Псалом 1: для чого читають, тлумачення, текст молитви

Псалом 1: для чого читають, тлумачення, текст молитви

Для чого читають Псалом 1? Яке тлумачення Псалма Давида і що означають його вірші? Слухати онлайн або читати текст молитви Псалом 1 російською мовою ви можете у нас на сайті.

1 Блажен муж, що не ходить на раду нечестивих і не стоїть на дорозі грішних, і не сидить на зборах розбещувачів,
2 та в законі господнім його, і про закон Його вдень та вночі він роздумує!
3 І буде він як дерево, посаджене при потоках вод, яке приносить свій плід свій, і що листя не в’яне його, і все, що він робить, встигне.
4 Не так нечестиві, [не так]: але вони як полова, що вітер вітром [з лиця землі].
5 Тому не встоять нечестиві на суді, і грішники — в зібранні праведних.
6 Бо знає Господь путь праведних, а путь нечестивих загине.

Псалом Давида про те, яким повинен бути чоловік (чоловік)

Читати перший Псалом необхідно тим, хто хоче знати, яким Бог бачить поведінку праведника – людини, яка хоче догодити волі Всевишнього. З Псалма можна дізнатися, що Бог обіцяє тому, хто живе у відповідності з Божими законами і заповідями. У Псалмі простежується порівняння між праведниками і грішника. В кінці розділу описано те, що чекає кожну з цієї категорії людей в майбутньому. Що повинно привести читає людину на думку – що вибрати в житті. Слідувати Божим шляхах і заповідям або вибрати свій, що здається правильним, шлях.

Псалом 1: для чого читають, тлумачення, текст молитвиДетальне тлумачення

Перший Псалом Старого Завіту можна поділити на 5 частин:

  • Опис того, яким буває благочестивий чоловік і те, як він веде себе в повсякденному житті (вірші 1-2).
  • Благословення, яке Бог обіцяє людині, описаному в першій частині (вірш 3).
  • Опис нечестивого людини і його порівняння з прахом (вірш 4).
  • Покарання, яке чекає грішника (вірш 5).
  • Доля праведника і нечестивця (вірш 6).

Поділ умовний, зроблено для того, щоб краще зрозуміти значення Псалма та його основну думку.

Частина 1 – Поведінка благочестивого чоловіка

Вірш 1

Слово «блаженний» означає повне щастя, радість, якої немає меж. Часто можна почути, як людей, у яких є відхилення в розумовому або психічний розвиток, називають «блаженними». Тому розуміння цього слова спотворилося в мисленні більшості людей. Блаженний не означає придуркуватий. Слово має на увазі людину, яка по-справжньому щасливий.

Слово «чоловік» не означає людину, який набрав законні стосунки з жінкою і став її чоловіком. Це людина чоловічої статі. Хоча свесь Псалом сміливо можна застосувати і до жінок. Бо далі по тексту відбувається порівняння грішника і праведника в поведінці. Першим і другим може бути і жінка, яка теж здатна вибирати свій шлях і лінію поведінки.

Псалом 1: для чого читають, тлумачення, текст молитви«Не ходить на збори безбожних» – не радитися з тими, хто є грішниками. Нечестивець – людина, яка ображає щось святе і непорочне. Ті, хто радиться з такою людиною, незабаром почнете діяти так само. Людина завжди впливає на людину. Трапляється це і на підсвідомому рівні. Як подружжя, які прожили багато років, починають копіювати міміку і жести один одного. Так і люди, друзі, знайомі, які, не усвідомлюючи того, починають повторювати спочатку слова один одного, а потім і копіювати манеру поведінки. Думки починають «сходитися»

«Не сидить у зборах развратителе» – не проводить час з тими, хто розбещений. Розбещувач – людина розбещена, порушує норми суспільної моралі. В основному це стосується області сексуальних відносин. Коли чоловіки сидять і обговорюють або своїх дружин, або жінок в цілому, говорять про них хтиво. Праведна людина не бере участь у таких бесідах і не підтримує подібні розмови. Для нього це є огидним.

Паралельних віршів з Писання немає.

Вірш 2

Псалом 1: для чого читають, тлумачення, текст молитви«В законі господнім його» – людина вибирає дотримуватися Божих заповідей, а не того, що робить більшість людей. Воля в тому, щоб виконувати те, що написано в Біблії. Незважаючи на те, що знайомі та друзі не підтримують його в цьому, а вибирають радитися з нечестивими і проводити час з развратителями. Можливо і самі є такими людьми. Бог нагородив кожного волею людини, з допомогою якої він має право вибирати, як йому жити і поступати кожен день. На цій підставі праведник вибирає Божий шлях і погоджується з Його промислом.

Паралельний вірш з Писання:

  • Нав 1: 8 – необхідно читати Біблію день і ніч, щоб вона не відходила від очей і уст того, хто її вивчає. Це потрібно для того, щоб з точністю виконувати те, що написано в ній. Тільки людина буде успішним у своїх шляхах і всі його вчинки будуть розсудливими.

Частина 2 – Благословення, яке очікує благочестивого людини

Вірш 3

Праведник порівнюється з деревом, яке «посаджено при потоках вод», тобто, зростає біля озера (річки, моря), що дуже важливо для його насичення. Без води будь-яка рослина гине. Таке дерево овочеве і плоди дозрівають в термін – не рано і не пізно. Листя рослини соковиті і зелені, не в’януть. Дерево пахне, насолоджується вітром, сонцем і водою. Воно досить і щасливо.

Так само почуває себе і той, що слухає Господа і слід Його шляхам. «У всьому, що він робить, чи встигне» – в будь-якому заході йому супроводжує удача і везіння. Все в його руках виходить. Не виникає труднощів ні в одній діяльності, яка не суперечить заповідям Господа. Гарне обіцянку, який обіцяє успіх, як в матеріальному, так і в будь-якому іншому плані.

Паралельний вірш з Писання:

  • Єр 17:8 – дерево пускає коріння біля води, йому не страшна спека або засуха. Плоди дозрівають постійно.

Частина 3 – Порівняння нечестивого людини з прахом

Вірш 4

Псалом 1: для чого читають, тлумачення, текст молитвиЯкщо у третьому вірші праведник був порівняний з деревом, яке росте і не знає бід і поневірянь, то тут грішник постає у вигляді праху. Порох – це пил, щось нікчемне й малоцінне. Колосальна різниця. «Прах, взметаемый вітром» – це безбожний, якого заносити то в одну сторону, то в іншу. Він не знає спокою, не має кореня як дерево, що не встигає насолодитися життям – то піднімається, то опускається, то носиться з боку в бік.

Паралельні вірші з Писання

  • Йов 21: 18 – грішник порівнюється з соломинкою, яка несеться вітром;
  • Пс 34: 5 – прах здіймається вітром, і Ангел Господній проганяє його від себе;
  • Іс 29:5 – вороги праведного людини порівнюються з дрібним пилом, яка розлітається миттєво.

Частина 4 – Покарання для грішників

Вірш 5

«Тому не встоять» – нечестиві не зможуть бути твердими і тримати відповідь за свої вчинки. Не мали кореня і підстави. Не розуміли, чому чинили, як надходили. «Не встоять на суді…в зібранні праведних» – серед безгрішних людей вони не зможуть перебувати. На суді у них не буде захисника. Їх життя сама буде свідчити проти них.

Паралельних віршів з писання немає.

Частина 5 – Те, що чекає і праведного грішника

Вірш 6

Псалом 1: для чого читають, тлумачення, текст молитвиОписується, що у грішника і праведника свій шлях. Кожен жив так, як вважав за потрібне. Однак шлях того, хто слідував Божим шляхах і заповідей, відомий Богу, тому що все, що він робив, було «перед Ним. А шлях нечестивця «загине», тобто, не буде мати успіху і гарного результату. Дуже часто людина, відкидаючи Бога у своєму житті, живе і не підозрює, що після його смерті все, що він нажив, ніхто не оцінить. Спадкоємці можуть швидко розтринькати його накопичення і будь-які матеріальні блага. А результат праведного життя буде впливати на покоління вперед навіть після смерті, тому що Бог благословляє його.

Паралельних віршів з писання немає.

Коротке тлумачення

Витлумачити перший Псалом коротко можна так:

  • Людина, яка по-справжньому щасливий, не сидить разом з тими, хто веде розбещені бесіди, не радиться з ними і не приймає їх точку зору,
  • Він думає тільки про Божі заповіді і про те, як догодити Господеві, розмірковує про це постійно, день і ніч,
  • Він порівняємо з деревом, яке не знає нужди ні в воді, ні в сонці, ні в харчуванні, зелене, соковите, в самому розквіті своїх сил,
  • Грішник ж схожий на прах – субстанція, яка не має ніякої цінності.
  • Тому не встояти безбожного на суді і не сидіти разом з праведними людьми.
  • Бог знає як жив праведник і грішник. Але шлях людини, який намагався жити за Божими законами, відомий Йому. А шлях, який вибрав грішник, що не буде успішним. Кінець такого життя завжди приводить людину до розчарування і розуміння того, що всі дні пройшли перед його очима безцільно.

Перший Псалом складається з 6 віршів та 6 пропозицій. Знаходиться на сторінці 569 синодального перекладу Біблії. Виконав перший Псалом цар Давид.

Слухати Псалом 1

Настанова - Корисні поради