Правила читання за покійним 17 кафізми з псалтиря: текст молитви

Правила читання за покійним 17 кафізми з псалтиря: текст молитви

Текст 17 кафізма із псалтиря з покійним потрібно читати в поминальні дні. Псалми – книга, що відноситься до Старого Заповіту, включає в себе кафізми і псалми, в них зібрані цінні поради щодо пізнання Божого слова.

Значення та тлумачення 17 кафізми з Псалтирі

Протягом 40 днів зі смерті людини, родичам необхідно читати текст із псалтиря з покійним. Він складається з кафизм, які вміщують псалми. 17 розділ складається з одного псалма – 118, самого великого.

Сімнадцята глава використовується в складі багатьох православних богослужінь, рекомендується читати 17 кафизму за покійним будинку.

Текст 17 голови псалтиря складний для сприйняття непідготовленим людиною. Глибина змісту, напуття є основною цінністю. Згідно тлумаченням єпископа Тамбовського Феофана, кожен вірш голови – молитва про виконання Божої волі. Людині, щодня читає кафізми, легше встояти перед спокусами, простіше відгородити себе від вчинення гріховних діянь.

Оригінальний текст глави у псалтирі з покійним на івриті складений за принципом алфавітного показника, налічує 22 восьмивірша, яке починається з наступної букви алфавіту. Євреї називають 118 псалом – Великим алфавітом.

Правила читання за покійним 17 кафізми з псалтиря: текст молитви

Правила читання за покійним 17 кафізми з псалтиря: текст молитви

Правила читання за покійним 17 кафізми з псалтиря: текст молитви

Як і коли необхідно читати 17 кафизму за спочилими

17 відрізняється від інших голів за покійним псалтирі – послужило виникненню певних правил її читання:

  • після віршів під № I, II, XII, XXII, XXV, XXIX, XXXVII, LVIII, LXVI, LXXII, LXXIII, LXXXVIII, XCIII проговорюється «Згадай, Господи, душу слугу (ім’я) Божого»;
  • після тексту із псалтиря за спочилими під номером XCIV, CVII, CXIV, CXXI, CXXXI-CXXXIII,142, 153, 159, 163, 170, 176 кажуть «Заспокой, Боже, душу раба (ім’я) Божого»;
  • рядки кафізми під номером 92, 93, 175, 176 читаються по 3 рази;
  • після того як прочитана глава і тропарі, що йдуть за нею, читають тропарі непорочні за упокій.

Потрібно прочитати особливий текст молитви з псалтиря, якою завершується кафізма, далі последования при відхід душі від тіла.

Згідно з християнським традиціям 17 голову за покійним прийнято читати на 3, 9 і 40 день, в річницю смерті родича або близького. Кафізма є більш сильною молитвою, яка допомагає вимолити прощення за грішника.

Використовується інша тактика читання 17 кафізми з псалтиря у складі ранкового правила. Зміст тексту є вченням про цілі існування, безсмертність душ, відплату за мирські справи перед Господом.

Актуальний текст 17 голови з псалтиря для читання з покійним на поминальні дні. Відносять кафізми:

  • Пресвяту Троїцьку батьківську суботу.
  • Радоницу (початок Фоминской тижня) – дев’ятий день після Великодня.
  • Дмитрівську поминальну суботу – перші числа листопада.
  • День усікновення глави Іоана Хрестителя Предтечі.
  • Кафізми з псалтиря включають в триденне читання текстів перед похованням. Читанням поминати до 40 дня після смерті покійного, а за бажанням, продовжити далі.

    Правила читання за покійним 17 кафізми з псалтиря: текст молитви

    Правила читання за покійним 17 кафізми з псалтиря: текст молитви

    Правила читання за покійним 17 кафізми з псалтиря: текст молитви

    Текст 17 кафізми за спочилими

    Перед главою 17 із псалтиря з покійним, прочитати молитовні звернення до бога, Святої Трійці, тропарі. Для правильного сприйняття тексти молитов надані російською мовою. Диякони або священики читають писання на церковному викладі.

    Сучасна кафізма “Молитва Трійці”:

    “Свята трійця, помилуй наші душі. Господи, Ісусе, очисти нас від гріхів людських. Владика всього насущного, прости за беззаконня. Дух Святий, завітай душі наші, наповни їх вірою та покорою. Змилуйся Всевишній, змилуйся Всевишній, змилуйся Всевишній. Слався Батько, слався Сину, слався Дух Святий. Амінь”.

    Священний текст кафізми з псалтиря з покійним “Звернення до Господа”:

    “Господи наш, Всесильний, всемогутній, Батько дня і ночі. Даруй нам, Боже, спасіння та покора волі Господньої. Прости гріхи наші, відомі чи невідомі. Не залиши на шляху, прикрості і радості. Уповаємо на милість Господню, бо сила – воля Твоя незламні. Не дай засумніватися або створити гріховне діяння. Бо ми слабкі в невіданні своєму. Збережи від лукавого, підтримай в хвилини слабкості, печалі. Даруй ласку Свою душам людським, бо всі ми діяння руки Божої, прагнемо любові Господа. Не залиш душі померлих праведників, даруй їм Небесне блаженство. На все воля Твоя. На віки віків. Амінь”.

    Тропарі з псалтиря, голос 6 по покійним:

    “Змилуйся Всевишній, дай відповіді для необізнаних. В молитві до Тебе надіємось – помилуй нас. Нехай Ангели радіють на славу Тобі, торжества Сина.

    Богородиці, Владичице, у покаянні до Благодаті Твоєї вдаюся. Завітай немічну душу, моли Сина – Господа нашого простити гріхи, та не залишити без віри. Єдина Пречиста, Боголюбимая, Діва Марія, помилуй нас.

    Господи, помилуй нас. (повторити текст 40 разів)

    З’явитеся, уклонимся Цареві нашому Богові. З’явитеся, уклонимся, впадімо до Христа Царя Бога нашого. З’явитеся, уклонимся, впадімо до Самого Христа, Царя нашого Бога”.

    Текст кафізми з псалтиря розподіляється на 3 частини, що називаються «Славами». Після чергової частини кажуть «Слався Батько. Слався Сину. Слався Святий Дух. Славьтесь на віки віків. Амінь. Алилуя (3 рази). Змилуйся, Господи (3 рази)».

    Прохання до псалтиря за душу покійного, текст кафізми:

    “Змилуйся, Всевишній, Всемогутній. Згадай у сподіванні, віруванні, життя Вічного, ім’я новопреставленого раба Божого (ім’я). Залиш, спусти його гріховні справи зроблені іль замышленные. Визволи його від мук вічних в геєні вогненній. Дозволь йому скуштувати блаженство вічного, святого причастя, що уготовано для усіх, хто любить Тебе. Бо він вірував у Бога, Божого Сина, Духа Святого до останнього подиху свого. Щедрий Ти в Своєму людинолюбство, на все воля – Твоя сила. Славимо Тебе, Господи, Єдиний Всемогутній. Батька, Сина, Духа Святого! Амінь”.

    Які ще читають кафізми

    У псалтирі присутній 20 кафизм, які відрізняються кількістю псалмів. Священнослужителі рекомендують вдома читати псалтир повністю. Якщо людині складно прочитати весь текст, читання поділяють на кілька днів. Проводити ритуал бажано до похорону, щотижня протягом 40 днів з дня смерті покійного:

    • першого співам, що складається з перших 8 псалмів (про блаженство в царстві Божому);
    • псалми покійним 10 кафізма, що включає псалми з 70 76;
    • текст 15 піснеспіви – псалми з 105 по 108;
    • 20 співам, де розміщені 143 – 150 псалми (хваління Господа).

    Молитви псалтиря допомагають померлим і живим. Читання кафизм дозволяє краще пізнати Господа, його діяння. Незважаючи на складність написаного тексту (найчастіше внаслідок наголосів), при вірному тлумаченні, людині відкривається істина світобудови. У той же час читцеві рекомендується відповідально ставитися до піснеспівів.

    Поминальні кафізми з покійним із псалтиря – важливий атрибут православного християнського канону поминання. Якщо складно зрозуміти суть або тактику молитовного тексту, потрібно звернутися за поясненнями до священнослужителя.

    Настанова - Корисні поради