Канон покаянний до Господа Ісуса Христа

Канон покаянний до Господа Ісуса Христа

Слухати або читати тексти покаянного канону ко Господу нашому Ісусу Христу російською мовою. Канон покаянний до Господа допоможе покаятися в гріхах перед Ісусом Христом!

Зміст статті

  • 1. Пісня 1
  • 2. Пісня 3
  • 3. Седален, глас 6
  • 4. Пісня 4
  • 5. Пісня 5
  • 6. Пісня 6
  • 7. Кондак
  • 8. Ікос
  • 9. Пісня 7
  • 10. Пісня 8
  • 11. Пісня 9

Канон покаянний до Господа Ісуса ХристаБудь-яка віра багата на богослужбові звичаї і правила. Головною традицією православної релігії в служінні, є читання покаянного канону Господу Ісусу Христу, який входить у всі богослужіння без винятку. Канон являє собою піснеспів, що складається з складних творів. Пісня входить в правило перед таїнством причастя, яке читають всі віруючі люди.

Канон – це чітко структуроване правило, яке прийнято суспільством (в даному випадку віруючими). Можна порівняти таке спів з непохитним гімном, присвяченим Творцеві.

В яких випадках читається канон

Суть даного співи зводиться до покаяння людини і розм’якшенню його серця і душі. Покаянний канон до Господа Ісуса Христа, є одним з головних текстів, що входять в правило перед причастям. Підготовка до таїнства складається з кількох правил:

Канон покаянний до Господа Ісуса Христа

  • три дні поста;
  • сповідь;
  • старанне покаяння і молитва, читання правила до святого причастя.

Сповідатися краще в теж ранок, в яку планується причащання, зробити це можна на ранковій Літургії. Головна частина підготовки до прийняття таїнства повинна відбуватися у людини в душі, помолитися можна на вечірній літургії, яка буде напередодні.

Крім правило до святого причастя, канон до Господа Ісуса Христа читається в наступних випадках:

  • при покаянні;
  • для лікування тяжких захворювань;
  • у випадках будь-яких інших потреб.

Читання цього канону наближає душу до Бога, людина тим самим прославляє Господа, просить у нього милості і захисту, він кається у своїх гріхах і очищає душу перед Творцем.

Епетимия

Канон покаянний до Господа Ісуса ХристаРаніше, православною церквою широко практикувалося накладення єпитимії (церковного покарання) священиком на грішника, коли останній розкаювався в тяжких вчинення ( розпуста, злодійство, рукоблудство, вбивство, аборт, зрада тощо)

Існує три види даного покарання:

  • вчинення земних поклонів протягом тривалого часу, декількох місяців;
  • пост ( час дотримання посту визначається священиком);
  • читання постійно повторюваної молитви протягом 40ка днів, найчастіше якої був канон покаяння Господу Ісусу Христу.

Зараз дані традиції йдуть в минуле і мало де можна зустріти священнослужителя, що карає своїх парафіян подібним чином.

Для чого потрібно покаяння

Покаятися за скоєні гріхи потрібно кожній людині, покаяння знімає тягар з серця, покращує настрій і наближає душу до Бога. Через постійну молитву на землі, можна потрапити після смерті в Царство Боже. Люди, які живуть з Господом у серці і намагаються слідувати заповідям, живуть щасливо і не знають бід.

Читати канон до Господа Ісуса Христа важливо не поспішаючи , вникаючи в кожне слово, розуміючи про що йде мова.

Слухати онлайн канон покаянний до Господа нашого Ісуса Христа

//pravgolos.ru/wp-content/uploads/2018/04/Pokayannyiy-Kanon-Ko-Iisusu-Hristu.mp3

 

Читати канон покаянний російською мовою

Пісня 1

Подібно до Ізраїлю, коли він ішов по безодні як суходолом стопами, гонителя фараона побачивши потопляемым, ми Богу переможну пісню співаємо і проголошуємо.
Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене!
Нині я, грішний і обтяжений, приступаю до Тебе, Владики і Бога мого! Не смію поглядати на небо, але тільки прошу, кажучи: дай мені розум, Господи, щоб я гірко оплакував свої справи!
Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене!

О, горе мені, грішному! Я злосчастнее всіх людей, В мені нема покути! Про, дай мені сльози, Господи, щоб я гірко оплакав свої справи!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу!
О, нерозумний, нещасний чоловік! Губиш ти час в лінощах! Уяви собі життя своє і молися до Господа Бога і гірко плач про своїх справах!

І нині, і завжди, і вічно! Амінь.
Пречиста Матір Божа! Зверни свій погляд на мене, грішного, і від мережі диявольською мене визволи. і на шлях покаяння мене постав, щоб я гірко оплакував свої справи!

Пісня 3

У святості нема подібного Тобі, Господи Боже мій, вознесший ріг вірних Твоїх, про Благий, і затвердив нас, на камені сповідання Твого.
Коли будуть поставлені престоли страшного суду, тоді відкриються справи всіх людей! Там буде горе грішним, отсылаемым в муку! І знаючи це, душа моя, звернися від злих твоїх справ!
Тішаться праведні, а грішники заплачуть! Тоді вже ніхто не зможе допомогти нам, але самі наші справи засудять нас! Тому перш кінця звернися від злих твоїх справ!
Слава: Жаль мені, многогрішного, осквернившемуся справами і думками: від жесткосердия не маю ні краплі сліз! Нині подымись від землі, душа моя, і звернися від злих твоїх справ!
І нині: О, Пані! Ось волає до тебе Син Твій, і нас повчає доброму, але я, грішний, від добра завжди ухиляюся! Ти ж, милостива, помилуй мене, так звернуся від злих моїх справ!

Седален, глас 6-й

Міркую про день страшний і оплакую злі мої справи. Як же я відповім безсмертному Цареві, або з якою відвагою я, блудний, подивлюся на Судию? Милосердний Отче, Сину Єдинородний і Дух Святий, помилуй мене!
Слава, і нині: Богородичний:
Нині будучи пов’язаний багатьма путами гріхів і обступаем багатьма стражданнями і бідами, до Тебе, моє спасіння, вдаюся і волаю: Допоможи мені Діво Мати Божа!

Пісня 4

Христос моя сила, мій Бог і Господь!, Так благоліпно співає гідна Церква, волаючи від чистого сенсу і радіючи в Господі.
Тут шлях широкий і зручний для насолод, але як гірко буде в останній день, коли буде розлучатися душа з тілом! О, людина, бережи себе від них, заради Царства Божого!
Чому убогого ображаєш, плату працівника присвоюється, свого брата не любиш, блуд і гордість є? Отже, душа моя, залиш це і исправься заради Царства Божого!
Слава: О, нерозумний чоловік! Скільки ще будеш грузнути, збираючи як бджола своє багатство? Незабаром воно загине, ставши прахом і попелом, а ти шукай більше Царства Божого!
І нині: Пані Богородиця! Помилуй мене, грішного, і чесноти зміцни і збережи мене, щоб нагла смерть не забрала мене неготовим, і доведи мене, Діво, до Царства Божого!

Пісня 5

О, Благий, осяй Твоїм Божим світлом душі з ранку майбутніх Тобі з любов’ю, щоб Тебе, Слово Боже, знати як істинного Бога! Так молюся, волаючи з гріховного мороку.
Згадай, нещасна людина, наскільки ти гріхами своїми поневолений брехні, наклепу, розбою, немочам, лютим звірам! Душа моя грішна, чи ж ти хотіла?
Мої члени тремтять, бо я усіма ними завинив: дивлячись очима, слухаючи вухами, кажучи зле мовою, всього себе зраджуючи геєні! Душа моя грішна, чи цього ти хотіла?
Слава: Спаситель, Ти прийняв вже розкаяних блудника й розбійника, я ж все ще отягщен гріховної лінню і злим справах поневолений! Душа моя грішна, чи цього ти хотіла?
І нині: Матір Божа, всім людям чудова і швидка помічниця! Допоможи мені, недостойному, бо душа моя грішна того вже захотіла!

Пісня 6

Житейське море бачачи возмущаемым спокус бурею, вдався я до Твоєї тихої пристані, волаючи до Тебе: О, Милостивий, життя моє від тліну зведи!
Життя на землі я прожив перелюб, і душу віддав у темряву, але тепер, шановний Владико, благаю Тебе: звільни мене від цього рабства ворожого і дай мені розуму, щоб виконувати волю Твою!
Хто чинить таке, як я? Бо як свиня лежить в багнюці, так само і я служу гріха. Але Ти, Господи, вирви мене з цієї мерзоти і дай мені таке серце, щоб виконати заповіді Твої!
Слава: Нещасний чоловік! Згадай свої провини, прокинься до Бога, припавши до Творця, ридаючи і стогнучи! Він же милосердний, дасть тобі розум пізнати волю Його!
І нині: Богородице Діво! Збережи мене, Пречиста, від видимого і невидимого зла і візьми мої прохання і передай їх Синові Твоєму, нехай дасть мені розуміння виконувати волю Його!

Кондак

Душа моя! навіщо багатшаєш гріхами, Навіщо виконуєш диявольську волю, в чому гадаєш надію? Перестань і з плачем звернися до Бога, волаючи: милосердний Господи, помилуй мене, грішного!

Ікос

Уяви собі, душа моя, гіркий годину смерті і страшний суд твого Творця і Бога, коли тебе, душа, вловлять грізні сили і введуть в вічний вогонь! Тому перш смерті исправься, говорячи: Господи, помилуй мене, грішного!

Пісня 7

Ангел святим отрокам піч зросив, халдеїв ж опалив велінням Божим, мучителя змусивши волати: Благословенний Бог отців наших!
Не надійся, душе моя, на тілесне багатство і на збирання земних благ, адже не знаєш, кому це все залишиш, а краще звернися: Христос Бог, помилуй мене, недостойного!
Не надійся, душе моя на тілесне здоров’я і на скоропроходящую красу, адже ти бачиш, що і сильні і молоді помирають, а краще звернися: Христос Бог, помилуй мене, недостойного!
Слава: Згадай, моя душа, вічне життя і Царство Небесне, приготоване святим, і тьму зовнішню і гнів Божий злим, і заклич: Христос Бог, помилуй мене, недостойного!
І нині: Припади, душа моя, до Божої Матері, і попроси її, а Вона, швидка помічниця обертаються, спростить Сина, Христа Бога, і Він помилує мене, недостойного!

Пісня 8

Святим з вогню вологу вилив і праведника жертву з водою втрапили. Ти, Христос, все, що тільки захочеш, виконуєш! Тебе і звеличуємо у всі часи.
Як можу не плакати, коли уявляю собі смерть, Бо я бачив свого лежить в труні брата, безславним і потворним? Чого чекаю і на що сподіваюсь? Господи, дай мені тільки перш кінця покаяння! (Двічі).
Слава: Вірю, що Ти прийдеш, щоб судити живих і мертвих! Тоді всі стануть в своєму чині: старі і молоді, владики і князі, цнотливі і священики, але де я опинюся? Тому волаю: Господи, дай мені перш кінця покаяння!
І нині: Пречиста Богородиця! Прийми недостойне моє прохання, і збережи мене від наглої смерті, і дай мені перш кінця покаяння!

Пісня 9

Людям неможливо бачити Бога, на якого не сміють дивитися і чини ангельські! Через Тебе ж, Всечистая, людям стало втілене Слово, возвеличуючи Яке, ми з небесними силами Тебе ублажаємо.
Нині до вас звертаюся, ангели, архангели і всі небесні сили, що стоять біля Божого Престолу! Попросіть у свого Творця, щоб Він визволив мою душу від вічної муки!
Нині плачу перед вами, святі праотці, царі і пророки, апостоли й святителі і всі обранці Христові! Допоможіть мені на суді, щоб спас мою душу від вражої сили!
Слава: Нині до вас підношу руки, святі мученики, пустельників, цнотливі, праведники і всі святі, просять Господа за весь світ, щоб Він помилував мене в годину смерті моєї.
І нині: Матір Божа! Допоможи мені, сильно сподівається на Тебе, благав він Свого Сина, щоб, коли сяде Він судити живих і мертвих, поставив мене, недостойного по праву свою руку! Амінь.

Настанова - Корисні поради