Псалом 26: для чого читають

Псалом 26: для чого читають

Слухати або читати онлайн текст молитви Псалом 26 російською мовою. Дізнайтеся, для чого читають Псалом 26 та яку духовну силу несе ця молитва. Яке тлумачення Псалма 26? Про все докладніше в даній статті!

Господь просвіта моє і Спаситель мій, кого убоюся? Господь Защититель живота мого, кого устрашуся? Внегда приближатися на ма злобующым, щоб знести плоті моя, оскорбляюшии ма, і врази мої, тії изнемогоша і падоша. Аще накинеться на ма полк, не боятись серце моє, аще востанет на ма лайка, на Нього аз уповаю.

Єдине просих від Господа, буду жадати: еже жити ми в будинку Господні вся дні мого живота, зрети мі красу Господню і посещати храм святий. Яко скры ма в селищі Своєму в день зол моїх, вкриваються ма в таємниці Свого селища, на камінь вознесіння ма. І нині се вознесіння голову мою, на вороги моя: обыдох і пожрох в селищі Його жертву хваління і воскликновения, співаю і оспіваю Господеви.

Почуй, Господи, голос мій, що ним взиваю: помилуй мене і вислухай мене. Тобі каже серце моє, Панове стягну. Взыска Тобі особі моє, лиця Твого, Господи, стягну. Не відверни лиця Твого від мене і не уклонися гнівом від раба Твого: помічник мій буди, не отрини мене, і не прости мене, Боже, Спасителю мій. Бо мій батько та мати моя остависта ма, Господь же восприят ма.

Законоположи мі, Господи, Твоєму шляху і настави мя на стезю праву ворог моїх заради. Не предаждь мене в душі стужающих ми, яко восташа на мя свідка неправеднии і солга неправда собі. Вірую видети блага Господню на землі живих. Потерпи Господа, будь сильний, і нехай кріпиться серце твоє, і потерпи Господа. Слава Отцю і Сину і Святому Духу. Амінь.

Слухати онлайн Псалом 26:

https://pravgolos.ru/wp-content/uploads/2018/07/Psalom-26-26.mp3

 

Зміст статті

  • 1. Найуживаніші слова, сказані Христом: Радійте і Не бійтеся
  • 2. Мала Біблія
  • 3. Яке відношення псалми мають до нас
  • 4. З якого приводу читають 26 псалом, його значення
  • 5. Коротке тлумачення на текст псалма 26

Псалом 26: для чого читаютьІсторія і тлумачення стародавніх пісень завжди викликало великий інтерес. Цим текстам приписується надзвичайна сила, що впливає на душу. Наприклад, чим особливим виділяється псалом 26, в яких ситуаціях варто його читати. Чому Старозавітні юдейські тексти так популярні, і необхідні православному християнину. Відкриємо завісу таємничості, яка підпускає до себе не кожного.

Найуживаніші слова, сказані Христом: Радійте і Не бійтеся

У книзі псалмів згадуються різні музичні інструменти. Це неспроста. На відміну від нашого Богослужіння, іудейські проходили куди веселіше і динамічніше. Вони не тільки співали, але й танцювали. Згадайте перенесення Ковчега, коли дружина царя Давида дорікнула йому за те, що танцює в ході, як простолюдин.

На що почула відповідь, якому багато хто здивується: Як можна не веселитися перед Господом? Багато хто думає, що Бог суворий і противник людських радощів. Насправді, все навпаки. Саме там де Він, людина відчуває себе щасливим. На духовному рівні – блаженним.

Довідка: Псалтир – щипковий музичний інструмент, під акомпанемент якого найчастіше співалися древні молитви. Як він виглядає невідомо. Хтось зображує його схожим на арфу. Інші історики порівнюють з гітарою.

Мала Біблія

Псалом 26: для чого читаютьЗбірник створювався на протязі 800 років. Початок поклав Мойсей, потім Давид, його син Соломон, інші священики і пророки. Закінчений вигляд книга псалмів отримала за часів Ездри і Неємії. Деякі тексти приписуються невідомим авторам, але більша частина належить руці царя Давида. Його заслужено вважають стовпом святості, Духоносным наставником і Найбільшим пророком Божим.

Тексти містять в собі всі Євангельські положення як історії Старого Заповіту, так і месіанські пророцтва про Христа. Вони охоплюють період початку одкровення Бога про Себе, завершуючись кінцем часів. По суті – це Мала Біблія, що несе в собі просвіта Святого Духа. Сила молитов полягає в тому, що вони створені не людським розумом, а під впливом Благодаті, яку мали автори.

Примітка: Вплив на душу і свідомість читача, може бути приголомшуючим, освячуючи людини, так і незначною. Все залежить від стану Боговосприимчивости, з яким приступають до текстів. Горда і пристрасна натура не зустріне відгуку, не знайшовши точок дотику з Благодаттю Святого Духа. Залишиться холодною і відстороненою від Божественних промов. І навпаки.

Яке відношення псалми мають до нас

Незважаючи на те, що тексти складалися Старозавітними святими, вони входять до Богослужіння, заповнюючи собою до 20% читаються молитов. Протягом тижня псалтир прочитується повністю (150 Пс.), а Великим постом двічі за той же термін. Тому жодним чином не можна сказати, що до нашого часу вони втратили актуальність.

Псалом 26: для чого читаютьВсе, створене Богом, Його слова, звернення до людської душі вічні, як Він Сам. Псалми читаються чи співаються:

  • на Літургії:
  • Всеношної;
  • Годинах;
  • Шестопсалмии.

На замітку: На парафіяльних службах зазвичай скорочують читання кафизм (перекладається, як «сидіти»). Не відтворюють покладається за статутом коло молитов, на відміну від монастирських, де озвучують кафізми цілком.

Існує поняття «Неусыпаемая (невсипуща) псалтир. В основному – це чернече роблення. В обителях читання піснею йде безперервно. Ченці по черзі оспівують кафизму за кафизмой (150 молитов розділено на 20 частин). Після кожної поминають за здоров’я і упокій тих, за кого подано записки.

Примітка: Щоб виправити несприятливі події в житті, допомогти людині знайти вірний шлях, одужати, позбутися від пороку, замовляють поминання за читанням неусыпаемой псалтирі. Так само належить молитися про новопреставленных (хоча б 40 днів), або якщо часто сняться померлі.

З якого приводу читають 26 псалом, його значення

Псалом 26: для чого читаютьЗ надписания над текстом дізнаємося, що він належить до Давида, складений до помазання (їх було три) на царство по сауловій смерті. Згідно Арсенію Каппадокийскому (старця Паїсія Афонського), у певних обставинах, благословляється читання псалма, який більш всього відповідає випадку, дозволу нещастя або проблеми. Так, за його класифікацією, 26 пісня допомагає:

  • Захиститися селянам (людям) від нашестя ворога.
  • Відвести біду і шкоду, яку вони можуть заподіяти.
  • Зберегти своє майно, хати, поля, щоб нічого не пропало.
  • Заручитися підтримкою і огорожею Сил Небесних.

Примітка: За словами одного Оптинського старця, якщо під час воєнних дій (коли бомблять), читати псалми: 26; 50; 90, жоден снаряд не потрапить в будинок, або туди, де знаходяться люди.

Коротке тлумачення на текст псалма 26

За жанром написання псалом можна віднести до научающим і хвалебним. Давид розкриває стан душі, коли ворог переслідує. Внемли, хто читає. Важкі непереборні обставини можуть виникнути у кожного.

Псалом 26: для чого читаютьПоміч Божа завжди з ним, він її відчуває, будучи залишений багатьма. З тексту випливає, що покладаючись на Господа, людині не треба вже нікого боятися. Слова відносяться не тільки до помазаника Божого, але до кожного з людей. Це свідчення того, як треба взаємодіяти з Отцем Небесним.

Вдумливе серце зрозуміє, що уповання на Бога, важливіше всіх обставин. Воно не дасть здійснитися загрозам сильних ворогів. Позбавить від власного страху і малодушності. Тому людина ніколи не повинен впадати у відчай, не опускати руки, надмірно вдаватися скорботи:

  • Навіть, коли всі відвернуться, Бог буде поруч.
  • Навіть, коли смерть тримає за горло, Бог сильніше її.
  • Навіть, коли немає виходу, Господь відає про ста шляхи порятунку.

І цю милість до себе, Давид побачив і спізнав. Довірив Всевишньому шляхи свої, і не прорахувався. Якщо Господь з нами, то вже ніхто не страшний. Чим сильніше переслідував Саул, тим більше помазаник переконувався, що знаходиться під крилом Найсильнішого. Дивом виходив, здавалося б з лап неминучої смерті, але ось: він живий.

Любов і довіру до Бога стають з кожним днем сильніше. Серце розпалюється почуттям вдячності і страху втратити благовоління Боже. Давид знищений, знаходиться в повній покорі, просячи, щоб милість Господня завжди перебувала з ним. Він уже ясно бачить, що проречение про царському престолі збувається. У Сущого немає марних обіцянок.

Оставленість рідними, испугавшихся смерті (помсти за Давида), змінюється на страх куди більш важливий. Для пізнав Силу Божу, вища нещастя, справжнє горе – це втрата благовоління Всевишнього.

Висновок: Переживши гаму почуттів, псалом закінчується закликом потерпіти Господа, тобто, ніколи не залишати бажання спілкування з ним, чекати терпляче, без нарікання, поки Люблячий Батько сплете вінок порятунку вірному своєму чаду. Це відноситься до всіх, хто піде шляхом Христових заповідей.

Настанова - Корисні поради