Псалом 22: для чого читають

Псалом 22: для чого читають

Слухати або читати онлайн текст молитви Псалом 22 російською мовою. Для чого читають Псалом 22, якого його тлумачення та духовне значення, ніж допомагає молитва? Про все докладніше в даній статті!

Псалом Давида: текст російською мовою

1. Господь пасе мене, і ні в чому не дасть мені потребувати
2. на місці, де зелень багата, – там Він поселив мене, біля води спокійної виховав мене,
3. душу мою звернув, направив мене на шляху правди задля імені Свого.
4. Адже якщо я й піду посеред тіні смертній, не боюся нікого зла, бо Ти зі мною: жезл Твій і палиця Твоя – вони мене підбадьорили.
5. Приготував Ти перед лицем моїм трапезу навпаки теснящих мене, умастил оливою голову мою, і чаша Твоя п’янить мене, як крепчайшая.
6. І милість Твоя буде йти слідом за мною по всі дні мого життя, і жити мені в домі Господнім на довгі дні!

Зміст статті

  • 1. Навіщо потрібні тлумачення на Псалми
  • 2. Як розуміти Псалом 22
  • 3. Навіщо мирянам читати псалми?
  • 4. Інше тлумачення Псалма 22

І бажання, і наші дії підвладні Всевишньому, але в той же час – ми вільні у своєму виборі. Людина звертається до Святого Письма, читає Псалом 22, коли дозріває для сприйняття Бога. Давид за натхненням Святого Духа вилив на папір переживання душі, оголив її зміст. Ми, керовані тим же Духом, намагаємося осягнути святе мислення. Приміряти на себе одягу, сяючі чистотою.

Рекомендація: Початківцям краще опановувати Письмо, перекладене на сучасну російську. Текст буде зрозуміліше, читати цікавіше і простіше. Якщо вирішите якийсь Псалом вчити напам’ять (зазвичай 90 і 26), використовуйте слов’янський переклад. Ця форма викладу мелодійніше, жвавіше, точніше, легше запам’ятовується.

Псалом 22: для чого читаютьВ залежності від «обсягу» благодаті, присутньої в нас, 22 слова Псалма (і будь-якого іншого) або торкнуться душі, або не знайдуть в ній вільного чистого куточка. Читаючи древні молитви, не можна покладатися на власний розум, філософії серця, якщо воно не очищено від пристрастей. Для цього дано тлумачення святих отців, які володіли єдиною думкою про предмет. Бачили справжню суть слів, закладену пророком Божим.

Але навіть не знаючи їх, благодать, що виходить від молитвослів’їв, навчає, незримо наставляє, зцілює душу людини. Тому читати рекомендують навіть тоді, коли зміст не зовсім зрозумілий. З часом з’явиться бажання вивчити тему глибше.

Важливо: Псалом 22 входить в Послідування до Причастя Крові і Тіла Христового. До Таїнства готуються не тільки фізично, але і духовно. Слова пісні налаштовують людину на потрібну «хвилю». Очищається місце для Благодаті, яка подається Богом. Бажано розуміти молитву, адже вона сприяє обоження причасника.

Як розуміти Псалом 22

У Православній церкві прийнято вважати 22 пісня Давида пророцтва про Христа, Який часто порівнюється з Пастирем (пастухом), дбайливо оберігає Своє стадо. Такий образ близький до царя, він і сам пас овець у будинку свого батька. Псалмоспівець захоплюється Господом, який запропонував Велику Трапезу – Кров і Тіло, які, як вогонь опаляют пристрасті людські, і з’єднують нашу природу з Божественною.

Тому молитва включена в Послідування до Причастя. Читаючи 22 Псалом, вчимося, як язичники, оцінювати милостиве ставлення до нас Христа, який поклав життя за Своїх овець. Про що ж розповів Давиду Дух пророцтва про Сина Божого? Що побачить за словами вірша вдячне серце.

Коротке пояснення:

Псалом 22: для чого читають

  • Віруючий, який приймає Христа, ввіряє себе в Його руки, віддається на Його піклування. Коли так, то людина ні в чому не потребує, у нього все є, бо Пастир знає, що потрібно Його овець.
  • Злачне місце– велика кількість зерна (колосся), їжі. На такому –голодним не залишишся. У Духовному плані – вчення Господа, Його церква, де подається хліб життя вічного.
  • Вода покійна– чиста, відстояна, прозора, без домішок сміття. Це образ Хрещення, коли за допомогою Води і Святого Духа, очищається, зцілюється душа людини від прабатьківського гріха.
  • Не маючи Пастиря і стадо не знає куди йде. Він повертає їх на шлях безпечний, щоб всі були цілі. Господь – Істина. Йде Його стезями наближається до Правди, не зіб’ється з дороги, не впаде у прірву.
  • «Заради імені Свого…»–Давид просить просвітництва, так як, християнин своєю неправдою або праведністю або ганьбить, або прославляє Христа. Господи, виховай так, щоб у мені святилось Твоє Ім’я.
  • Сень смертна– непроглядна темрява, коли йдеш не знаючи куди, побоюючись нападу ворогів. В Духовному розумінні: «жезл» Пастуха – це Хрест; «палиця» – молитва Ісусова. Хто ними користується, пройде безпечно в «темряві» як за життя, так і по смерті. Мине поневіряння, маючи зброю проти бісівських домагань.
  • «Приготував єси…» – це проречение Давида про Таїнство Євхаристії. Якщо з покаянням, вірою, смиренням, залишивши образи, приступимо до Причастя, то ворог (біси) не зможе наблизитися до нас. Також згадується: «елеом»(ялинок) – Таїнство Миропомазання та Єлеопомазання; «голову мою»– зміна думок, зміна, що веде до Небесних обителям. Обоживаемся, стаючи здатними пізнати таємниці Вічного життя.
  • «І милість…»– Чоловіколюбець, рятує Своїх овець, доглядає, зберігає, щоб привести всіх в Свій дім, де перебуватимуть вічно.

Примітка: По Арсенію Каппадокийскому – наставник Афонського старця Паїсія, 22 Псалом читається батьками, яких кривдять власні діти. Господь картає чад, і ті змінюють ставлення до близьких, знаходять взаєморозуміння.

Псалом 22: для чого читаютьВикласти суть Псалмів простими словами важко. Кожен рядок містить в собі безліч образів, доступних для розуміння людьми, різного рівня знань. Ченці навчають Псалтир напам’ять, користуються молитвами постійно, і знають, яка Велика Сила в них міститься. Мирянам радять читати регулярно, так як, кожен день щось збагачує душу. Давні вірші:

  • розумного зроблять мудрим;
  • вірного – блаженним (щасливим);
  • плаче – возвеселят;
  • скорботного – исцелят від печалі;
  • немічного – зміцнять;
  • бунтівних – заспокоять;
  • гнівливих – пом’якшать;
  • ворогуючих – лагодить.

Висновок: Людина знаходиться в стадії вдосконалення, розвивається, і Псалми – це якісь сходинки, які допомагають йти в Гору. Кожен раз, читаючи одні і ті ж рядки, ми зловимо себе на тому, що знайомий текст явив нову грань, невідомого до цього знання. У віршів Давида немає дна. Як би глибоко не проникли в суть словес, всієї таємниці не осягнемо. Така властивість Святого Духа – Він не має меж.

Інше тлумачення Псалма 22

1. Господь — Пастир мій, я ні в чому не буду потребувати:
2. Він покоит мене на злачних пасовиська і водить мене до вод тихим,
3. він душу мою, направляє мене на стежки правди задля імені Свого.
4. Якщо я піду і долиною смертної темряви, то не буду боятися злого, бо Ти зі мною; Твій жезл і Твій посох — вони заспокоюють мене.
5. Ти наготував переді мною трапезу на очах ворогів моїх; умастил оливою голову мою; чаша моя сповнена.
6. Так, добрість і милість [Твоя] так супроводжують мене по всі дні мого життя, і я буду в домі Господньому довгі часи.

Псалом 22 церковнослов’янською

1. Господь пасе мене, і нічого ма позбавить.
2. На місце злачне, тамо всели ма, на воді покойне виховання ма.
3. Душу мою зверни, настави мя на стежки правди, імен заради Свого.
4. Аще бо і піду посеред сіней смертныя, не убоюся зла, бо Ти зі мною єси, жезл Твій і палиця Твоя, та ма утешиста.
5. Приготував єси переді мною трапезу опір злому стужающым мені, умастил єси елеом голову мою, і чаша Твоя упоявающи ма, яко державна.
6. І милість Твоя поженет ма вся дні живота мого, і еже вселити мі ся в дім Господній, у довготу дний.

Настанова - Корисні поради