Сорокоуст за Здоров’я: що це таке? Відповідь Священика

Сорокоуст за Здоровя: що це таке? Відповідь Священика

Молитва Сорокоуст за Здоров’я: що це таке і як він здійснюється? Читаємо відповідь Священика про те, що таке Сорокоуст, а також текст молитви, яку можна читати у себе вдома самостійно.

Зміст статті

  • 1. Що таке «Сорокоуст»
  • 2. Як «Сорокоуст» відбувався раніше?
  • 3f”> 3. Відповіді на часті запитання
  • 4. Сорокоуст за Здоров’я: текст молитви

Сорокоуст за Здоровя: що це таке? Відповідь СвященикаКоли Господь висів на хресті, який до Нього звернувся розбійник, розіп’ятий праворуч: «Господи, пом’яни мене в Царство Твоє». У цих словах було стільки покаяння, смирення і віри, що Христос тут же пробачив гріхи цій людині. «Нині ж будеш зі Мною в Раю,» – промовив у відповідь Спаситель.

Що сталося? Чому розбійник, здійснив безліч злих справ, і заслуговує пекельних мук, опинився в Раю? Господь простив йому гріхи. Приблизно те ж саме відбувається на Літургії, коли люди подають записки з іменами для поминання як про здоров’я за живих, так і для спочинку мертвих.

Іменні частинки, вийняті з просфори на Проскомідії, омиваються, претворившейся з вина, Кров’ю Господа. Церква просить пом’янути тих, чиї імена вказані в записці. Душа людини очищується за молитвами рідних, священика і Церкви. Сила благодаті залежить від нашої віри і любові до того, про кого молимося.

Що таке «Сорокоуст»

Якесь таїнство, в тому числі, поминання людини на 40 Літургіях на прохання – це треба, виконувана священнослужителем. Від одиничного поминання за Проскомидией, вона відрізняється тільки кількістю служб і нічим більше. Замовляють «Сорокоуст», щоб, незважаючи на обставини, поминання все ж здійснювалось:

Сорокоуст за Здоровя: що це таке? Відповідь Священика

  • за тих, хто не може бути присутнім на службі;
  • хворих і слабких, або храм знаходиться далеко;
  • за дітей, які не відають, що чинять злі справи;
  • за рідних і близьких, віддалився від Бога;
  • щоб Господь зберіг людину від біди.

В кінці Літургії священик, опускаючи іменні частинки просфори в Чашу з Кров’ю Господа, читає спеціальні молитви. Він просить очистити згаданих людей від гріхів, як молитвами самої Церкви, так і Святих, що стоять біля Престолу Божого. І хоча самого людини на службі немає, він бере участь у Літургії, хоч і не повноцінно.

Як «Сорокоуст» відбувався раніше?

У стародавній Русі В великих містах парафії ділилися на «сороки», до них входило 40 церков. «Сорокоуст» служили в один день, але в 40 церквах одночасно. В основному цим допомагали померлим рідним в 3, 9 і 40 дні, так як, вони не могли бути присутніми на Літургії. Інші відвідували храми регулярно, і особливої потреби замовляти заздалегідь поминання за здоров’я було не потрібно.

Примітка: до Речі замовляти поминання за Літургією можна не тільки на 40 днів (служб), але і на пів року, рік. Деяких поминають до кінця життя про здоров’я, або завжди про упокій (мова про особливі благодійників, святих).

Відповіді на часті запитання

  • Подавати записки можна за будь-якого?Ні, Церква молиться за всіх: і хрещених і нехрещених, але на Євхаристії, коли виймаються частинки з просфори, поминають тільки членів Церкви, тобто, хрещених.
  • Якщо подали записку про поминання, але не знали, що людина не хрещений. Що буде?Якщо зробили це не навмисно, але думаючи, що чоловік хрещений, то нічого не буде: ні людині, чиє ім’я записали, ні того, хто подав записку.
  • Що буде, якщо поминати нехрещену, знаючи про це?Того, кого поминаєте нічого не буде. Тому, хто зробив це навмисне треба покаятися священикові, щоб не обтяжувати душу гріхом (в іншому випадку, можливо, доведеться зазнати будь-яку спокусу, тобто, неприємність. Наприклад, хтось обдурить).
  • Що буде, якщо ненавмисно записав ім’я людини живого в поминання, як покійного?Якщо це сталося випадково, без злого умислу, не переживайте. Господь знає наміри та справи, що хотіли зробити навпаки. Тому так і буде: Він виправить помилку – пом’яне за здоров’я того, хто живий.
  • Якщо чаклуючи, навмисне поминають живого за упокоєння?Тому, проти кого планується зло нічого не буде, якщо він уповає на Господа. Христос сильніше бісівських витівок. Якщо людина носить хрестик, молиться, хоч і коротко, наприклад, Ісусовою молитвою, то зло повернеться до того, хто його наворожив. Вірте Богу, і нічого поганого вам не зможуть зробити.

Висновок: Уявіть душу людини, як посудину, наповнений гіркою водою, на 40 літрів. За нього помолилися – замінили літр гіркої води на стільки ж солодкою. Помолившись сорок разів – в посудині вся рідина заміниться солодкою. Але гріхів у нас набагато більше, і ми робимо їх постійно, тому повного заміщення гріховної складової, що подається Благодать не отримуємо. Чим більше приймається заходів для очищення душі, а їх багато, тим швидше настає ефект. Бажаючи допомогти людині:

Сорокоуст за Здоровя: що це таке? Відповідь Священика

  • виплутатися з біди;
  • отримати зцілення;
  • приборкати злий норов;
  • налагодити сімейні відносини;
  • уберегти від усякого зла, треба молитися постійно.

«Сорокоуст» – це поминання посилене, тобто, призиваються Сили Небесні 40 разів (або по днях, або по церквам). Але слід пам’ятати, що Таїнство – це не магія. Якщо сама людина ненавидить церква, або близькі не хочуть за нього молитися, а сподіваються тільки на священика, то швидких результатів може і не бути.

Сорокоуст за Здоров’я: текст молитви

Сорокоуст за Здоров’я ви можете читати самостійно у себе вдома. Текст молитви:

Про Премилосердый Боже, Отче, Сину і Святий Душе, в нераздельней Трійці поклоняемый і славимый, зглянься благоутробно на раба Твого (ім’я), болезнию одержимаго; відпусти йому вся провини; подай йому зцілення від хвороби, поверни йому здоров’я і сили телесныя;

Подай йому долгоденственное і благодійне житіє, мирні Твоя і премирные блага, щоб він разом з нами приносив вдячні молитви Тобі, Всещедрому Богові і Творцеві моєму.

Пресвята Богородице, всесильним заступництвом Твоїм допоможи мені ублагати Сина Твого, Бога мого, за зцілення раба Божого (ім’я). Всі святі і ангели Господні, моліть Бога за хворого раба Його (ім’я). Амінь

Оцініть статтю
Настанова - Корисні поради
×
Тисни «Подобається», щоб читати нас на Facebook
Спасибі, я вже з Вами!