Степовий тхір: фото та опис

Тхір — ссавець, що веде нічний спосіб життя. Належить до сімейства куницевих. Степовий тхір є найбільшим представником свого роду, зовні схожий на домашнього побратима. Фермери вважають цих диких гризунів загрозою для господарства, тому по мірі можливості знищують їх. Окремі види звірка занесені в Червону книгу.

Степовий тхір: фото та опис

Опис амурського степового тхора

Степовий тхір — дика тварина. Від інших представників сімейства його відрізняють великі розміри. Самці більші за самок, вага хижаків досягає 2 і 1,5 кг відповідно. Довжина тіла без хвоста — 52-55 див. Хвіст — приблизно 16 див. Це ще одна статева відмінність — у самців хвіст більше і пухнасті. Лапки короткі, але пропорційні. Пересувається тхір стрибками, переміщаючись на 40-60 див.

Шерстка у тварини — довга, ріденька, не пухнаста. Основа — остьовий волос, під яким проглядається густий підшерсток. Відмінна риса степового тхора — забарвлення. Верхня частина тулуба має темне забарвлення, до середини освітлюється до білого, пісочного або кавово-молочного кольору. Хвіст, живіт і лапки чорні. Ще одна специфічна риса степових тхорів — яскрава темна «маска» на мордочці. Забарвлення різниться в залежності від ареалу проживання і пори року.

Зустрічаються тварини-альбіноси. Це рідкісне явище, яке виникає при відсутності пігментних клітин.

Середовище і ареал проживання

Степовий тхір поширений у Євразії. Початковим місцем виникнення виду вважається вся територія Європи. Але зараз цей звір зустрічається і в країнах Азії. Найбільш поширені місця проживання:

  • Монголія;
  • Австрія;
  • Росія;
  • Чехія;
  • Китай;
  • Казахстан.

Степовий тхір живе в степах або полях, на відкритих місцях, рівнинах. Попадається на узліссі. Поблизу поселень людей зустрічається рідко і без потреби не приходить туди.

Степовий тхір: фото та опис

Живе тхір степовий в норах. Він рідко споруджує гніздо самостійно, зазвичай виганяє з готових жител справжніх «господарів» — ховрахів, бабаків. Внутрішнє пристрій залишає незмінним, тільки розширює вхід. Іноді тварина з’єднує кілька нор в одну. Після цього притулок може мати від 10 до 15 виходів. Якщо тхір риє сам, то норки будуть невеликими і простими.

Чисельність популяції залежить від екологічної обстановки, стійкості до хвороб, багатства їжі. На даному етапі загрозою для степового звіра є вирубка лісів і господарська діяльність людини в степах.

Раціон степового тхора

Степовий тхір — неодмінний хижак. Це означає, що харчується виключно м’ясом, у вуглеводах практично не потребує. Раціон звірка різноманітний, найчастіше це:

  • Гризуни — миші-полівки, ховрахи, хом’яки, бабаки, піщанки, кроти, криси, тушканчики, кролики.
  • Земноводні (жаби) та черви.
  • Ящірки, змії, комахи.
  • Птахи (куріпки, качки) і їх яйця.
  • Риба.

Степовий тхір: фото та опис

Ці хижаки не гребують перекусити падаллю, медом. Раціон тхора залежить від пори року. Звір — чудовий плавець, тому білкове харчування у нього різноманітне.

Тхір амурський степовий — нічна тварина. Завдяки відмінному зору полює в темряві, а в денний час воліє спати. З-за короткого кишечника у тхора швидкий метаболізм. Тому довгий сон після енергійної полювання компенсує витрачену енергію.

В домашніх умовах годувати тварину можна м’ясом (яловичина, курка, індичка), рибою і м’ясопродуктами (печінка). Не відмовиться вихованець від перепелиних яєць. Зрідка дають фрукти або овочі. Вуглеводи і соя вихованцеві не потрібні.

Виживання в диких умовах

Степовий звір пристосувався до диким умов завдяки інстинктам. Пильне око, спритність тіла і самотній спосіб життя допомагають виживати. До конкретного місця він не прив’язаний, постійно переміщується.

У дикій природі тхори живуть по одному. Збираються в пар під час шлюбного сезону. Цей період триває з кінця лютого до початку березня. Гон починається з 9-11 місяців. Шлюбні ритуали виглядають загрозливо: самець вистачає самку за загривок і запліднює. Перед пологами майбутня мама шукає нору, вистилає її мохом, листям. Виношування дитинчат степового тхора триває близько 40 днів. У посліді народжується в середньому 8 цуценят. Малюки народжуються безпорадними, і до трьох місяців мама вигодовує їх молоком. У цей час батько сімейства полює і приносить їжу самиці.

Степовий тхір: фото та опис

У природних умовах у тхорів є кілька ворогів і факторів, які скорочують тривалість життя. До них відносяться:

  • Ссавці — лисиці, вовки, собаки, борсуки.
  • Хижі птахи — яструби, орли, сови.
  • Осіб. Фермери вважають хорей загрозою господарству, хоча маленькі пронози рідко крадуть курей і курчат. Частіше це роблять лисиці, куниці або інші дикі тварини.
  • Екологічна обстановка. Через забруднення середовища проживання і численних звалищ звірятам важко виживати. Вони гинуть від великої кількості сміття і щільних забудов. У пошуках їжі і з-за цікавості тварини залазять в інженерні труби чи пластикові стаканчики. Після чого задихаються від нестачі кисню.

Від хижих звірів степовий тхір рятується втечею. Якщо ж його вдається загнати в кут, він виділяє їдкий погано пахне секрет із спеціальних залоз. Це лякає і дезорієнтує нападника.

Хоч степовий тхір — невеликий звір, він добре пристосувався до небезпечних умов навколишнього середовища, тому зможе захиститися і врятуватися від небезпеки навіть на відкритій місцевості. Іноді диких тварин вдається приручити, але краще купувати вже одомашненого вихованця.