Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?

Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Ікона Казанської Божої Матері у Росії особливо шанована православними людьми. Кожна людина знає, що це за ікона і як вона виглядає. Цей образ нареченим дарується батьками, щоб він охороняв нову сім’ю і захищав від усіляких бід і напастей. Історія, яка ні на що не схожа, а також чудеса, які відбулися біля цієї ікони, роблять образ Казанської Божої матері особливим для багатьох людей.

Зміст:

  • Історія ікони
  • Опис ікони
  • Чудеса ліка
  • Молитви і допомогу
  • Місцезнаходження ікони
  • Сучасне значення

Історія ікони

Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Перше явище Пресвятого ліка сталося в місті Казані при вельми незвичайних обставинах. У місті сталася сильна пожежа, яка знищила половину Кремля. Тоді іновірці почали говорити, що це християнський Бог гнівається на своїх рабів.

В ту ніч дівчинка Мотря отримала бачення уві сні. До неї прийшла Пресвята Богородиця і сказала їй відправитися на пошуки ікони. Дівчинка розповіла сей сон рідним, але вони не повірили і не надали значення словам дитини. Проте сон повторювався. І мати здалася: вона сама пішла на згарищі шукати Святий образ. Саме таким чином відбулося явище першого ліка Казанської Богородиці.

Про те, що була отримана настільки чудова ікона, дізналися практично всі у місті. І архієрей вирушив під дзвін дзвонів вклонитися таку чудову знахідку. У перший хресний хід до святині прозріли двоє сліпих, що дозволило називати цей образ чудотворним. Але надалі святитель Єрмоген Єлоховський описав ще кілька чудес, які пов’язують з цією іконою:

  • паломник з іншого міста раптово вилікувався від важкої хвороби;
  • немовля, що народився сліпим, прозрів;
  • невістка місцевого пана вилікувалася від хвороби ніг;
  • з кількох жінок вийшли біси.

Вважається, що в інші часи відбувалося багато подібних чудес. Адже до ікони потягнулося безліч прочан з усього світу.

З того часу образ став зберігатися в Казані, де на місці виявлення ікони був побудований чудовий храм. У наступні роки багато знатні люди жертвували кошти на розвиток Казанського храму.

Радимо Вам також почитати статтю про історію і значення ікони Святе сімейство.

Опис ікони

Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Основною рисою ліка прийнято вважати те, що Богородиця зображена тільки за плечі. Ця ікона є скороченою версією «Путеводительницы», адже Богородиця — це дорога до Христа, яка переносить всі людські молитви.

На ликах голова Богоматері трохи нахилена до Немовляти. Цей знак є символом материнської любові, і поклоніння Христу. А піднята рука Немовляти немов благословляє всіх людей і саму Богородицю. Обидві фігури поглядами спрямовані до людей, немов показуючи, що вони єдині зі своїми чадами.

Богородиця Казанська: значення ікони в богословському сенсі полягає в тому, що вона є Дороговказницею для прохань людей і показує, що шлях людини до спасіння лежить тільки через Христа. Тільки Божа Матір може просити Христа про те, щоб він допоміг моляться.

Багато людей, які бачили списки з образу, говорять про те, що його оклад був покритий дорогоцінним камінням та золотом. Та історичні джерела вказують на те, що такий спосіб дійсно існує.

Святкова риза образу виконана із золота, а поверх неї надівається ще одна прикрашена перлами, діамантами та іншими дорогоцінними каменями. Але в звичайні дні на неї надягав інший не менш прекрасний оклад: він був прикрашений перлами, а вінці виконані з рубінів у вигляді троянд. Цей же оклад був прикрашений царською короною.

Чудеса ліка

Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Набуття ікони Казанської Богородиці має важливе значення для російського народу. Адже саме з цього часу почалося відкриття православними людьми Азії. Однак на цьому особливе заступництво не закінчилося.

У Смутні часи займав престол патріарха святитель Гермоген, який описував цей час у своєму житіє. Він дуже переживав за те, що на країну постійно нападають іновірці, печеніги, так і самі російські люди без кінця ведуть боротьбу за владу в державі. В той час, як він перебував в ув’язненні патріарх написав безліч доповідей і повідомлень, які були відправлені у всі кінці, щоб примирити людей між собою. Він нагадав людям, що вони рівні між собою, і на цій війні гинуть брати. Його слова досягнули мети, а тому незабаром було сформовано ополчення, яке й допомогло зупинити війну.

Після того як жителі Казані приєдналися до полку Мініна і Пожарського, вони принесли з собою і святий образ Богородиці. З тих пір стало прийнято вважати Казанську Богоматір символом, який допомагає впоратися з будь-якими війнами.

Молитви і допомогу

Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Часто буває так, що сил не вистачає вже ні на що. У такі моменти люди звертаються за допомогою до Всевишнього або до вищих сил. Саме в такі моменти слід звертатися за допомогою до Казанської Богородиці. Адже не дарма її друга назва Дороговказниця. Вона здатна направити на потрібний шлях і допомогти позбавитися від проблеми.

Якщо ви задумалися, про що моляться Казанської Божої Матері, то просити її можна про такі речі, як:

  • зцілення хвороб очей;
  • позбавлення від побутових проблем;
  • збереження шлюбу;
  • процвітання свого будинку;
  • турбота своїх маленьких дітей.

Є особливий акафіст, який рекомендується читати не тільки у великі свята, а й щодня. При цьому підносити молитви дозволяється не тільки в храмі, але і в своєму будинку. Однак на подібне читання слід взяти дозвіл у батюшки. Після цього читати її слід щодня.

Кожен стражденний і плачучий отримає втіху від святої Матері. Ось чому і сьогодні невелику ікону Казанської Богородиці завжди кладуть своїм синам матері, проводжаючи їх в армію.

Ікона Казанської Божої Матері
Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?

Місцезнаходження ікони

Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Де зараз знаходиться оригінал образу, невідомо, але з нього було зроблено безліч списків, які є не менш шанованими в Росії. Один з них знаходиться на Червоній площі в Кремлі в Москві.

Не менш відоме зображення лику Богородиці знаходиться в Санкт-Петербурзі, куди його принесла вдова Івана V Параска. Цей малюнок дещо відрізняється від оригіналу. Розмір ікони дещо більше, ніж в оригінальної. Разом з тим вона більш наближена до квадрата за формою, що відповідало церковної іконографії того часу. Немовля на ній знаходиться трохи далі від Матері і благословляє людей іншим жестом. Самі лики також виконані в дещо іншій манері.

В кінці XX століття образ був доступний для тих, хто хотів поклонитися йому в Нью-Йорку. Тоді ж було запропоновано викупити образ. Проте коштів на це не вистачило ні в кого. Уряд пропонував зняти фільм для Голлівуду з іконою в кадрі, щоб вистачило грошей. Але архієпископ Іоанн відкинув таку пропозицію, і незабаром образ був викуплений католицькою церквою.

Ватиканський список дещо відрізняється за розмірами від оригіналу, хоча риза і є точною копією. У 2004 році список був повернений в Росію і доставлений в Казанський собор. Цей образ багато подорожував по світу, що і дозволяє їй називатися Мандрівницею, адже вона показує людям шлях до віри.

Сучасне значення

Казанська ікона Божої Матері: історія, де повинна знаходитися в будинку і яке її значення?Йшли роки, але образ не втрачав своєї популярності і не став менш шанованим. Казанська ікона Божої матері, картинки якій можна знайти на просторах інтернету і в багатьох книгах по богослов’ї, завжди була заступницею у війнах. Саме їй молилися дружини і діти тих, хто брав участь в обох Великих Вітчизняних війнах. А великий полководець Р. Жуков їздив з чином до воїнам, щоб вони могли помолитися своєї великої заступниці. Після початку відновлення православ’я в Росії були знову відкриті всі храми. І головним з них став храм Казанської Богородиці володимирський, де зберігався весь цей час один із списків з образу.

Під час битви під Сталінградом стала поширена така легенда: літак з чином облетів всю лінію фронту, що і стало вирішальним фактором перемоги. Адже шанування ікони завжди ставало ще сильніше під час прагнення до перемоги. Саме Богородицю прийнято кликати в такі моменти. Вона визнана заступницею всіх стріляних людей або солдатів по-сучасному.

Безліч храмів цього образу стоїть на кордоні Росії. Один з них розташовується з давніх часів у місті Венев, що в Тульській області. Цей храм кілька разів руйнувався, але ікона залишилася недоторканою. А після закінчення воєн його відновили.

Тепер ви знаєте, що за ікона Казанської Божої Матері, в чому допомагає і в які моменти життя слід підносити їй молитви. Сьогодні прийнято відзначати день явища цього образу 21 липня. Святий лик і сьогодні робить безліч чудес, про які стає відомо багатьом. Тому паломництво до образу не припиняється ніколи. Короткий зміст історії походження та чудотворних діянь ліка можна почути в будь-якому храмі, адже він шанується практично всіма православними людьми.

Явище Казанської ікони Пресвятої Богородиці відзначається з особливою пишністю у всіх храмах Росії. І святкується цього дня двічі на рік. Перший раз, 21 липня, коли вона була знайдена, а другий свято — зимовий чи осінній, так як доводиться на 4 листопада.

Настанова - Корисні поради