Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православ’ї читати акафіст сидячи

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Акафіст співають перед іконами. Урочисті піснеспіви підносять Святим, Пресвятої Діви Марії і Спасителю Ісусу Христу. Гімни можна співати вдома або замовляти в храмі, як і молебні.

До речі, прийти в храм краще на вечірній службі, коли не так багато людей, є час для спокійного розглядання ікон і книг, які продаються у церковній крамниці, можна задати питання, що стосуються подання записок, молебнів і акафістів.

В цей час ніхто не поспішає, черг немає, до того ж можна прийти на сповідь і Єлеопомазання.

Зміст:

  • Що таке акафіст і коли його читають
  • Як читати акафіст в домашніх умовах
  • Можна читати акафіст сидячи
  • Акафіст До Пресвятої Богородиці
  • Акафіст Ангелу Хранителю
  • Акафіст Спиридону Тримифунтскому
  • Статут читання акафісту Миколі Чудотворцю
  • Як правильно читати акафіст перед іконою «Невипивана чаша» будинку
  • Чим відрізняється канон від акафіста
  • Який акафіст читати за дітей
  • Розклад читання акафістів на кожен день тижня
  • Навіщо читати акафіст 40 днів

Що таке акафіст і коли його читають

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячиАкафісти – поетичні твори, урочисті співи, возносимые на честь Ісуса Христа, Богородиці або Святих.

Такі гімни мають особливу структуру, кожен акафіст включає в себе по 25 пісень, всі вони розміщуються в порядку грецького алфавіту. Ці пісні у свою чергу, ще поділяються на кондаки і икосы.

Кондак – це невелика хвалебна пісня, в якій описується подія або діяння, пов’язане зі святим. Кондак закінчується словами «Алілуя», що в перекладі з єврейського означає «восхваляйте Бога». В акафісті 13 кондаків.

Ікос – це довга пісня, вона більш докладно розкриває воспеваемое подія. Пісня завершується словом «радуйся». Акафіст включає в себе 12 икосов. Кодаки і икосы чергуються.

Як читати акафіст в домашніх умовах

Читають акафісти стоячи, повернувшись пі цьому обличчям до ікони того Святого, кому підноситься хвалебна пісня. Таким чином можна оспівувати святих вдома перед іконою, а якщо ікони немає, прийти в храм.

В крайньому випадку, якщо немає ікони і немає можливості прийти в храм, акафіст можна проспівати, повернувшись обличчям на схід.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Перед співом акафіста слід прочитати предначинательные молитви, це може бути «Отче наш». У будь-якому молитвослове, який легко можна придбати в храмі в церковній крамниці, є такі молитви перед початком всякого справи і його закінчення.

Ми просимо у Господа допомоги почати добру справу, благословити нас на подвиг, бути нашим провідником, а після завершення — дякуємо Господу за Його допомогу.

Завершують акафіст молитвою, присвяченій Святому, яким був вимовлений акафіст. Як правило, тексти хвалебних гімнів існують церковнослов’янською мовою. Буває, що російською мовою даються коментарі до кожної з пісень.

Можна читати акафіст сидячи

Саме слово акафіст перекладається як «неседальное спів», це означає, що не тільки читати, але й слухати його потрібно стоячи. Сидіти дозволено тільки тим, хто хворий і не може довго стояти.

Акафіст До Пресвятої Богородиці

Пресвятої Богородиці присвячено безліч акафістів, кожен з яких оспівує одна подія: Благовіщення Пресвятої Богородиці, Покрова, Різдво, Успіння Богородиці та інші. Перший акафіст був присвячений саме Пресвятої Богородиці і був написаний після визволення Константинополя від нападу персів у 626 р.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Акафіст Ангелу Хранителю

У кожного християнина є Ангел Хоронитель, який дається йому під час таїнства Хрещення. Людина в будь-який момент може звернутися до свого Ангела за допомогою.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Акафіст Ангелу Хранителю слід читати кожну тиждень. Зазвичай це роблять на початку тижня, а саме – в понеділок. Оспівуючи Ангела Хоронителя, людина висловлює йому свою вдячність і повагу.

Акафіст Спиридону Тримифунтскому

Святитель Спиридон — захисник знедолених, бездомних, посередник за всіх, хто потребує матеріальної допомоги, допомагаючи знайти гідну роботу і оплату праці.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Статут читання акафісту Миколі Чудотворцю

Микола Чудотворець-один з найбільш шанованих святих у православному світі. Акафіст святому був написаний після його смерті. Текст акафісту складається з життєписів Чудотворця.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Акафіст Миколі Чудотворцю читається протягом 40 днів, у цьому випадку потрібно брати благословення у батюшки. Чому 40 днів? Просячи допомоги у Святих, ми й самі повинні принести духовний подвиг, показати свою старанність і проявити твердість у вірі.

Як правильно читати акафіст перед іконою «Невипивана чаша» будинку

«Невипивана чаша» – ікона Пресвятої Богородиці, яка володіє цілющими властивостями. Перед цим святим образом матері моляться за питущих синів і дочок, дружини — за чоловіків, і самі віруючі, хто бажає позбавитися від цієї недуги, просять допомоги у Пресвятої Богородиці.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Акафіст перед іконою «Невипивана чаша» читають стоячи. Голову слід очистити від сторонніх думок. Думки повинні бути світлими і чистими, душа сповнена віри в Бога.

Чим відрізняється канон від акафіста

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячиКанон і акафіст являють собою урочисті піснеспіви на честь Святих. У канонах оспівуються старозавітні і новозавітні події, а в акафісті — тільки новозавітні.

Писані канони виключно святими отцями, окремі акафісти писали звичайні миряни.

В канон включено 8 пісень. Канони можна співати цілий рік, акафісти у дні посту не співають, за винятком неділі.

Крім того, порядок співу канонів встановлений Церквою. Вони співаються у відповідності з точним розкладом, а ось акафісти людина замовляє за своїм розсудом.

Який акафіст читати за дітей

За дітей і за себе співають акафіст до Пресвятої Богородиці та Ісусу Сладчайшему.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Пресвята Діва завжди допомагає дітям і оберігає їх. Можна звернутися до Казанської ікони Пресвятої Богородиці. Ця чудотворна ікона ось вже не одне століття рятує людей. Акафіст вимовляється перед іконою Божої Матері, погляд при цьому потрібно звернути на образ. Акафіст вимовляється стоячи.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Акафіст перед іконою Пресвятої Богородиці «Додавання розуму» читають батьки, хто хоче жити і виховувати своїх дітей по волі Божій, але не знає, як це зробити. Богородиця чує молитви матерів і батьків, направляє на правильний життєвий шлях, дає допомогу і мудрість.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Читаючи акафіст перед чудотворною іконою Божої Матері «Виховання», батьки просять Богородицю взяти дітей під свій захист і заступництво, допомогти виховати дітей добрими християнами, наповнити серце мудрістю і дати ясного розуму проходження життєвого шляху.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячи

Розклад читання акафістів на кожен день тижня

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячиЯк такого розкладу, в який день тижня будь акафіст читати, не існує в Православній церкві.

Спочатку існувало тільки два хвалебних гімну — Господа Ісуса Христа і Божої Матері. Саме їх і рекомендує Православна церква читати щодня, поперемінно — день Матері Божої, день — Її Сину Ісусу Христу.

Багато запитують, скільки можна читати акафістів в день або тиждень і можна молитися за себе. За себе молитися не тільки можна, але і потрібно, цьому вчить нас Сам Господь Ісус Христос. А тим більше, якщо нам довірені на виховання діти, нам треба просити допомоги ще і для себе, щоб були сили, мудрість, любов і тверда віра.

Священики рекомендують читати хвалебне спів тоді, коли душа просить або є особлива потреба. У церкві не читаються акафіст Великим постом, а вдома — можна читати протягом усього року, крім Страсної седмиці, коли рекомендується бути на відправах у храмі, де кожен день присвячений одному з останніх подій в житті Ісуса Христа.

До речі, у кожного Святого є своє свято, день пам’яті. У цей день у церкві співають акафісти в його честь.

Що таке акафіст і коли його читають, акафісти на кожен день тижня, як правильно читати акафіст в домашніх умовах, чи можна в православї читати акафіст сидячиІсус Христос молився і постився 40 днів у пустелі, на землі до Вознесіння Христос перебував 40 днів, 40 днів на землі йшов дощ, коли Ной перебував у ковчезі…

Число 40 в православ’ї наділене особливим значенням. Згідно Біблії багато важливі події тривали 40 днів або 40 років.

Це число означає повноту, завершення і досконалість. На такий молитовний труд потрібно брати благословення священика.

Читати акафісти можна в будь-який час, коли душа просить, і не обов’язково саме 40 разів. Можна самостійно вибрати хвалебний гімн — кому ви хочете молитися. Головне, щоб слова проходили через серце, думки були чистими, а віра міцна.

Не варто так само забувати про те, що нагромадити на себе можна багато самостійно, все-таки рекомендується брати благословення й поради у священика, який підкаже, як правильно вчинити і побачить, корисний вам буде цей молитовний труд.

Настанова - Корисні поради