Чому самогубців не відспівують: що таке суїцид в православ’ї, де і в яких випадках видають дозвіл на відспівування самоубиенных

Чому самогубців не відспівують: що таке суїцид в православї, де і в яких випадках видають дозвіл на відспівування самоубиенных

Коли людина самовільно позбавляє себе життя, рідних і близьких виникає закономірне питання: «Чому самогубців не відспівують?».

Роздавлені горем від втрати, люди намагаються зрозуміти, що штовхнуло родича на такий відчайдушний крок, намагаються виправдати його всіма можливими способами, шукають поради і підтримки, йдуть до церкви, щоб отримати відповідь на це неоднозначне питання.

Зміст:

  • Що таке суїцид з точки зору православ’я
  • Чому не відспівують потопельників і самоубиенных
  • Можна відспівувати повішеного
  • Де і в яких випадках видають дозвіл на відспівування самоубиенных
  • Як відспівати самоубиенного
  • Молитва за самоубиенного

Що таке суїцид з точки зору православ’я

Самогубство з православної точки зору — найстрашніший гріх. Позбавляючи себе самого дорогоцінного дару — життя, людина назавжди позбавляється покаяння, а значить — і Царства Божого. Вже немає для нього можливості на землі отримати відпущення гріхів, душевний храм знищений і потоптаний. Біблія трактує суїцид як різновид вбивства.

Чому самогубців не відспівують: що таке суїцид в православї, де і в яких випадках видають дозвіл на відспівування самоубиенных

Чоловік самовільно припиняє життя, яка належить не тільки йому, але і Богу. Господь дарував її для душевного розвитку, процвітання, але ніяк не для знищення. «Никтоже нас собі живе і никтоже себе вмирає… Аще бо живемо, аще вмираємо, Господні есмы»,— говорить в писанні апостол Павло.

На всякий випадок рекомендуємо знати про ставлення православ’я до гріха рукоблудства.

Чому не відспівують потопельників і самоубиенных

Існує правило Святого Тимофія Олександрійського, згідно з яким молитися за самогубців не можна. Потопельники і інші самогубці, які вчинили смертельний гріх — люди, які відступили від Божих заповідей, зубожіли духом, впустившие в душу диявола.

Чому самогубців не відспівують: що таке суїцид в православї, де і в яких випадках видають дозвіл на відспівування самоубиенных

Наклав на себе руку людина повністю втрачає віру в Божественний Промисел, без якого нічого на землі не може існувати.

Ті, хто вирішується покінчити з життям, утопившись у воді або будь-яким іншим способом, не вірять у Вічне життя, тим самим ображаючи Бога — Творця і Спасителя. Саме тому їх не відспівують у храмах, не поминають на Літургіях і панахидах.

Можна відспівувати повішеного

Людина, що зважився влізти в петлю, з християнської точки зору — боягуз, який таким способом вирішив піти від проблем, хвороб, боргів, інших життєвих негараздів. Зважившись на страшний вчинок, він розписується у своєму малодушності, відмовляється нести хрест, хай і не найлегший, але даний Богом.

Чому самогубців не відспівують: що таке суїцид в православї, де і в яких випадках видають дозвіл на відспівування самоубиенных

Звичайно, є винятки із загальних правил. Над самогубцем можуть здійснити чин відспівування, якщо за життя він страждав психічними розладами і при цьому перебував на обліку у відповідній установі. Довідка в єпархію з лікарні в більшості випадків вирішує проблему. Ця можливість дає втіха родичам, які всіма силами намагаються все зробити так, щоб душі було добре на тому світі».

Але є і інша сторона медалі: рідні самогубців, які при житті не мали психічних відхилень і позбавили себе життя з доброї волі, намагаються всіма способами «дістати» цей документ, щоб домогтися благословення на відспівування. І коли в церкві підноситься молитва до Господа, і є в ній слова «зі святими упокій…», відбувається ще більший гріх.

У спробі виправдати вчинок самогубці, люди обманюють себе, священнослужителів, але насамперед — Бога. Якщо і буде звершена молитва у церкві, то в такому випадку вона буде на шкоду і покійнику, і його родичам.

Де і в яких випадках видають дозвіл на відспівування самоубиенных

Чому самогубців не відспівують: що таке суїцид в православї, де і в яких випадках видають дозвіл на відспівування самоубиенныхУ практиці священнослужителів досить багато прикладів, коли доводиться відправляти людей, померлих природною смертю, але не знали Бога в душі, жодного разу не відвідали храм, не піднесли молитву Господу, не покаявшихся.

Чому цих людей церква приймає, а тих, хто, можливо, імпульсивно, по незнанню, скоїв гріх самогубства — відкидає?

Цим питанням задаються багато з тих, кого спіткала ця страшна біда. І дійсно, бувають різні ситуації. Одна справа, коли людина вбив себе добровільно, інша — коли в нього не було іншого виходу.

У прийнятті рішень про відспівуванні самогубців церква бере до уваги причини, які штовхнули на такий відчайдушний крок. Відспівують покійників тільки в тому випадку, коли самогубство здійснено неусвідомлено, в неадекватному психічному стані і по необережності.

Щоб отримати дозвіл на відспівування, потрібно звернутися до Єпархіального управління, написати прохання правлячого архієрея, приклавши необхідні документи.

Як відспівати самоубиенного

Відмовившись від життя, людина не тільки позбавляє себе Царства небесного: він також позбавляє родичів можливості помолитися за нього в церкві. Але душа самоубиенного особливо потребує молитви.

Чому самогубців не відспівують: що таке суїцид в православї, де і в яких випадках видають дозвіл на відспівування самоубиенных

Як відспівати самогубця? Можна читати молитву будинку, а також подавати милостиню і здійснювати добрі богоугодні справи.

Молитва за самоубиенного

Стягни, Господи, загиблу душу раба Твого (ім’я): аще можливо є, помилуй. Неизследимы долі Твої. Не постави мені в гріх молитви цього мого, але нехай буде свята воля Твоя.

Самогубство — страшний гріх, і йому немає виправдання. Тих, хто вчинив його, врятувати вже неможливо. Але можна допомогти близьким і рідним, які опинилися в складній ситуації. Іноді достатньо просто бути поруч, довести словом і ділом, як людина важливий для вас, щоб він вибрав життя, якій завдячує Богу.

Настанова - Корисні поради