі унікальним, невідомим науці виглядом.

Порода занесена в російську Червону Книгу і знаходиться під охороною держави. Крім того, тварини захищаються Міжнародним союзом охорони дикої природи.

Історія відкриття

Предком сучасних представників породи вважається різновид, з давніх-давен жила на території Центральної Азії (в районі Джунгарська). Це так звана дикий кінь Пржевальського. Однак тварини мешкали не тільки в Джунгарії. Зустрічалися такі жеребці і в районі річки Волга (на сході), у Тибеті, Монголії, Казахстані. В Російській імперії коні стали відомі тільки після азіатського подорожі Н. М. Пржевальського.

В рідних місцях коні водилися в умовах сухого степового клімату — у високогірних районах і долинах, розташованих високо над рівнем моря. На територіях з мізерною степовою рослинністю коні селилися, головним чином, у районах оазисів. Там можна було знайти їжу і пиття, завдяки наявності прісноводних водойм і рослинності, багатою поживними і корисними речовинами.

Читайте також:  Чому кури не несуться: причини і методи рішення

Кінь Пржевальського: фото, чому так називається, опис

Дикі коні Пржевальського відомі як вимерлий, тобто не зустрічається в природному середовищі, підвид коней. Вчені виділяють ряд причин зникнення популяції:

  • Сильне зміна кліматичних умов у світі. Наприклад, в районах проживання коней Пржевальського в середині ХХ століття настало різке похолодання (сильні морози взимку). Влітку ж у цих місцях спостерігається посуха.
  • На природний спад чисельності поголів’я вплинули дикі тварини, головним чином, вовки. Хижаки здавна вважалися лихом для коней, особливо хворих і слабких, не здатних чинити серйозний опір.
  • Ще одна причина скорочення популяції диких рисаків Пржевальського — любов місцевого населення до полювання. Багато в чому завдяки цьому кількість представників виду сильно зменшилося.
  • Поступове зменшення території для проживання. Поширення тваринництва призвело до того, що землі, на яких раніше кочували табуни, були зайняті людиною для випасу худоби.

Підвид неможливо виявити в природному середовищі вже протягом 50 років, тому цей тип вважається майже зниклим. Представники різновиди живуть у заповідниках і зоопарках, де часто схрещуються з кіньми інших порід. Таким чином на світ з’являються нові рисаки зі своїми унікальними характеристиками.

Характеристика

Тварини відносяться до загону непарнокопитних родини конячих. Коні Пржевальського відрізняються від жеребців, використовуваних у фермерському господарстві і кінному спорті. Скакуни характеризуються поруч особливостей, які стали відомі після опису виду, зробленого ще в кінці XIX століття:

  • Зростання коней — 1 м 36 см, довжина корпусу — 200 сантиметрів, маса тіла досягає 350 кг.
  • Тулуб щільне, голова масивна і кругла, ноги міцні, короткі.
  • Шерсть досить довга, волоски більшого розміру, ніж у одомашнених побратимів.
  • Масть — саврасовая (піщано-руда), причому в нижній частині корпусу, а також в районі хвоста і гриви, відтінок світліше.
  • Відмінна риса диких жеребців — відсутність чубчика і короткий хвіст.
Читайте також:  Заварюємо сушений шипшина, як правильно це зробити

Головною відмінністю коня Пржевальського від домашньої коні вчені називають кількість хромосом. У зникаючого виду їх 66, а у звичайних конячок — 64.

Кінь Пржевальського: фото, чому так називається, опис

Спосіб життя коня Пржевальського

Коні Пржевальського проживають стадами. При цьому в складі кінського «сімейства» присутні:

  • один дорослий кінь;
  • кобили — від 5 до 11 особин;
  • молоді лошата, які живуть в стаді до досягнення 2-3 років.

Зустрічаються так звані табуни холостяків, які складаються з молодих самців. Іноді в такі об’єднання входять старі жеребці, які також можуть проживати окремо від табуна, в самоті.

Сім’ї коней Пржевальського живуть відособлено один від одного, однак часто при переході на нове місце проживання об’єднуються.

Пасуться тварини рано вранці або ввечері, коли починаються сутінки. В раціоні переважає степова злакова рослинність. Взимку доводиться добувати їжу з-під снігу і льоду, харчуватися гілками дерев, чагарниками. Денний час жеребці Пржевальського використовують для відпочинку, віддаючи перевагу високих місцях, щоб краще оглядати прилеглу місцевість. На випас коні йдуть групою, яку очолює досвідчена самка, а замикає самець. Живуть дикі коні, як правило, 20-25 років.

Представники породи коней Пржевальського спаровуються один раз в рік, хоча ознаки гону у жіночих особин проявляються кожен місяць. Дитинча народжується через 11 місяців після спарювання. Зазвичай тварини виводять потомство навесні, коли ставало тепліше і з’являлася перша зелень.

Лошата народжуються на світло повністю зрячими і здатними майже відразу ходити. Зубки у молодняку прорізаються приблизно через 6 місяців. Після цього підростаючі рисаки починають харчуватися «дорослою їжею», а до цього їжею залишається молоко матері.

Своє стадо молодий рисак створює після досягнення трирічного віку. Однак трапляється, що жеребця виганяють з табуна вже через рік після появи на світло. Тоді молоді самці приєднуються до груп одинаків-холостяків, де і живуть, доки не прийде час створювати власний табун.

Читайте також:  Які пастки для тарганів найефективніші?

Кінь Пржевальського: фото, чому так називається, опис

Розмноження коней Пржевальського в неволі

Із-за різкого скорочення поголів’я дикі коні Пржевальського змогли вижити тільки в заповідниках і зоопарках. Сучасна популяція представлена нащадками 12 тварин, що мешкали в умовах, створених людиною.

У 1959 році була розроблена програма дій, спрямована на збільшення поголів’я, виключення інбридингу і збереження чистоти породи. До середини 80-х років налічувалося 680 особин. Біологи ведуть роботу по поверненню коней Пржевальського в природне середовище. Завдяки реінтродукції (переселення тварин у рідні місця) в Монголії мешкає вже 3 стада, загальною чисельністю більше 300 особин. Вони володіють тими ж навичками, що і їх дикі предки, але більш вимогливі до кормової бази і не здатні харчуватися степовими чагарниками і гілками.

Всього в світі налічується близько 2000 чистокровних коней. Але назвати їх дикими можна лише умовно: більшість особин живуть в зоопарках і заповідних зонах, де у їхнє життя втручається людина.

Коні Пржевальського — останні представники диких жеребців, які, на жаль, вже не зустрічаються в природних умовах. Ці особи ніколи не були одомашнені і не використовувалися для сільського господарства. Однак, незважаючи на неможливість застосування різновиди в тваринництві, інтерес до породи не пропадає.

Настанова - Корисні поради
×
Тисни «Подобається», щоб читати нас на Facebook
Дякую, я вже з Вами!