Псалом 3: для чого читають, тлумачення, текст молитви

Псалом 3: для чого читають, тлумачення, текст молитви

Для чого читають Псалом 3? Яке тлумачення Псалма і що означають його вірші? Слухати онлайн або читати текст молитви Псалом 3 російською і церковнослов’янською мовою ви можете у нас на сайті.

Псалом 3 російською мовою

1 Господи, чому помножилися тісняться мене?

2 Багато повстають на мене, багато кажуть душі моїй: нема спасіння йому в Бозі його.

3 Але Ти, Господи, заступник мій, слава моя, і Ти возносишь голову мою.

4 Гласом моїм я до Господа воззвав, і Він почув мене зі святої гори.

5 Я заснув і спав; пробудився, – бо Господь захистить мене.

6 Не буду боятися множин людей, кругом нападників на мене.

7 Встань, Господи, спаси мене, Боже мій, бо Ти уразив усіх, що ворогують проти мене марно, зуби грішників Ти поламав.

8 Від Господа спасіння і до народу Твого благословення Твоє.

Псалом 3 церковнослов’янською мовою

1 Господи, що ся умножиша стужающии ми? Мнозі востают на ма,

2 мнозі глаголют душі моїй: нема спасіння йому в Бозі його.

3 Ти ж, Господи, Заступник мій єси, слава моя, і возносяй голову мою.

4 Голосом моїм до Господа взиваю, і почувши ма від гори святої Своєї.

5 Аз уснух, і спах, востах, бо Господь заступить мене.

6 Не убоюся від тих людей, навкруги нападників на ма.

7 Воскресни, Господи, спаси мя, Боже мій, бо Ти уразив єси вся враждующыя мі всує: зуби грішників поламав єси.

8 Господнє є спасіння, і на людех Твоїх благословення Твоє.

Псалом Давида про те, що тільки від Господа можна мати спасіння

Читати третій Псалом необхідно тим, хто перебуває в скрутних обставинах. Особливо в тих випадках, коли вони віддані близькими людьми. Давид утік від свого сина Авесалома, бо той вирішив відібрати у свого батька Давида, престол. Хотів царювати замість нього. Передісторія того, що Авесалом вчинив так, велика. У нього була сестра Тамара, яка доводилась йому рідною. Але у Давида були і інші дружини, крім їх матері. І дітей було багато. Один з них, по імені Амнон, збезчестив Тамара, але Давид не виніс йому жорсткого вироку. Тому Авесалом затаїв образу на Давида і вирішив відібрати у нього царство. Давидові довелося ховатися від власного сина.

Він не бажає битися з тим, кого коли-то колисав на руках і укладав спати. Це проти його моральних підвалин. Він з радістю віддав би престол Авесалома, але незадовго до цього отримав від Бога слово, що наступним правителем після нього стане його молодший син Соломон. Що не буде правителя мудрішим та багатшим, ніж Соломон. Авесалом ж не стільки хотів отримати саме престол, скільки бажав просто помститися батькові за те, що той не був досить суворий Амноном, який позбавить його сестри цноти насильницьким шляхом. Чому Давид так і не наважився покарати Амнона, досі залишається загадкою.

Псалом 3: для чого читають, тлумачення, текст молитвиДетальне тлумачення

Третій Псалом Старого Завіту можна поділити на 4 частини:

  • Давид нарікає на те, що у нього багато ворогів і тих, хто повстає на нього (вірші 1-3).
  • Давид впевнений, що Бог в силі врятувати його, Господь чує його стогони (вірші 4-5).
  • Давид знає, що Бог захищає його, тому він спокійно лягає спати, сподіваючись на свого Рятівника (вірші 6-7).
  • Давид просить Господа заступитися за нього і допомогти вразити всіх його ворогів (вірші 8-9).
  • Поділ умовний, зроблено для того, щоб краще зрозуміти значення Псалма та його основну думку.

    Частина 1 – Давид сумує з приводу того, що на нього повстав власний син

    Вірш 1

    Давид співає цей Псалом Богу, коли знаходиться в бігах від свого сина Авесалома. Проте не потрібно думати, що цар приходить до Бога тільки тоді, коли йому було погано. Немає. В Біблії дуже багато Псалмів, написаних ним у часи, коли все у царя було добре. Давид в такі моменти свого життя починав дякувати богу в піснях і прославляти Його. Робив він це ще з підліткового віку, коли пас овець свого батька. Для нього хвалити Бога таке ж звичне заняття, як вести баранів на пасовище і назад.

    Паралельні вірші з Писання:

    • 2 Цар 15:13 – прийшов вісник до Давида, і сказав йому про те, що багато з його народу перейшли на бік Авесалома.
    • 2 Цар 17:22 – Давид разом зі своєю сім’єю і підданими, які залишилися йому вірні, перейшли річку Йордан до світанку, щоб не наздогнав їх Авесалом і не убив всіх тих, хто вирішив бути з Давидом до кінця.

    Вірш 2

    Псалом 3: для чого читають, тлумачення, текст молитвиДавид усвідомив, що не все з його країни підтримують і схвалюють його. Знайшлися ті, хто захотів, щоб правителем став його син Авесалом. Це стало для нього ударом і зрадою. Причому подвійним, від підданих і від рідного сина, який коли-то клявся йому у вірності. Він ніяк не очікував, що в його сім’ї можуть виникнути такі розбіжності.

    Хоча Бог попереджав його про це. У той час, коли він згрішив з вірсавією і це, своєю нинішньою дружиною. Він взяв її собі ще тоді, коли вона була одружена з іншим чоловіком. Що було великим гріхом. Перший їхній спільний дитина померла при пологах, і тоді Бог сповістив Давидові, що в його родині настають чвари і сварки. З того часу минуло багато років. І ось слово Господнє виповнилося в його житті. Бог тримає своє слово. Нічого зі сказаного Ним, не залишається марним, але обов’язково виконується.

    Паралельних віршів з Писання немає.

    Вірш 3

    Багато з тих, хто перейшов на бік його сина, упевнені, що незабаром сокрушат Давида і посадять на престол Авесалома. Вони вважають, що це відбудеться швидко, бо Авесалом молодий, сильний і має підтримку при дворі. Сміються над Давидом і чекають його якнайшвидшого поразки і смерті.

    Паралельних віршів з Писання немає.

    Частина 2 – В якому б скрутному становищі Давид не знаходився, він сподівається на Господа

    Вірш 4

    Псалом 3: для чого читають, тлумачення, текст молитвиДавид називає Бога своїм щитом і славою. Щитом, бо вважає, що Бог захищає його від неприємностей і рятує від смерті. Жодна зброя не торкнеться Давида, тому що сам Господь є його щитом. Славою, тому що коли Давид здобуде перемогу над своїми зрадниками, це прославить його, але всю вдячність він віддасть Богу. Давид ніколи не говорив, що він домігся лише власними силами. Якби не Бог, то не бути б йому царем. Адже саме Господь відправив свого пророка помазати Давида на царювання, коли той був ще підлітком і нічого не розумів.

    Паралельних віршів з Писання немає

    Вірш 5

    Давид упевнений, що коли він звертається до Господа, Той чує його і допомагає цареві. Навіть перебуваючи на Святій горі. Місцезнаходження Бога описано тут не в прямому сенсі, тому що Господь не може перебувати тільки в якомусь одному місці. Він всюдисущий. Він відразу всюди. Його особистість неможливо осягнути і вже тим більше помістити тільки в якусь одну область всесвіту.

    Паралельних віршів з Писання немає.

    Частина 3 – Давид не боїться повсталого на нього народу, тому що уповає на Господа

    Вірш 6

    Давид спокійно лягає спати і говорить Богові, що сподівається на те, що Той захисти його під час сну. Що не буде нападу посеред ночі, тому що сам Бог буде захищати царя, його сім’ю і весь народ, який відправився з ним.

    Паралельних віршів з Писання немає

    Вірш 7

    Псалом 3: для чого читають, тлумачення, текст молитвиЗ усіх боків на Давида повстав народ, який вважає, що він був несправедливий по відношенню до Авесалома і занадто м’який до Амнону. Але сам Давид не бачить у своїй поведінці несправедливості. Цар не боїться протестувальників і всіх тих, хто взяв бік його сина. Він любить свого сина і не бажає поганого. Тому і втік, щоб не битися на мечах з тим, кого сам же справив на світло.

    Паралельний вірш з Писання:

    • ПС 26:3 – Давид говорить Богу, що якщо на нього накинеться все військо, яке є у царстві, він не боїться його, тому що повністю довіряє Богові своє життя і знає, що Всевишній не дасть його помирати не свого часу.

    Частина 4 – Давид закликає Бога поспішити до нього на допомогу

    Вірш 8

    Давид, незважаючи на свою довіру Богу, все одно просить його допомогти йому якомога швидше, тому що перебуває в скрутних обставинах. Під час відходу з ним знаходиться його дружина Вірсавія і зовсім ще маленький син Соломон, який згодом сяде на царство. Втеча дуже складний для всього народу і не всі міста приймають царя. Але є провінції, які з радістю відкривають для Давида свої ворота, годують їх і допомагають усім, чим можуть, тому що приймають сторону свого правителя і вважають, що кращого їм не знайти.

    Паралельних віршів з Писання немає

    Вірш 9

    Давид впевнений, що Бог благословляє весь його народ, який залишився з ним і не перейшов на бік Авесалома. Він упевнений, що тільки від Господа прийде до нього порятунок. Він не сподівається на власні сили, хоча за весь час свого царювання переміг багато ворогів, здобув у війнах багато перемог. Але в даній ситуації проти нього повстав його власний син. Він не хотів бути детоубийцей, тому повністю довірився Богові в надії на те, що Господь все зробить так, як повинно бути.

    Паралельних віршів з Писання немає.

    Коротке тлумачення

    Витлумачити третій Псалом коротко можна так:

    • Давид, тікаючи від переслідування свого сина Авесалома, який хоче зайняти його трон, молиться Богу.
    • Багато стало тих, хто противиться Давиду і повстає проти нього.
    • Вони кажуть йому, що Бог не допоможе йому і перемога обов’язково буде за Авессаломом, бо той молодий, красивий і сильний. Він більше всіх з його синів гідний царювати ще й тому, що є старшим сином.
    • Але Бог йде перед Давидом як щит, щоб убезпечити його від його ворогів, захистити і не дати статися біді. Бог сам підносить Давида високо, тому що сам вибрав колись його царем для цього бунтівного народу.
    • Бог чує кожне слово свого помазаника, знає його думки і те, що діється в серці у Давида. Він все тримає в своїх руках і в потрібний час обов’язково виведе Давида з цієї непростої ситуації.
    • Давид спокійно лягати спати в надії на те, що Бог буде охороняти його сон і не дасть його недругам несподівано напасти на його сім’ю і всіх підданих несподівано ніч.
    • Давид не боїться народу, тому що його захищає Той, хто сильніше будь-якої людської сили на землі.
    • Цар просить Господа повстати і знищити всіх його зрадників. Розтрощити їх так, щоб вони вже не змогли більше повставати проти власного царя.
    • Бог благословляє тих, хто залишився вірним Давиду. Тільки від нього вони чекають порятунку і рятування. Вірять, що скоро повернутися в свої будинки і продовжувати вести колишню життя, яка була у них до втечі і всіх цих серйозних політичних проблем.

    Третій Псалом складається з 9 віршів і 13 пропозицій. Знаходиться на сторінці 569 синодального перекладу Біблії. Виконав третій Псалом цар Давид.

    Слухати Псалом 3

    Настанова - Корисні поради