«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає

«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає

У чому сила і духовне значення «Єрусалимської ікони Божої Матері, про що молитися, ніж допомагає, і де знаходиться дана ікона? Опис, значення, історію, фото, а також молитву перед іконою «Єрусалимської» Божої Матері ви знайдете в цій статті!

Зміст статті

  • 1. Історія появи ікони «Єрусалимська»
  • 2. Опис ікони «Єрусалимська»
  • 3. Чудеса по молитвах перед іконою Божої Матері «Єрусалимська»
  • 4. Шановані списки чудотворної ікони «Єрусалимська»
  • 5. Значення, і в яких випадках моляться перед іконою Божої Матері «Єрусалимська»
  • 6. Правила читання молитов перед іконою «Єрусалимська»
  • 7. Храми на честь ікони «Єрусалимська» в Росії

«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Богородиці – одна з найбільш шанованих і відомих. Згідно з переказами, образ був написаний самим апостолом Лукою. На ньому зображений прижиттєвий Лик Пречистої, втілені в точності риси Її обличчя. Спочатку образ створювався для того, щоб оберігати Єрусалимську громаду. Образ є чудотворним, про що в церковних книгах є багато підтверджень.

Історія появи ікони «Єрусалимська»

Багато хто хоче знати, як виглядала Богородиця. Євангелістом Лукою було написано кілька образів з Діви Марії. Вважається, що образу вже більше двох тисяч років.

Переказ свідчить, що Марія Єгипетська заклик до каяття почула, перебуваючи саме поруч з цією іконою.

Під час царювання Лева Великого в п’ятому столітті образ перенесений в Константинополь. Коли на місто напали скіфи, люди піднесли молитви перед іконою Богородиці «Єрусалимська» і ворог відступив.

Образ був перенесений в головний храм Візантії, де він залишався протягом трьохсот років. У 988 р ікону піднесли в дар великому князю Володимиру. Він переніс святиню в Корсунь, а потім у Київ. Пізніше образ був подарований новгородцям, які прийняли хрещення.

Іван Грозний переніс ікону «Єрусалимська» в Успенський собор. Образ оновили на початку 18 століття, зробивши оклад з коштовностей, на полях якого розташовувалися мученики і апостоли. Під час нападу Наполеона ікону викрали. Вважалося, що образ був вивезений в Париж. Однак наприкінці минулого століття був зроблений офіційний запит, на який отримали відповідь, що в музеях Франції такого способу немає.

Опис ікони «Єрусалимська»

«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагаєОбраз Богородиці «Єрусалимська» відносять до иконографическому типу «Дороговказниця». Подібно йому були написані ікони: «Грузинська», «Казанська», «Споручниця Грішних», «Іверська». Богородиця зображена по пояс, правою рукою підтримує Немовля, який звернений до Матері. Його права рука благословляє рід людський, у лівій Він тримає знак ведення. Лик Пречистої звернений до Сина, голова трохи схилена, рука притиснута до грудей. На Єрусалимської ікони зображено безмовний діалог, який має глибоку богословську значення.

Жести і пози, зображені на образах, мають не буквальне, а духовне значення. Звернений до Матері лик Господа, говорить про Його безмежної любові до Неї. В образі Марії і Христа представлено єднання людини з Господом.

Бог настільки упокорив Себе, що прийшов у світ як звичайний дитина, яка повністю залежить від земної жінки. Сама Богородиця – провідник у світ людей. Рука, притиснута до грудей, говорить про глибоку співпереживанні за частку, яка дістанеться Її Синові.

Її серце і душа розривалися від болю, коли Він прийняв мученицьку смерть на хресті. Але через смирення і терпіння, Діва Марія змогла гідно пройти свій шлях.

Чудеса по молитвах перед іконою Божої Матері «Єрусалимська»

За тисячолітню історію існування образу, він прославився багатьма чудесами. Так за молитвами перед святинею припинилися дві страшні епідемії: холери і чуми. Перебувала ікона в цей час у Москві. Люди з довколишніх сіл просили надати можливість здійснити молебні перед образом. Ікону понесли по селах і містечках. По закінченні подорожі епідемії припинялися.

Шановані списки чудотворної ікони «Єрусалимська»

Оригінальний спосіб зберегти не вдалося, проте в Росії існує кілька особливо шанованих списків. Одна святиня знаходиться у Ізмайлові в храмі Різдва. Спочатку образ перебував в царській садибі. Імператори, як ніби передчуваючи втрату, веліли зробити копії чудотворної Єрусалимської ікони.

Список великих розмірів. Дошку з працею піднімають вісім осіб. На полях композиції розташовані мученики і апостоли. Відмінність Ізмайловського списку – пальці Господа складені інакше. Щонеділі в храмі читають акафіст, в пам’ять про чудеса, які Богородиця явила за молитвами парафіян.

Значення, і в яких випадках моляться перед іконою Божої Матері «Єрусалимська»

Молитва перваяМолитва втораяАудиоВидеоФото ікони

Про Пресвята і Преблагословенна Мати Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, Пречиста Приснодево Богородиці Марії, Покровительки і Заступниці наша! Припадаємо і поклоняємося Тобі перед святою і чудотворною Иерусалимскою іконою і смиренно молимося Тобі, вонми голос молитов наших від душі принесених Ти, виждь скорботи і спокуси наша, і яко воистинну велелюбна Матір потщися допомоги нам безпомощным, похмурим, у численні гріхи впадающым і повсякчас прогневляющым Господа і Творця нашого. Який умоли, Владичице, та не погубить нас беззаконня наші, але заради Твого предстательства явить нам человеколюбную Свою милість, випроси нам, Всеблагая, здоров’я душевне і тілесне, покаяння в гріхах народила вчинене, преспеяние в добродетелех християнських, благодатне, мирний і благочестное житіє, землі плодоносие, повітря ідилія, дощі благовременны і благословення згори на всі блага справи та починання наша. Збережи і виконай ни в світі і благоустроении, і споспеши всім нести ярмо Христове благий і легкий у терпінні і смиренні, на спасіння душ наших, захищаючи нас Матерним покровом Твоїм від диявольських спокус і всякого зла.

О, Царице всепетая, Мати Божа всеблагая! Простягни богоноснии руки Твої на умоление до улюбленого Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа і приемь сомолитвенники до Нього, укупі з Тобою на іконі Твоїй зображена, праведныя батьки Твоя, Іоакима і Анну, з ними умоли Його помиловати нас і избавити від погибелі вечныя, і якоже іноді у скорботі велицей перед сію іконою Твоєю молившемуся Нілу розраду і обітниця добру дарувала єси, тако і нині нас смиренних і грішних молільників, вислухай і яви нам великиий Твоя щедроти: болящий зціли, скорбящыя уте-ши, бедствующыя від бід визволи, путешествующыя і мореплавающыя невредими збережи, і вся ни уподоб благочестно житіє наше земне скончати, добру християнську кончину получити, Святих Тайн при-часточки бути, і небесне царство унаследовати: так у світлі і радості святих співаємо і величаємо милосердя Твоє, і Рождшагося від Тобі Господа нашого Ісуса Христа. Емуже з безначальным його Отцем і Пресвятим Духом належить всяка слава, честь і поклоніння на віки віків. Амінь

Пресвята Пані Владичице Богородице, уповання всіх, хто надіється на Тебе, Заступниці сумних, Притулок відчайдушних, вдів і сиріт Питательнице! Вислухай і помилуй ни, грешныя і недостойныя раби Твоя, з розчуленням до пречистому Твоєму образу припадающия: умоли, Милосердая Владичице, Твого Сина і Господа нашого Ісуса Христа, і нехай він відверне від нас праведний гнів Свій, хай простить гріхи і беззаконня наша, яко да сподобимся благостию Його скончати житіє наше покаяння і получити милість Його з усіма обраними Його, яко благословена і препрославлена єси на віки віків. Амінь

«Єрусалимська» ікона Божої Матері:

https://pravgolos.ru/wp-content/uploads/2019/02/TSerko_nyiy-kalendar-s-protoiereem-E_geniem-Popichenko-25-oktyabrya-2014.-Ierusalimskaya-ikona-Bozhiey-M.mp3

«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, у чому вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає

День пам’яті образу Богородиці «Єрусалимська» святкують 25 жовтня. Існує кілька варіантів цієї ікони, але найбільш популярні два: на полях одного представлені мученики і апостоли, на другому Богородиця зображена з батьками Іоакимом та Анною.

Грузинська ікона – дзеркальне відображення образу Богородиці «Єрусалимська».

Святиня побувала в багатьох країна, являючи численні чудеса:

Перед цим чином читають молитви в моменти, коли людина починає втрачати віру, сумує і переживає про щось.

Ікона вважається цілющою. Відомо багато випадків, коли за тривалим і щирим молитвам зцілялися від різних захворювань. Особливо тих, що пов’язані із зором.

Ікона Богородиці «Єрусалимська» допомагає захистити житло від злодіїв, пожеж і стихійних лих. Перед нею читають молитви, щоб сім’я і дім не піддалися нападу.

Перед спосіб моляться, вирушаючи в тривале відрядження або подорож, щоб дорога була вдалою.

Звертаються до Божої Матері, коли не вдається впоратися з сімейними труднощами, а також налагодить відносини між подружжям. Жінки, які не можуть завагітніти, моляться про дарування дитини.

Правила читання молитов перед іконою «Єрусалимська»

Молитву потрібно промовляти, слідуючи не складним правилами:

«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагає

  • перед тим, як почати молитися, деякий час потрібно постояти мовчки, зібратися з думками і відкинути всі мирські турботи;
  • підносити молитви можна не тільки за себе, але і за близьких, рідних людей, перераховуючи їх імена;
  • слід пам’ятати, що звертаючись до Богородиці, ми просимо Її предстательства за нас перед Всевишнього;
  • не варто просити перед іконою про відплату, слави чи багатство;
  • молитву читають вголос або про себе;
  • перед святинею просять про дарування любові, духовної мудрості, віри, смирення і надії;
  • молитва повинна бути підкріплена непохитною вірою.

У храмі можна замовити водосвятний молебень з акафістом перед чудотворним чином, по закінченні роздають віруючим святу воду, яку потрібно пити щоранку натщесерце з молитвою.

Храми на честь ікони «Єрусалимська» в Росії

«Єрусалимська» ікона Божої Матері значення, ніж вона допомагаєУ Росії Богородицю настільки поважають, що в її честь збудовано велику кількість церков. Так, храм Єрусалимської ікони в Москві – одна з найкрасивіших пам’яток. Місткий храм відрізняється прекрасним куполом і оригінальним високим іконостасом. Після революції він був реконструйований під фабрику, а пізніше в завод. Тільки в кінці дев’яностих будівлю було повернуто Церкві.

Останні години земного життя Спасителя пройшли біля Гетсиманського саду, де знаходиться Гетсиманська ікона Богородиці «Єрусалимська». Після успіння Богородиці тут знаходилося Її тіло.

Щоб прохання, испрашиваемое в молитві, здійснилося, необхідно твердо вірити і беззаперечно виконувати Його заповіді, жити за канонами Церкви. Необхідно часто сповідатися і причащатися. Тільки в цьому випадку Богородиця обов’язково почує молитви і допоможе.

Брати і сестри, вступайте в нашу групу Вконтакті:

Настанова - Корисні поради