Хрещення дитини: як правильно охрестити малюка?

Хрещення дитини: як правильно охрестити малюка?

Ось народився і довгоочікуваний малюк, і якщо ви його приймаєте як дар Божий, то рано чи пізно виникне безліч питань. Потрібно його хрестити? Якщо так, то як швидко? Чи Можете ви за малюка приймати такі рішення – яку віру йому вибрати? Не занесуть інфекцію дитині, купаючи її разом з усіма дітками в одній купелі? Не прохолоне? Не налякає чи малу таку кількість людей у церкві? Можна бути присутнім мамі під час звершення обряду. Кого взяти в хресні батьки? Які їхні обов’язки? Як їм піднести новину? Чи мають вони право відмовитися? І багато інших. Але давайте розбиратися по порядку.

Перше, на що хочеться звернути увагу.
Хрещення дитини відбувається не для того, щоб поліпшити його здоров’я або зробити його життя більш щасливим або довгою. Згідно з Християнським переказом хрещення дає людині лише можливість успадкування Царства Божого. І велику роль тут грає те, як живуть батьки. Яким прикладом вони служать своїм дітям. А також хрещені батьки, які в ідеальному випадку повинні відкрити дорогу для духовного розвитку дитини, а після, не дати з неї зійти, допомагати в труднощах. І навіть замінити дитині батьків у випадку, якщо він їх втратить.

І добре, якщо Хресні батьки самі глибоко віруючі люди, що дотримуються не тільки обряди, а й провідні християнський спосіб життя. В обов’язки хрещених входить молитися все життя про своєму хрещенику. Але це в ідеалі. У наш час всім діткам не можуть дістатися ідеальні хресні батьки. Вони — хресні – це і є всі ми з вами. Ми з одного суспільства. Смішно вимагати від хрещених батьків стрибнути вище своєї голови. Уважніше придивитеся до свого оточення. Якщо строгих правил ми дотримуватися в силу обставин не можемо, то навіть маленький крок в сторону Бога буде вже великим досягненням в нашій такій непростій життя.

Вибираємо хрещених.
Якщо виникають труднощі в цьому питанні, то для хлопчика буде достатньо тільки хрещеного батька, а для дівчинки тільки хрещеної матері. Бажано, щоб людина все ж був хорошим прикладом дитині. Якщо ви вибираєте двох хресних, то обов’язкова умова, щоб вони не жили як чоловік і дружина – ні в минулому, ні в сьогоденні, ні в майбутньому. Можна брати в Хресні і бабусь-дідусів, тіток-дядь вашої крихітки, і людей, які не є вашими родичами. Головне, щоб вони не були близькі між собою. Ви, як батьки, теж не можете стати хрещеними своїй дитині. Ні разом, ні хтось один. Також не полінуйтеся запитати про віру людини, якого кличете в хресні. Хрещення відбувається згідно з християнськими традиціями. Хресний повинен бути християнином. Пам’ятайте, що на ваше прохання бути хрещеним людина має право відмовитися. Поставтеся з розумінням. Ви можете багато чого не знати. Попросіть людину, з якою ваша сім’я знаходиться в хороших відносинах. Це не повинен бути чужий для вас людина, якого ви, наприклад, зустрінете в церкві в перший раз в житті. І зовсім не важливо, хто з вас знайде хрещених. Підійдіть з усією серйозністю до питання про духовний розвиток вашого чада. Порадьтеся з батюшкою.

Про що ми попросимо хрещених.
Хрещеного батька попросити купити хрестик і ланцюжок і оплатити хрещення. А хрещену матір подарувати ікону, хрестильницю сорочку, хрестильне рушник. Варіантів багато. Ви і самі вправі все це придбати. Домовляйтеся і шукайте зручне для всіх рішення. І не забувайте, що це важлива подія має для всіх вас стати світлим і радісним. Якщо ви прихильник того, що чоловік народився, хрестився, одружився – готуй багато грошей і клич багато народу, подумайте про дитину спочатку. Йому це потрібно? Ви самі зможете все організувати правильно і обійтися без зайвої метушні? А крім того, підійдіть до Священика, який буде здійснювати обряд, або до церковнослужителю, і уточніть всі пікантні моменти. В кожній церкві є свої нюанси, які краще буде уточнити заздалегідь. Не бійтеся задати всі питання, які виникнуть у таких питаннях дрібниць не буває. Ідіть з чистим серцем і тоді ви не зустрінете ні заперечень, ні докорів. Будьте готові вислухати мораль, не обов’язково, що воно станеться, але поставтеся до цього філософськи. Будь рада несе в собі щось цінне.

В якому віці хрестити дитину?
Знову ж таки дотримуватися строгих правил тут важко. Є обставини. Але якщо ви хрестіть малюка рівно в сороковий день після народження – вам пощастило. Ви стали суворим охоронцем церковних канонів в цьому питанні. Зовсім слабких діток навіть в пологових будинках в перший день життя хрестять, як є, без хресних батьків. Ніхто такий мамі в цьому не відмовить. До сорока днів, якщо дитина здорова і все у вас в порядку, напевно, немає необхідності хрещення. Хоча не зайвим буде зайти в церкву і уточнити. Можливо, крім хрещення, є ще щось важливе, що ви можете зробити після пологів. Або навіть до. Наприклад, попросити благословення на пологи.

Кілька слів про ім’я.
Якщо ви вибрали свідомо православне ім’я своїй дитині, то і охрестити його можна цим ім’ям. Якщо ж дитина названий ім’ям, якого немає у святих покровителів, то доведеться поміняти ім’я. Це робиться для того, щоб крім ангела-зберігача у дитини ще була можливість звертатися за допомогою до святого, на честь якого його охрестили, і в записках священнослужителям, приміром, про здоров’я, вказувати ім’я свого святого. А просячи Бога про допомогу дитині, ви можете в молитві використовувати те ім’я, яке зазначено в нього в паспорті. Бог знав вашої дитини і до хрещення, і вже при його народженні дав йому свого Ангела-Хоронителя.

Що відбувається в день Хрещення?
Отже, ми вибрали церкву, Священика, замовили заздалегідь обряд. Приходимо з хрещеними і своїм малюком в призначений час. З собою у нас хрестильна сорочка, хрестик на атласною стрічці, хрестильне рушник або пелюшка, бланк свідоцтва про хрещення, звичайний рушник, ковдру, для самих маленьких чистий памперс і харчування. Якщо малюка будуть занурювати під воду з головою, та ще в холодну пору року, то подбайте про те, щоб його гарненько укутати. Мається на увазі, що вода в купелі буде теплою, а приміщення добре отопленным. Але на всяк випадок, краще перестрахуватися і взяти зайвих теплих речей. Якщо дуже хочеться залишити пам’ять про подію, ввічливим тоном буде заздалегідь уточнити, чи можна приносити з собою фото – і відеокамери. Не буде зйомка заважати проведенню церемонії.

Потрібен стіл для гостей?
Це вирішувати Вам. В обов’язкову програму ця подія не входить. Подбайте про те, щоб не було надмірностей. Ні за часом. Ні, особливо, щодо міцних напоїв. Потрібно прагнути до того, щоб у всіх на душі залишилася тільки радість від зустрічі. Це подія не повинно зводитися до банального застілля. Думайте про себе і про дитину. Впораєтеся з роллю господині? Буде можливість погодувати і укласти малюка спати в тихій спокійній обстановці? Якщо ні, то не бійтеся відмовити. Особливо якщо ваша дитина у пелюшковому віці.

Причастя.
У цей день все життя у малятка будуть хрестини. Добре, якщо хоча б в цей календарний день дитина буде причащатися в церкві. Головне, щоб це було для нього дуже важливим і світлою подією в житті. Не потрібно насильно водити дітей на причастя. Зрештою, вони зможуть просто взбунтовать і відмовитися. Краще рідше, але щоб для дитини це була радість. Кожна дитина хоче вести себе добре. Постарайтеся пояснити йому, що причастя йому допоможе в цьому. Дитина повинна знати, що Бог його любить, допомагає йому. Якщо ви моліться або просіть про допомогу Бога – обов’язково пояснюйте це дитині. Він як ніхто інший вбирає релігію своєю чистою душею. Не хоче дитина причащатися своїм якихось причин, намагайтеся просто так водити його в церкву. Свічку поставити, коли не йде служба. Потім пояснюйте, що за картинки навколо, навіщо люди сюди приходять. Після цього можете разом подивитися як причащаються інші дітки. Добре, якщо це буде ваш знайомий дитина, яка робить це спокійно. Або навіть дорослий. Наприклад, його бабуся. Не поспішайте. Все приходить з часом. Люди хрестяться і будучи зовсім дорослими. Але ваше завдання вже зараз прищеплювати дитині любов до Бога. Це йому точно жодним чином в житті не завадить. Швидше він буде вам дуже вдячний за те, що позбавите його душевних поневірянь у пошуках сенсу життя, коли він подорослішає і почне самостійно визначати себе в світі.

Адже ми даємо дитині їжу, питво, одяг, іграшки, книги, знання, освіту, культуру спілкування, виховання. Все найнеобхідніше. Не питаючи, чи потрібно йому це. А в чому його душа завинила, якщо ми в роздумах – чи давати їй їжу вже зараз. Або почекати, коли дитина подорослішає і сам вирішить яку їжу для душі він вибере. Ну якщо, звичайно, захоче до того часу щось вибирати.

Кудрявцева Наталія,
Самара, Росія.

Настанова - Корисні поради