Серафим Саровський: в чому допомагає?

Серафим Саровський: в чому допомагає?

Біографія, чернечий шлях і духовні подвиги Серафима Саровського. В чому допомагає молитва і ікона Серафима Саровського і в яких випадках його просять про допомогу? Про все детальніше читайте в цій статті!

Слухати онлайн молитву:

https://pravgolos.ru/wp-content/uploads/2018/07/Tropar-kondak-i-velichanie-Prepodobnomu-Serafimu-Sarovskomu.mp3

 

Зміст статті

  • 1. Шлях Серафима Саровського до Господа
  • 2. Чернечий шлях Серафима Саровського
  • 3. Духовні подвиги Серафима
  • 4. В яких випадках просять про допомогу Серафима Саровського
  • 5. Молитви Серафиму Саровському

Серафим Саровський: в чому допомагає?В середині 18 століття в сім’ї Мошниных народився хлопчик, якого нарекли Прохором. Вже з дитинства було зрозуміло, що він перебуває під особливим заступництвом Господа. Батько хлопчика рано померла, і його вихованням займалася мати.

Шлях Серафима Саровського до Господа

Дива з Прохором почали відбуватися з раннього дитинства. Як маленький хлопчик ув’язався за матір’ю, щоб подивитися, як іде будівництво нового храму, почате його батьком. Дитина, спонукуваний цікавістю, виліз на дзвіницю і зірвався з неї. Проте хлопчик не отримав жодної травми. Це багато порахували знаком особливої милості Божої.

Прохор старанно вчився, любив відвідувати служби до церкви і молитися. Коли йому виповнилося десять років, він тяжко захворів. Йому з’явилася сама Богородиця і пообіцяла, що незабаром він видужає. Через якийсь час повз хату вдови хресним ходом проносили ікону Богородиці «Знамення». Мати приклала хлопчика до неї, і той пішов на поправку. Ця подія визначила долю дитини — він вирішив присвятити своє життя служінню Господу.

Чернечий шлях Серафима Саровського

Серафим Саровський: в чому допомагає?У 17 років юнак вирішив прийняти чернецтво і вирушив до Києво-Печерської лаври. У святій обителі жив прозорливий самітник Досифей, який розгледів у юнакові слугу Христа. Через два роки самітник благословляє послушника йти в Саровський монастир.

З 19 років хлопець несе послух в Саровській обителі у настоятеля, старця Пахомія. Весь вільний час він присвячує читання псалтиря, духовних книг і молитві. Проте душа подвижника жадала усамітнення. І він, отримавши дозвіл братії, почав йти в ліс, де подовгу молився.

Спав він всього кілька годин на добу, хвороби переносив на ногах і відмовлявся від будь-якої допомоги, сподіваючись лише на Господа. Коли Серафим Саровський захворів настільки, що його життя виявилося під загрозою, знову з’явилася Богородиця і зцілила його.

У 28 років Прохор був пострижений у ченці і названий Серафимом. Через рік він був висвячений в ієродиякони. У 35 років подвижник залишає обитель і йде жити в глухий ліс.

Духовні подвиги Серафима

Все своє життя преподобний Серафим жив самотньо у келії, яка перебувала в непрохідному лісі. Тільки раз в тиждень він приходив в обитель, щоб взяти участь у Літургії.

Серафим Саровський: в чому допомагає?

  • Подвижник біля своєї келії, посадив город, розвів бджіл, з чого і харчувався. Їв він дуже мало і виключно рослинну їжу.
  • Цілий рік носив одну і ту ж одяг.
  • Євангеліє і духовну літературу читав щодня.
  • Серафим Саровський, наслідуючи великим ченцям-столпникам, тисячу днів молився на камені. Саме так подвижник найчастіше зображений на іконах.

Духовні подвиги праведника викликали озлоблення у Диявола. Він послав до нього розбійників, які хотіли нажитися, думаючи, що у Серафима є багатства. Не знайшовши нічого, вони жорстоко побили святого. І лише завдяки заступництву Богородиці, він залишився живий і незабаром одужав. Після цього випадку старець мав згорблену постать.

Преподобний заснував Дівєєвський монастир і душпастирював сестер, що приходили до нього за порадою. Богородиця вказала йому поселити окремо вдів і молодих дівчат, що він і зробив. Саме в цьому монастирі зберігаються нетлінні мощі святого і ікона Богородиці «Умиління», що належить йому.

У 1810 р. преподобний повернувся в обитель, однак продовжував зберігати обітницю мовчання і жив у затворі. І тільки коли Цариця Небесна, з’явившись, до нього дозволила зняти обітницю мовчання і завершити затвор, він почав приймати віруючих.

В яких випадках просять про допомогу Серафима Саровського

Серафим Саровський: в чому допомагає?

  • Під час душевних страждань. Просять, щоб Святий Дух відвідав серце і дарував мир душі. Першою ознакою Його присутності вважається стан смирення і каяття. Тільки через них можна відчути радість духовну.
  • Якщо людина заблукала, оступився і почав вести неналежний спосіб життя, за молитвами до святого, він може направити християнина на істинний шлях.
  • Святому моляться з проханням про позбавлення від гордині й розпачу. Іноді людина не може самостійно впоратися з цими смертними гріхами, тому треба просити допомоги у святих і Господа.
  • Молитва до праведника може допомогти отримати хорошу посаду, або знайти роботу. Бог благословляє тих, хто прагне забезпечити свою сім’ю, заробляючи на прожиття чесною працею.
  • В молитвах до святого просять зцілення від важких захворювань. Існують свідоцтва, що Серафим Саровський ще за життя творив багато чудес, зцілюючи навіть від смертних хвороб з допомогою молитви і води з джерела. Однак людина має зрозуміти, за що Господь попустив йому ту чи іншу хворобу. Особливо святий допомагає при захворюванні внутрішніх органів і ніг.
  • Молоді люди можуть молитися праведникові про те, щоб він допоміг їм знайти чоловіка або дружину і створити міцну православну сім’ю. Вінчані віруючі просять про зміцнення любові між подружжям, а також, щоб у родині був мир і достаток.
  • Часто святий допомагає в бізнесі або торгівлі, але тільки у випадку, якщо гроші заробляються чесно, і частина коштів буде витрачена на благі справи.

Серафим Саровський: в чому допомагає?Преподобний вчив, як треба правильно молитися. Слід уважно вслухатися в кожне слово, вникаючи в їх зміст. Під час молитви необхідно поєднати розум і душу. З часом, Господь відігріє душу, і молитва принесе радість. Не варто брати на себе молитовний труд, який вам не по силам. Для мирян святий склав невелику молитовне правило, яке є в кожному молитвослове.

На старий Новий рік, напередодні свята на честь святого Серафима Саровського, в Дівєєво збираються прочани, щоб вночі, разом з сестрами пройти хресним ходом по канавці Богородиці. Вірні йдуть, читаючи 150 разів молитву «Богородице Діво радуйся!»

Християни вірять, що саме в цей момент молитва, звернена до святого найбільш сильна і здатна вилікувати найважчі захворювання і одержати допомогу в будь-якому проханні.

Святому можна молитися в будь-якій життєвій ситуації, або коли вам потрібна духовна підтримка, захист.

Молитви Серафиму Саровському

Молитва Серафиму Саровському про зцілення і удачі на торгівлю

Про пречудний отче Серафимі, великий Саровський чудотворче, всім вдаються до тебе скоропослушный помощниче! У дні земнаго житія твого никтоже від тебе тощ і безутішним отыде, але всім у солодкість бысть бачення лиця твого і благоуветливый глас словес твоїх. До сим же і дар зцілень, дар прозріння, дар немічних душ лікування рясний в тобі явився. Єгда же призва тя Бог від земних праць до небесного спокою, николиже любов твоя преста від нас, і неможливе є исчислити чудеса твоя, уможившаяся, немов зірки небесні: се бо за всім кінцем землі нашея людем Божим являешися і даруеши їм зцілення. Тому й ми вопием ти: про претихий і лагідний угодниче Божий, дерзновенний до Нього молитвенниче, николиже призывающия тя отреваяй, вознеси про нас благомощную твою молитву до Господа Сил, нехай зміцнить нашу державу, нехай дарує нам вся благопотребная в життя цього і вся до душевного порятунку корисна, та захистить нас від падінь гріховних і істинного покаяння навчить нас, во еже безпреткновенно ввійти нам у вічне Небесне Царство, идеже ти нині в незаходимей сияеши славі, і тамо воспевати з усіма святими Живоначальну Трійцю довіку. Амінь.

Молитва про кохання та заміжжя

Про великий угодниче Божий, преподобне і Богоносне отче наш Серафимі!

Зглянься від Горния слави на нас, смиренних і немічних, обтяжених грехми багатьма, твоєї допомоги і розради прохачів. Приникни до нас благосердием твоїм і помози нам заповіді Господні непорочно сохраняти, віру Православну міцно содержати, покаяння в гріхах народила наших старанно приносити Богу, у благочесті христианстем благодатно преуспевати і бути гідним твоєї про нас молитвеннаго до Бога предстательства

Їй, святче Божий, почуй нас, що моляться тобі вірою і любов’ю, і не презри нас, потребують твого заступництва; нині і в годину смерті нашея помози нам і заступи нас молитвами твоїми від злісних наклепів диявольських, та не володіє нами тих сила, але так сподобимся помощию твоєю наследовати блаженство обителі райския

На тя бо надія наша нині покладаємо, отче благосердый, буди нам воистинну до спасіння путевождь і приведи нас до невечернему світла життя вечныя богоприятным заступництвом твоїм біля Престолу Пресвятої Трійці, та славимо і співаємо з усіма святими достопокланяемое Ім’я Отця і Сина і Святого Духа на віки віків. Амінь!

Молитва Серафиму Саровському про допомогу

Про преподобне отче Серафимі! Вознеси про нас, рабех Божих (імена), благомощную твою молитву до Господа сил, нехай дарує нам вся благопотребная в життя цього і вся до душевного порятунку корисна, та захистить нас від падінь гріховних і щирого каяття та навчить нас, во еже безпреткновенно ввійти нам у вічне Небесне Царство, идеже ти нині в незаходимей сияеши славі, і тамо воспевати з усіма святими Живоначальну Трійцю на віки віків.

Тропар преподобному Серафиму Саровському, глас 4

Від юності Христа полюбив єси, блаженне, і Тому Єдиним працювали пламенне вожделев, непрестанною молитвою і працею в пустелі ходив єси, розчуленим ж серцем любов Христову стежив, обранець полюбить Божого Матері явився єси. Цього заради вопием ти: рятуй нас молитвами твоїми, Серафима, преподобне отче наш.

Кондак преподобному Серафиму Саровському, глас 2

Світу красу і яже в ньому тлінна залишивши, преподобне, в Саровської обитель вселився єси; і тамо по-янгольському поживши, багатьом шлях був єси спасіння. Заради цього і Христос тобі, отче Серафимі, прослави, і даром зцілень і чудес збагати. Тому вопием ти: радуйся, Серафима, преподобне отче наш.

Настанова - Корисні поради