Ікона Божої Матері «Всіх скорботних Радість»

Ікона Божої Матері «Всіх скорботних Радість»

Духовне значення ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» для віруючих і православної церкви. В чому допомагає ікона Божої Матері «Всіх скорботних Радість» , як правильно молитися і про що просити?

Ікона Божої Матері «Всіх скорботних Радість»

Зміст статті

  • 1. Історія прославлення чудотворного образу
  • 2. Значення ікони «Всіх скорботних Радість»
  • 3. Ікона з грошиками
  • 4. Особливості іконографії
  • 5. В яких випадках звертаються до ікони «Всіх скорботних Радість»
  • 6. Де зберігається образ
  • 7. Молитви перед іконою Божої Матері

Не можна прожити життя тільки в радості, рано чи пізно людина стикається з труднощами, проблемами і бідами. В такі періоди, віруючі люди звертаються за розрадою і допомогою до чудотворної ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радості». Сама назва говорить про те, що Богородиця обов’язково прийде на допомогу, підтримає і втішити у скрутну хвилину.

Історія прославлення чудотворного образу

Ікона Божої Матері «Всіх скорботних Радість»Подія це сталося в Преображенському храмі міста Москви в 1688 році. Ікона зберігається в ньому і до сьогоднішнього дня.

Образ прославився завдяки чудесного зцілення сестри Московського Патріарха Євфімії, яка давно тяжко хворіла. Вдова була вже практично при смерті, проте не переставала волати до Богородиці, благаючи її про зцілення.

Одного разу вона почула голос, який запитав її, чому вона не молиться перед Цілителькою всіх. Жінка наважилася запитати, де знайти її. Страдалице вказали, що в храмі Преображення Господнього є образ Богородиці «Всіх скорботних Радість», який знаходиться на іконостасі з лівого боку.

Євфимія закликала до себе клірика з чудотворною іконою і попросила зробити водосвятний молебень перед образом, після якого жінці обіцяли зцілення. Голос сказав, щоб вона невпинно прославляла і дякувала Спасителя за допомогу. Незабаром вона отримала таке бажане зцілення.

Значення ікони «Всіх скорботних Радість»

Набуття ікони дало православним особливий захист і допомогу. Численні зцілення від святого образу говорять про велику милість Цариці Небесної до страждань людей.

Історично доведено, що ікона змінює життя багатьох людей в кращу сторону. З моменту прославлення образу, до нього постійно зверталися з молитвою люди, які страждають від духовних і фізичних недуг, в бідності або скорботи, вірячи в швидку допомогу і підтримку Богородиці.

Ікона з грошиками

Ікона «Всіх скорботних радість» зберігалася у дерев’яній каплиці на околиці Санкт-Петербурга. У 1888 році влітку, в неї вдарила блискавка. Потушивши вогонь, віруючі виявили, що в каплиці згоріло все, вціліла тільки ікона.

Лик Богородиці залишився неушкодженим, лише злегка потемнілі від кіптяви. Через якийсь час він оновився і просвітлів, ожвавився.

Ікона Божої Матері «Всіх скорботних Радість»Біля ікони перебувала кухоль для пожертв, яка лопнула під час пожежі. Монети розсипалися і 12 з них чудесним чином приклеїлися до образу. Дізнавшись про чудо, до ікони кинулися паломники з усієї Росії.

Образ з грошиками – невичерпне джерело чудесних зцілень, які отримували хворі, звертаючись з молитвою до ікони.

Цікаві відомості про подальшу долю храму:

  • на місці згорілої каплиці звели великий храм;
  • після революції церква підірвали, але віруючі змогли врятувати образ;
  • під час війни ікона зберігалася в Свято-Троїцькому храмі. Багато людей знайшли розраду і підтримку в цей трагічний час;
  • після війни в Петербурзі відродили Скорбященскую каплицю, яка сьогодні належить до Свято-Троїцькому Зеленецкому монастирю.

Особливості іконографії

Ікона Божої Матері «Всіх скорботних Радість»Існує кілька варіантів ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», які заслуговують особливої уваги.

Показником дивного значення іконографії є московська ікона. Її основні особливості:

  • Богородиця зображена з маленьким сином Ісусом;
  • вгорі висять два ангели, що тримають рипиды;
  • ще одна пара ангелів оточена опечаленными і знедоленими людьми;
  • над звичайними людьми можна побачити святих Варлаама Хутинського, Сергія Радонезького, Григорія Декаполита, Федора Сикеот.

В яких випадках звертаються до ікони «Всіх скорботних Радість»

Молебень перед чудотворним образом замовляють при наступних обставинах:

  • коли є потреба в певних благах;
  • у важких життєвих ситуаціях і скорботи, щоб отримати розраду;
  • з проханням зцілення від тілесних і духовних хвороб;
  • лику моляться про допомогу у кримінальних справах та подорожуючих;
  • коли необхідна допомога, щоб вирішити труднощі на роботі, і в сімейному житті.

Ікона допомагає позбутися від образ, страждань, горя і відчаю. Навіть невиліковно хворі люди знаходять підтримку і надію на зцілення.

Де зберігається образ

Списки чудотворної ікони знаходяться у всіх церквах і храмах, побудованих на честь Святого лику. Ось перелік лише деяких з них:

Ікона Божої Матері «Всіх скорботних Радість»

  • оригінальний образ знаходиться в церкві образу Божої Матері в Москві (Велика ординка);
  • чудотворний список знаходиться в Подмосковьте в Серпуховському Висоцького монастирі;
  • ікона «Всіх скорботних Радість» присутній у храмі образу на вулиці Шпалерної;
  • Божественний образ з грошиками знаходиться у церкві в ім’я Богородиці подвір’я Свято-Троїцького Зеленецького монастиря;
  • Чудотворні образи зберігаються в каплиці Божої Матері в Петербурзі і в храмі частина ікони в Сергієво.

Перед тим, як виголосити молитву перед святим образом, потрібно сповідатися і попросити прощення за вчинені гріхи.

Щоб не сталося у вашому житті, варто пам’ятати, що на все Воля Божа, і можливо, скорботи і неприємності, це покарання за здійснений гріх, в якому ви не покаялися.

Молитви перед іконою Божої Матері

О, Пресвята Владичице Богородице, Преблагословенна Мати Христа Бога Спасителя нашого, всіх скорботних Радосте, відвідування хворих, немічних покриві і заступниці, вдовиць і сірих покровительці, матерів сумних всенадежная утешительнице, немовлят немічних крепосте, і всім безпорадним завжди готова допомогу і вірне притулок! Тобі, о, Всемилостивая, дадеся від Всевышняго благодать во еже всіх заступати і избавляти від скорботи і хвороб, зане Сама лютыя скорботи і хвороби зазнала єси, взирающи на вільне страждання Сина Твого возлюбленнаго і Того на хресті распинаема бачиш, коли зброя Симеоном прогнозованого серце Твоє пройде. Тому убт, про Маті чадолюбивая, вонми голос моління нашого, утеши нас у скорботі сущих, яко вірна радості Заступниця: предстоящи престолу Пресвятої Трійці, по правиці Сина Твого, Христа Бога нашого, можеши, аще восхощеши, вся нам корисна испросити. Заради цього з вірою серцевого і любові від душі припадаємо до Тебе яко Царице і Владичице і псаломски вопити Тобі дерзаем: чуючи, Дщи, і побач, і нахили своє вухо, вислухай моління наше, і визволи нас від обстоящих бід і скорбот; Ти бо прохання всіх вірних, яко скорботних радість, исполняеши, і душам їх мир подавши. Се зриши нашу біду і горе: яви нам ласку Твою, після розраду ураженому печалию серцю нашому, покажи і здивуй на нас грішних багатство милосердя Твого, подай нам сльози покаяння до очищення гріхів наших і вгамування гніву Божого, та з чистим серцем, совестию благою і надією несумненною прибігаємо до Твого клопотанням і заступництвом: прийми, всемилостивая наша Владичице Богородице, старанне моління наше Тобі принесеної, і не отрини нас, недостойних, від Твого благосердя, але подай нам позбавлення від скорботи і хвороби, захисти нас від усякого наклепу вражия і наклепу людська, буди нам помічниця невідступна по всі дні життя нашея, яко да під Твоїм матерним покривом завжди перебуватимемо цілі і збережена Твоїм заступництвом і молитвами до Сина Твого і Бога Спасителя нашого, Йому ж належить всяка слава, честь і поклоніння, з безначальным Його Отцем і Святим Духом, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Тропар, глас 2-й

Усіх скорботних радість і обидимых заступниці, і спраглих питательнице, дивних розраду, захоплених притулок, відвідування хворих, немічних покриві і заступниці, жезлі старості, Мати Бога Вышняго Ти єси, Пречистая: потщися, молимося, спастися рабом Твоїм.

Кондак, глас 6-й

Не імами иныя допомоги, не імами інші надії, хіба Тобі, Владичице. Ти нам помози, на Тебе надіємось і Тобою хвалимось, Твої бо раби його-ми, та не постыдимся.

Настанова - Корисні поради