Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Качки — найпоширеніші водоплавні птахи, які живуть на території Північного і Південного півкуль. Сімейство качиних включає більше сотні видів, які розрізняються розмірами, характером і способом життя. Дика качка стала прабатьком домашніх птахів, яких розводять у багатьох господарствах країни.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Загальні риси і звички диких качок

Об’єднуючими рисами всіх видів диких качок прийнято вважати селище птахів поблизу водойм і кочовий спосіб життя у переважної кількості різновидів. Раціон особин схожий і являє собою суміш з водної рослинності, дрібних тварин (рачків, дафній, пуголовків, мальків риби) і невеликої кількості насіння злакових трав.

Характерною рисою, за якою легко можна розпізнати качок, коли вони високо в небі, є нездатність птиці парити.

Качка летить, часто махаючи крилами, від чого здається, що вона вічно квапиться. Злітаючи з землі, птах видає багато шуму, ляскає крилами і голосно крякає.

У всіх різновидів диких качок схожу будову тіла, яке ідеально пристосоване до полуводному способу життя. Тулуб невелике (вага птиці рідко перевищує 2,5 кг), обтічної форми, з маленькою головою і короткої або середньої шиєю. Оперення гладке і щільне, не пропускає воду. Пухової шар розвинений добре.

Серед диких представників качиного сімейства яскраво виражено відмінність самочок від самців. Різниця полягає у вазі й розмірі або в забарвленні оперення.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Спосіб життя

Переважно дикі качки — перелітні птахи, які вчиняють багатокілометрові подорожі. Восени вони відлітають з північних регіонів на південь — туди, де зберігається хороша кормова база, а водойми не покриваються льодом.

Сьогодні, коли клімат змінюється в бік потепління, а птах і взимку може знайти їжу в незамерзаючих водоймах, качки можуть зимувати і в помірній кліматичній зоні. Часто птахи залишаються на водоймах у міських парках, де городяни підгодовують їх всю зиму.

Види водоплавних, що живуть у тропіках, наприклад, мускусні качки, ведуть осілий спосіб життя, незначно переміщаючись в межах декількох сотень кілометрів.

Селяться качки по берегах річок і озер, в болотистій місцевості. Вони влаштовують гнізда у заростях прибережної рослинності, на маленьких острівцях, куди важко дістатися сухопутних хижаків.

У зграї качки збираються тільки на період перельоту, в інший час тримаються сім’ями, парами або поодинці.

Кладку яєць починають пізньої весни, виводячи каченят на початку літа.

Малюки з першого дня життя вміють плавати і харчуються самостійно, всюди слідуючи за матір’ю. Молодняк швидко росте, до осені його складно відрізнити від батьків.

Річкові види

Характеризуються селищем по берегах річок і харчуванням водною рослинністю в поєднанні з тваринним кормом — зоопланктоном, безхребетними. Відрізняються невеликими розмірами і яскравим забарвленням оперення у селезнів.

Широконіска

Різновид, що мешкає в помірному кліматі Північної півкулі. Є об’єктом спортивного і промислового полювання.

Виглядає птах забавно: на невеликий акуратною голові — непропорційних розмірів широкий дзьоб. Довжина його досягає 7 см, ширина — 4-4,5 див. За допомогою такої «лопати» качка добуває корм, пропускаючи через нього, як через сито, воду разом з частинками рослинності і дрібними рачками.

Вага широконіски не перевищує 1 кг, частіше — 600 р. оперення — строкатий, сіро-коричневий. Селезень в сезон спарювання хизується чорної з зеленуватим відливом головою і шиєю, спиною і надхвостьем. По боках проходять білі смужки. Передня частина шиї і груди — білосніжні, махові пір’я на крилі — світло-коричневі.

Широконіска крякає рідко, лише у разі небезпеки.

Статева зрілість у качок настає у віці року, але спаровуються особини не раніше 3 років. Відкладають до 13 яєць у травні, термін насиджування — 25 днів. Самець не бере участь у вирощуванні потомства. Каченята з першого дня життя слідують за матір’ю, поїдаючи той самий корм, що і вона. Літати широконіски починають півтора місяця, після чого залишають мати і ведуть самостійне життя.

У Росії широконіска мешкає аж до Карелії і Таймиру. Восени відлітає в Південну Європу, Середню Азію, Індію.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Крижень

Дика качка крижень — найпоширеніший вид у нашій країні. Гніздиться повсюдно, часто залишаючись зимувати в містах, поблизу незамерзаючих водойм.

Довжина тіла птаха досягає 60 см, вага — 1500-1800 р. Самець відрізняється від самки ошатним яскравим оперенням: голова і коротка шия — смарагдово-зеленого кольору, з білою поперечною смугою. Груди — коричнева, спина і живіт — сірі. По спині і нижньої частини живота проходять темно-сірі поперечні розмиті смужки. Самочка має бурувато-сірий окрас, прикрашений чорними плямками і рисками.

Крижень стала родоначальницею більшості порід, що розводяться в домашніх умовах.

Мешкає на лісистих і степових берегах водойм, у тому числі і з солоною водою. Може жити і в пустельній місцевості, вибираючи заболочені місця для гніздування. Часто селиться поблизу людського житла.

Особливість крижні — галасливий і швидкий політ, супроводжуваний криками «віть-віть».

Властиво цьому увазі і така поведінка: під час годування птах занурює голову і передню частину тіла у воду, встаючи вертикально. Хвіст при цьому стирчить на поверхні.

У харчуванні птах вибагливий, легко пристосовується до місцевої кормової бази. Основу раціону становить водна рослинність і водні мешканці — молюски, ракоподібні, земноводні, риби.

До розмноження птиця готова в однорічному віці. Кладка складається з 10-15 яєць, час насиджування — 27 днів. Каченята сходять з гнізда через 12 годин після вилуплення, вони з народження добре плавають і пірнають, їдять «дорослу» їжу, вважаючи за краще тваринний корм, багатий протеїном. Малюки швидко ростуть, залишаючи матерів у віці 2 місяці.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Чорна крижень

За описом схожа на крижня звичайну, але дрібніше — важить від 800 до 1400 р. Пофарбовані самці та самочки майже однаково: сіре пір’ячко, з освітленням на грудці і темними цятками. На голові — темна «шапочка», щоки — світло-сірі з однією чорною смугою.

Порода поширена на півдні Сибіру, на Сахаліні, в Японії та Китаї. Налічує всього близько мільйона особин.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Шилохвіст

Говорящее назву дано за незвичайний голковидний хвіст у самця, який добре видно в польоті і у пливе птиці.

Статура особин нагадує крижня, але шилохвіст виглядає витонченіше: довжина тіла — 54-68 см, вага — 700-1300 р. Качечки пофарбовані в пісочні відтінки з чорними пестринами, самці ошатні: голова — темно-коричнева з чорним потилицею, грудка — біла, боки і спина — сірі з дрібним чорним крапом.

Голос качок мелодійна, нагадує свист. Шилохвости люблять відкриті простори (степу, тундру), уникаючи лісів. Птах перелітний, зимує в тропічному поясі.

Качки добре літають і плавають, але майже не пірнають. Харчуються водною рослинністю і живим кормом.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Чирок-свистунок

Найменший представник річкових качок, широко поширений в нашій країні. Вага чирка складає 400 г, самок — 250-300 г, довжина тіла — 36 див. у сезон спарювання Самець має цегляного кольору голову з зеленою смугою вздовж очей, крила і боки — сіро-блакитні, строкаті. Хвіст з боків має жовті трикутники, грудка — з рожевим відливом. У качечки непримітний строкато-буре забарвлення.

Самець видає звуки, схожі на дзвінкий, але мелодійний свист. Самочки неголосно покрякивают.

Свистунок — птах перелітний, зимує у регіонах з м’яким кліматом, а гніздиться аж до Арктики.

Селиться в лісовій і лісостеповій місцевості, вибираючи заросле рослинністю мілководді.

Самка будує гніздо на землі, вистилаючи його травою. У кладці не більше 11 дрібних яєць. Пташенята покриті зеленувато-жовтим пухом, швидко ростуть. У місячному віці стають на крило і залишають гніздо.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Чирок-тріскунок

Селезень відрізняється від чирка-свистунка широкою білою смугою над очима, добре видимої здалеку. Назва «тріскунок» дано качці за характерний крик — розкотистий тріск «керр-креррр».

Живе в помірному кліматі нашого континенту. На зимівлю мігрує в Африку, Іран, Індію.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Мармуровий, або узконосый чирок

Дрібна качка, вагою 400-500 р. Забарвлення пера — попелясто-сірий зі світлим крапом. Чирок мешкає в Південній Європі і Центральній Азії. Зимує в Індії, Ірані, Єгипті.

Мармуровий чирок селиться в густих очеретяних заростях по берегах озер і боліт, в тому числі солоних. Живиться в основному молюсками і планктоном.

Вид нечисленний через скорочення місць проживання птиці.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Сіра качка

Численний вид, що населяє Євразію і Північноамериканський материк. Довжина тіла — 50 см, вага — близько 900 г, самці трохи крупніше самок. Забарвлення пера сірий — від світлого до темного відтінку, груди покрита чорними плямами, хвіст і дзьоб — чорні.

Самець в польоті видає звук, схожий на крик ворони.

Гніздяться качки на тихих водоймах, приховуючи кладку яєць в прибережній рослинності. Підрослий молодняк разом з батьками переселяється на великі річки та озера.

Живиться сіра качка водною рослинністю, восени пасеться на полях з посівами пшениці, гречки, проса.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Свиязь

Вважається північній породою диких качок, що мешкає від лісотундри на Чукотці та Ісландії до смуги лісостепів в помірному кліматі. Зимує в Індокитаї, на сході Африки, Азії.

Птах середнього розміру, вагою близько 1 кг. Селезень забарвлений в коричневі і сірі кольори, на лобі має білу пляму. Самка — буро-руда.

Для свиязи характерно селище і переміщення великими зграями — до 3-4 тисяч голів. Качки навіть пасуться на полях групами по кілька десятків особин.

Живляться рослинністю, восени здійснюють набіги на посіви зернових культур.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Касатка

Косатка (ластівка, косатый селезень) — середнього розміру птиці, поширені в Азії. Вага особин — не більше 1 кг. Оперення сіре, на крилі є довгі серповидні пір’я чорного кольору. Весняний наряд самця складається з смарагдового кольору пір’я на голові, біло-чорної смужки на шиї.

Качка влаштовує гніздо прямо на землі, в густих прибережної рослинності. У кладці 6-8 кремових яєць.

Касатка живиться водними рослинами, рідше — комахами, молюсками, рачками.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Крохалі

Промисловий вид дикої качки, поширений по всій Північній півкулі. У птахів примітна зовнішність:

  • довгий прямий і вузький дзьоб гачком на кінчику;
  • пір’я, скуйовджене на потилиці, чому голова здається непропорційно великий.

Крохаль відноситься до великих видів качок, досягаючи ваги в 2 кг.

Великий крохаль

Нагадує зовнішнім виглядом гусака, маючи довгу шию, дзьоб і плескату витягнуту голову. Довжина тіла крохаля досягає 65 см, розмах крил — майже метр. Голова птиці забарвлена в коричневий колір, шия і груди з животом — білі, спина чорна, крила — сірі.

Вид мешкає в зоні лісотундри у північній Європі та Америці, а також в Західному Сибіру і Монголії. Мігрує на невеликі відстані, переміщаючись на зимівлю в більш м’який клімат.

Для виведення молодняку крохаль вибирає зарослі тихі водойми. Живиться рибою, виловлюючи екземпляри до 20 см в довжину. Не гребує молюсками, комахами, личинками.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Крохаль середній

Птах, трохи поступається в розмірі великим крохалю: довжина тіла — 50-55 см, вага — 1 кг. У селезня голова і спина чорні, черево — біле, грудка — рожево-сіра. На потилиці є чубок з вузьких пір’я. Самочка — сіро-коричнева, на потилиці невеликий чубчик.

Сірий крохаль мешкає на півночі Америки і Євразії, на зиму відлітає в субтропіки.

Лускатий крохаль

Рідкісний вид, що налічує лише кілька тисяч особин. Мешкає на Далекому Сході, в Китаї та Кореї.

Птах невеликого розміру, з чорною головою і крилами, з білою грудкою і черевцем. Дзьоб червоний. Спинка і боки мають гарну мережу голубуватих хвилястих ліній.

Селиться по берегах гірських річок і озер. Яйця відкладає в дуплах дерев, у кількості 9-11 штук. Для виду характерна об’єднання виводки від декількох самок в загальну зграю.

Харчується птах рибою, жабами і комахами.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Нырковые

Гурт диких качок, які проводять більшу частину часу на відкритій воді. У пошуках їжі пірнають і пливуть під водою.

Мармуровий чирок

Цей вид качки вчені відносять і до нырковым, і до річковим птахам. Опис виду дано вище.

Нирки

Качки, поступаються розміром крижня. Особливість зовнішнього вигляду — крупна голова і коротка шийка. Плаваючи, птах тримає хвіст у воді. Забарвлення різноманітні: строкаті, сірі, зустрічаються чорні качки.

В рід входять такі види: червононосий нирок, красноглазый і пампасный нирки.

Білоокої

Птахи мають невелике округле тулуб з короткою шиєю і округлої великою головою. Забарвлення багатобарвні: біло-сірі, чорно-біло-сірі, чорно-червоно-сірі.

Ці качки поширені по всьому світу. У Росії гніздиться 5 різновидів білоокої. Птах вибирає великі водойми зі спокійною водою. Гнізда ховає в прибережній рослинності.

Живиться травою, водоростями, живими річковими дрібними організмами, пірнаючи за ними на глибину до 7 м.

Дикі качки: фото та назви всіх видів, опис, розведення, спосіб життя

Розовоголовая качка

Вид вважається вимерлим, останню особину спостерігали в дикій природі в 1945 році. Жила качка в Індії, Південно-Східної Азії. Її вага була близько 500 м; невелика голова рожевого відтінку трималася на довгій шиї.

Як розмножуються дикі качки

Навесні птахи утворюють пари, які зберігаються лише на час шлюбного періоду. Селезні доглядають за самочкой, демонструючи їй свій яскравий наряд.

Качка будує гніздо з трави і власного пуху на березі, в густих заростях. Іноді вона відкладає яйця прямо на землю. Коли самка сідає на гніздо висиджувати потомство, самець залишає її.

Каченята вилуплюються через 25-28 днів і майже відразу йдуть за матір’ю у воду. Вони добре плавають і спритно полюють на водяних комах, рачків, пуголовків.

У перші дні життя качиним малюкам не видно нерухомий корм. Каченята стрімко ростуть, стаючи самостійними через 45-65 днів після народження.

Дика качка будинку

Розводять диких качок не тільки заради задоволення спостерігати красивих витончених птахів, але і в якості підсадних живих принад. Мисливці використовують одомашнених качок для полювання на диких родичів. Підсадну птицю пускають плавати поблизу засідки мисливця, дика качка бачить «приманку» і сідає поруч, вважаючи місцевість безпечною.

Як зловити

Дорослих качок ловлять за допомогою пасток — ящиків з автоматично закривається дверцятами. У відкритому положенні дверцята утримує важіль або паличка, яку неминуче зачепить качка, проникає всередину ящика за залишеним там ласощами. Дверцята зачиняються, птах виявляється всередині, ціла і неушкоджена.

Інший варіант упіймання дикої качки підходить для використання в сезон вирощування птахом молодняку. У разі небезпеки самка відволікає увагу на себе, відводячи хижака або людини від потомства. Каченята ж завмирають, покладаючись на свій окрас, непомітний серед рослинності. Уважний мисливець без праці знайде пухнасті грудочки в траві.

Зміст

Дику птицю утримують у закритих вольєрах, щоб качки не відлетіли. На зиму готують приміщення без протягів, з чистою підстилкою із стружок або сіна. Спеціального обігріву більшості видів не потрібно.

Утятник обладнують годівницями і напувалками. Сідала качкам не потрібні, достатньо покласти 1-2 широких бруска або дошки на висоту 10-15 см

Годування

Щоб птах не зажиріли і не втратила здатність до розмноження, її годують низькокалорійним кормом, з високою часткою трави або сіна. З концентратів підійде подрібнений овес, ячмінь, просо, рис, гречка.

Влітку дають траву, в основному жорстку: очерет, рогіз. Можна набирати ряску. Взимку згодовують сінну різання.

Обов’язково потрібно вводити в раціон сиру рибу, пуголовків, мотиля.

Продуктивність

Розведення диких качок в домашніх умовах не передбачає одержання м’яса та яєць. Самки несуться тільки навесні, відкладаючи близько десятка дрібних яєць. Тушка не буде важити більше 800 р.

Дикі качки — досить поширені птахи, але деякі види знаходяться на межі зникнення через зменшення районів проживання. Родоначальницею більшості порід домашніх качок вважається крижень. В домашніх умовах диких птахів містять, щоб використовувати в якості приманки на полюванні.

Оцініть статтю
Настанова - Корисні поради
×
Тисни «Подобається», щоб читати нас на Facebook
Спасибі, я вже з Вами!