Молитва Символ Віри: історія створення, тлумачення тексту і значення священного тексту для християн

Молитва Символ Віри: історія створення, тлумачення тексту і значення священного тексту для християнСимвол Віри — це максимально короткий виклад основних догм християнського віровчення. У його тексті у вигляді непорушних істин містяться основні догмати віри, які в християнстві приймаються беззастережно. Віруюча людина повинна розуміти, що молитву “Символ Віри” він не тільки повинен вивчити напам’ять, але і приймати в душі своїй все її догмати. Тільки в цьому випадку він може вважатися християнином.

Зміст:

  • Історія створення молитви
  • Особливості структури тексту
  • Православна традиція

Історія створення молитви

Ісусом Христом було доручено своїм учням і послідовникам донести Істину до всіх народів. Щоб уникнути спотворення при передачі догматів вчення Господа складалися їх короткі перекази, іменовані символами віри. Необхідність збереження єдності церкви і поява інших тлумачень віри, що суперечать апостольським, призвело до створення цієї основоположної для всіх християнських громад молитві. За місцями проведення Соборів він отримав назву Нікео-Царгородського. Було проведено три Собору, на яких були очищені від єресей і затверджені догмати християнської церкви:

  • I Вселенський собор в місті Нікеї 325 року;
  • II Вселенський собор у Царгороді або Константинополі в 381 році;
  • III Вселенський собор в Ефесі у 431 році;

На Вселенських Соборах збиралися головні представники всіх християнських церковних єпархій. Першим був Нікейський собор, організований в 325 році для того, щоб спростувати помилкове вчення Арія і його послідовників. Вони пропонували вважати нашого Господа лише творінням Бога Отця. Собором аріанська єресь була відкинута, а істина, прийнята отцями церкви, стала підставою догмату, який проголосив народження Сина Божого від Бога Отця.

Молитва Символ Віри: історія створення, тлумачення тексту і значення священного тексту для християнДругим був Константинопольський собор. Знаком для її проведення послужило виражену думку одного з священиків, послідовників єресі Арія. Це тлумачення було визнано помилковим. Присутні на соборі єпископи проголосили єдність Отця, Сина і Святого Духа. Господь єдиносущним в трьох особах, оскільки християнство є монотеїстичною релігією.

Незмінюваність та істинність догматів Символу була остаточно утверджено на Соборі в місті Ефесі. Відтепер християнські громади, які вносили зміни в пояснення догматів віри, ставили себе поза православ’я, зберігає істинне пізнання Бога.

Така історія створення і розвитку цього основного твору, в якому викладено християнське віровчення, відображені головні віхи життя Ісуса Христа, суть і сенс його явища людям. Молитвослов Символ Віри читається віруючими:

  • при вході в храм;
  • при таїнстві хрещення;
  • під час церковного богослужіння;
  • перед іконою.

Особливості структури тексту

Символ Віри в православ’ї, як і в загальнохристиянської традиції, складається з 12 частин. Перші вісім догматів говорять про єдність Святої Трійці, втіленні Христа й спокутування ним гріхів людини; чотири останніх — про церкви, Таїнство хрещення, воскресіння мертвих і Божому Суді.

Про Бога Отця

«Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, видимим же всім і невидимим».

Вірити — це не сліпо слідувати чогось незрозумілого і всемогутньому, а навпаки, прозріння душі та розуму. Людина, керуючись вірою, своїм серцем знаходить Бога, довіряє йому. Він відкриває для себе нові, невидимі світи, і межі світосприйняття його все більше і більше розширюються.

Молитва Символ Віри: історія створення, тлумачення тексту і значення священного тексту для християнБог Отець, Вседержитель, Творець — суть віри християнина. Це нескінченна і безмежна, духовна сутність. Бог всюдисущий, всемогутній і вічний, не потребує ні в чому, але сам по вірі дає кожному. Бог один, але троїчний в особах: Отець, Син і Святий Дух, а Вседержитель об’єднує в своїй силі і волі все суще. Богом Творцем створені всі видимі і невидимі світи, духовні. І ніщо не може бути без Бога.

Людина, створена за образом і подобою Божою, у фізичному тілі своєму знаходиться у видимому матеріальному світі, а душею — в невидимому, духовному.

Про Бога Сина

«І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Единороднаго, Іже від Батька рожденнаго перш усіх вік: світло від Світла, Бога істинна від Бога істинна, рожденна, несотворенна, единосущна Батькові, Ним вся биша».

Син Божий, друга особа Святої Трійці. За божеством своїм він також названо Господом. Самим Архангелом Гавриїлом він названий Ісусом, тобто Спасителем. Пророки називали його Христом, Помазаником. Ісусом. Сином Божим він названий тому, що він володіє всіма дарами духа святого. Йому, таким чином, належить бачення пророка, могутність царя і святість первосвященика. Єдинородним Ісус вважається тому, що він єдиний народжений з самого істоти Бога Отця.

Молитва Символ Віри: історія створення, тлумачення тексту і значення священного тексту для християн«Народжений перше всіх століття» — тобто до існування часу і всього сущого. Фраза «світло від Світла» пояснює незбагненність святого народження Ісуса Христа. Істинність вчення Христа підтверджують слова з Біблії про прийняття Істини через Сина Божого.

Слова «рожденна», «несотворенна» виключають єресь Арія, його нечестивого навчання і говорять про істинність божественної суті Христа. «Единосущна Батька» — значить, одна істота з Богом. Заключна фраза догмата говорить про те, що Бог створив все Сином своїм даною світу своєю премудрістю, що несе Слово Боже.

Спасіння Христом

«Нас заради людей і нашого ради спасіння сшедшаго з Небес і воплотившагося від Духа Святого і Марії Діви, і вочеловечшася».

Син Божий втілився в тілі людському, одночасно залишившись Богом. Втілення відбулося сприянням Святого Духа через Діву Марію в вчиненого і безгрішної людини. Це сталося з волі Бога-Отця заради спасіння людей — нащадків вигнаних з раю Адама і Єви.

Про пришестя Христа на землю люди знали ще в старозавітні часи, його сповіщали Пророки. З’явившись на землю, він очистив гріхи людські прощенням, відкривши ворота Раю. Прийнявши мученицьку смерть, Ісус вивів з пекельного царства душі праведників. У вченні Месії кажуть, що душі людей, що живуть по Закону Божому, після смерті тіла будуть перебувати в раю.

Страта Ісуса Христа

«Распятаго же за ни при Понтийстем Пилаті, і страдавша, и погребенна».

Христос прийняв страту через розп’яття на хресті за вироком римського намісника Іудеї — Понтія Пилата. Він страждав і помер, прийнявши ті ж муки, що і інші засуджені. У момент смерті Христа на всій землі погасло світло і запанувала темрява. Після смерті Христос був знятий з хреста і був похований, і гріб його опечатали і поставили варту. Так нечестиві боялись його і після смерті, усвідомлюючи його божественне походження.

Перемога Господа над смертю

«І воскресшаго в третий день по Писанням».

Зміст цього догмата говорить про час кончини Господа, воно історично визначено в три години дня п’ятниці. В ті давні часи вважали днем половину доби, тому в Біблії і Символі йдеться про Воскресіння Христа через три дні. Після спокутної жертви і воскресіння Христа всі люди отримали надію на порятунок і воскресіння разом з ним. В пеклі можуть виявитися лише ті, хто відкинув шлях до порятунку.

Історія вознесіння Христа

«І возшедшаго на Небеса, і седяща праворуч Отця».

Після Воскресіння ще протягом 40 днів Господь був на землі зі своїми учнями, зміцнюючи і наставляючи їх у вірі. Вознісся Христос на горі До своєї людської сутності, а в божественній своїй іпостасі він завжди перебував з Богом. З моменту сходження на небеса Ісус «седяща правиці», тобто праворуч від Батька, поєднуючи в собі божественне і людське начала.

Опис суду Господа Бога

«І паки грядущаго зі славою судити живих і мертвих, Який Царству не буде кінця».

Господь прийде на землю знову, але не як смиренний раб, а як суддя. Перед ним постануть живі і мертві, справи, вчинки і думки яких він буде судити, визначаючи місце людських душ в раю або приводячи їх у пекло. Друге пришестя буде грізною. Ісус говорив про своєму приході, він гряде на хмарах зі славою і силою великою і відокремить овець від козлів. Вірних своїх Господь покличе наслідувати царство небесне, а жили неправедно будуть піддані осуду.

Характеристика Святого Духа

«І в Духа Святого, Господа, Животворящаго, Іже від Батька исходящаго, Іже з Отцем і Сином спокланяема і сславима, глаголавшаго пророки».

Молитва Символ Віри: історія створення, тлумачення тексту і значення священного тексту для християнСвятий Дух є третьою іпостассю Святої Трійці, він також є єдиносутнім Богу, і люди поклоняються йому разом з Батьком і Сином. Старозавітні пророцтва завжди виходили від Святого Духа. Коли Христос хрестився, Дух Святий зійшов на нього у вигляді голуба, а в день п’ятидесятниці у вигляді вогненних язиків він зійшов на Апостолів. Дух Святий названий животворящим, оскільки, як Бог Батько і його Син, він брав участь у створенні світу і саме він дав духовне осягнення людям, повідомивши Божественну благодать.

Значення християнської Церкви

«В єдину Святу, Соборну і Апостольську Церкву».

Свята Церква має божественне походження, тому що її заснував Господь Ісус Христос, зібравши своїх учнів в єдину громаду. Церква названа Соборною, оскільки зовсім не обмежена ні місцем, ні часом і об’єднує в собі всіх істинно віруючих. Господь наділив Апостолів правом здійснювати церковні таїнства: хрещення, причащання і священства. Все священство має спадкоємство від апостолів.

Рядки про хрещення і залишення гріхів

«Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів».

Хрещення — це Таїнство входження в церкву. Без нього неможливо бути християнином. У християнській православній традиції сім священних обрядів:

  • Молитва Символ Віри: історія створення, тлумачення тексту і значення священного тексту для християнХрещення;
  • Сповідь;
  • Причащання;
  • Священство;
  • Соборування;
  • Єлеопомазання;
  • Шлюб.

Під час хрещення людина народжується для духовного життя у Христі лише одного разу. Закликавши під час хрещення Отця, Сина і Святого Духа, людина відмовляється від гріховного життя і обіцяє жити за заповідями Бога.

Воскресіння мертвих і Царство Боже

«Чаю воскресіння мертвих і життя будущаго століття. Амінь».

Розшифровка цього догмата така: людина смертна, але душа безсмертна. Розділившись з тілом, вона постає перед приватним Судом, де Господь визначає місце її до дня Страшного Суду. Під час другого Пришестя мертві воскреснуть в тілі для проголошення над ними вироку Суду Божого.

Всі праведні — і воскреслі, і живі успадкують Царство Небесне. Земля постане оновленої і перетвореною для нового життя праведного людства. «Амінь» має значення затвердження і непохитності істин молитвослів’я.

Православна традиція

Молитва Символ Віри: історія створення, тлумачення тексту і значення священного тексту для християнУ російській православній традиції прийнято читання Символу Віри, тексту молитви з наголосами церковнослов’янською мовою. Цим вона відрізняється від старообрядницької, грецької і католицьких традицій, де ця молитва може звучати, наприклад, як пісня в англійському перекладі.

А також в православ’ї Символ Віри — молитва при хрещенні дитини і обов’язкова для прочитання хресної або хрещеним. Під час обряду хрещення хлопчик чи дівчинка ще раз народжується для життя духовного і отримують право називатися християнським ім’ям. Текст молитви для хресної з поясненнями по кожній частині можна придбати в церковній крамниці або попросити написати текст кого-небудь від руки, але вивчити його напам’ять необхідно.

Настанова - Корисні поради