10 Божих заповідей, 7 смертних гріхів

10 Божих заповідей, 7 смертних гріхів

Навіщо людина повинна виконувати 10 заповідей Божих? Чому 7 гріхів називають смертними, якщо життя триває? Про суть 10 заповідей і 7 смертних гріхах читайте детальніше в цій статті!

Зміст статті

  • 1. Навіщо людині дано допитливий розум
  • 2. Що нам дісталося від Адама і Єви?
  • 3. Декалог або 10 заповідей Божих
  • 4. Десять заповідей закону Божого
  • 5. 7 смертельних гріхів — що це таке?
  • 6. Більшість святих отців говорять про восьми пристрастях
  • 7. Особливо тяжкі гріхи
  • 8. Що таке пристрасті, як їх перемагати

10 Божих заповідей, 7 смертних гріхівТак чи потрібні людям правила, до яких закликає православна церква? Може краще жити, як хочеться і не морочити собі голову богословськими «вигадками»? І, взагалі, яке мені діло до Бога, а Йому до мене?

Задає питання, шукає відповіді тільки людина, що володіє розумом. Мудрий знайде сенс у житті, пізнає навіщо з’явився на світ, хто такий Бог, чому повинен в Нього вірити, виконувати заповіді, боротися з гріхами. Переконатися, що світ створений Логосом не важко – це безперечний факт (можна переконатися на особистому досвіді), так як, протилежні теорії не витримують критики віруючих вчених мужів. Ось мавпа не стане розмірковувати, чому їй це не потрібно.

Нам же дано допитливий розум. Ким? Звичайно Тим, за Образом якого створено перший чоловік. Ми нащадки і спадкоємці не тільки зовнішньої схожості (прямоходящие, маємо руки, ноги, говоримо), але і душевного, і навіть придбаних ним ушкоджень душі. Є «комп’ютером», пам’ять якого містить не тільки прогресивні, але і «вірусні» програми.

Що нам дісталося від Адама і Єви?

10 Божих заповідей, 7 смертних гріхівТе що людство втратило Рай – це півбіди. Найгірше, що замість вічного життя, де не було ні страждань, ні хвороб, ні турбот, ні голоду, ні холоду, набули в спадок:

  • смертність– рано чи пізно життя відберуть: хто-то в дитинстві або навіть у не народженого;
  • пристрасність– гнів, дратівливість, необхідність харчуватися, одягатися, завойовувати простір, гарувати на роботі, жити, вдаючись до страждань і гріхів;
  • тлінність– сили і молодість тануть швидко, старість і хвороби, неміч – підсумок нашого буття.

Ось що ми успадкували від предків. Можна назвати доля людського життя перемогою або тріумфом розуму, коли за порушення єдиною заповіді: «Не їсти плоди з дерева пізнання добра і зла», прийшли до такого жалюгідного стану? Щоб повернути втрачений Рай, обравши християнський шлях життя, неминуче прийдете до боротьби з гріхом.

Декалог або 10 заповідей Божих

І відразу виникає питання: Чому Адаму і Єві Бог дав одну заповідь, а нам 10? Відповідь криється в падінні Каїн убив Авеля з заздрості. По суті будучи гордівником, він поклав початок роду Каинитов. В Євангелії від Марка перераховується рід Христа до коліна першої людини. Рід Діви Марії теж не з Каинитов. Хам став продовжувачем справ його. Якого поля ягоди ми, хто тепер розбере?

З плином часу, люди зовсім втратили краю». Що таке добре, і що таке – погано, перестали розрізняти. Згадайте дикі племена. З’їсти свого ворога вважалося доблестю. Брехати заради наживи – мудрою хитрістю. Зґвалтувати – норма. Поклонятися божкам, ідолам – життєва потреба. Не кажучи вже про Содом та інших збоченнях. Людина, призначений успадкувати якості Бога, без знання Істини заплутався у власних помилках.

10 Божих заповідей, 7 смертних гріхівДесять заповідей закону Божого:

  • Я Господь, Бог твій; нехай не буде в тебе інших богів перед лицем Моїм.
  • Не роби собі кумира і ніякого зображення того, що на небі вгорі, і що на землі внизу, і що у воді нижче землі; не поклоняйся їм і не служи їм.
  • Не вимовляй імені Господа, Бога твого даремно.
  • Пам’ятай день суботній, щоб святити його; Шість днів працюй і роби всякі справи твої, а день сьомий — субота Господу, Богу твоєму.
  • Шануй батька твого і матір твою, щоб продовжилися дні твої на землі.
  • Не вбивай.
  • Не чини перелюбу.
  • Не кради.
  • Не вимовляй помилкового свідчення на ближнього твого.
  • Не бажай дому ближнього твого; не бажай дружини ближнього твого, ні раба його, ні рабині його, ні вола його, ні осла його, нічого, що у ближнього твого.
  • Потоп очистив людство від гріха розпусти, несе вічні муки, не надовго. Як же врятувати нас, щоб знову знайшли втрачене Адамом стан? Спочатку Бог дав 10 заповідей для розрізнення добра від зла, правду від брехні, доброти від погибелі. Потім і Сина Свого послав, щоб покаянням і з’єднанням з Ним (освяченням) вибралися з пастки, в яку загнали. Тому без Христа – нам нічого доброго не світить, тільки вічний морок і муки.

    Примітка: за Допомогою заповідей людина розпізнає гріх, бачить, що заражений ним. Якщо захоче виконати її, зрозуміє, не володіє такою силою волі. Перемагає гріх тільки Христос. Він необхідний, як повітря. Благодатне з’єднання з Ним відбувається через Таїнства церкви.

    7 смертельних гріхів — що це таке?

    10 Божих заповідей, 7 смертних гріхівВ православ’ї не сім, а вісім так званих головних пристрастей, успадкованих нами від Адама. І смертельними вони стають, тому що переривають зв’язок з Господом. Втрачається Благодать – квиток у Райські обителі. Немає такого гріха, якого б Господь не простив щиро кається, крім:

    • Хули на Святого Духа – свідоме зречення від Бога, єресь, зв’язок з нечистими духами, введення в погибель інших людей.
    • Самогубство – шлях Іуди. Це акт зречення від Бога, безвір’я або вища ступінь такої пристрасті, як смуток.

    Тут час згадати про Таїнствах церковних і вчення святих отців про боротьбу з пристрастями або, іншими словами, – смертними гріхами. Хоча вислів цей досить умовний. В давнину за деякі з них побивали камінням, звідси і пішла така назва. Зараз, кажучи так, мають на увазі духовну смертність або стан безбожництва.

    10 Божих заповідей, 7 смертних гріхівБільшість святих отців говорять про восьми пристрасті:

  • Чревообъядение;
  • Любодеяние;
  • Грошолюбство;
  • Гнів;
  • Печаль;
  • Смуток;
  • Марнославство;
  • Гордість.
  • Особливо тяжкі гріхи

    Це ті, які гублять як душу, так і тіло. Або ті, про яких сказано, що вони волають до Бога про помсту. Приймайте їх не як догматичне твердження, а як дослідне надбання. Від таких порушень Закону Божого важко відмитися, не зазнавши покарання, у вигляді страждань.

    Якщо ж негідник процвітає (претерпение хвороб і скорбот – очищає душу, то Господь ще чекає і терпить, так як, посмертна доля таких дуже страшна. Набирають повну міру, заслуговуючи пекельне відплата. До найбільш тяжких гріхів відносять:

    • Вбивство або приниження (знущання) батьків.
    • Блуд, перелюб, розпуста, спокушання інших.
    • Утримання законної плати працівника.

    Але каяттям, несенням покути, справами, искупающими провину, все можна виправити, поки людина жива. Як це зробив Закхей, який пообіцяв, що віддасть обдуреним вчетверо більше, ніж забрав.

    Що таке пристрасті, як їх перемагати

    По суті, часто зустрічається поняття «7 (8) смертних гріхів», це головні пристрасті, які поневолили людини. Вони є похідними для всіх інших гріхів. Наприклад:

    10 Божих заповідей, 7 смертних гріхів

    • Грошолюбство:бути заощадливим, економним – нормально. Якщо, як Кащей чахнути над златом, мріяти про багатство, заздрити, використовувати неправедні методи до надмірного накопичення, надлишку – значить стати рабом пристрасті. Сюди входять: невіра Богу, страх перед старістю, твердосердя до бідних, жадібність, відсутність ласки, злодійство, обман тощо
    • Обжерливість– мати таких гріхів: пияцтво, наркоманія, сластолюбие, обжерливість, егоїзм, нетерпимість, порушення постів та ін.
    • Смуток, депресія – чума сучасного світу. У США – близько 20 млн страждають цим захворюванням. Стоїть на 1 місці, випереджаючи серцево-судинні та онкологічні недуги. Сюди відносять такі гріхи: нехтування до обов’язків, окамененное нечувствие до справ порятунку, відчай, доведення себе до самогубства.

    Головні вади можуть бути приборкані, якщо людина ними керує. Коли ж не в змозі себе контролювати, сказати: «ні», – він раб гріха. Можна мати пристрасті, але не діяти за ними. Такий стан називають безпристрасністю, до нього прагнуть подвижники й угодники Божі. Святі досягають цього, але ніхто з них не скаже про себе, що безгрішний.

    Як перемагати пристрасті?

    10 Божих заповідей, 7 смертних гріхівНевірно вважати, що безпристрасність – це доля ченців і пустельників. Заповіді дано всім людям. Знаходяться вони в миру або відреклися від нього. Щоб перемогти, треба боротися не тільки з гріхами, а з їх похідної, тобто, з «батьком». Перемігши його, «діти» самі відпадуть. Яку зброю використовувати:

    • Покаяння.
    • Причастя.
    • Піст і молитву.
    • Протилежні чесноти.

    Наприклад, нестяжание, щедрість, милостиня протилежні сребролюбию. Між пристрастями немає чіткого розмежування. Виростивши одну, з часом притягнете і іншу. Обжерливість народить блуд, розпуста призведе до сребролюбию і т. д. Щоб отримати швидкий результат, починати треба з найвидатнішої, притаманною вашій натурі.

    Примітка: Коли багаті 8 усіма пристрастями – головне зло – це гординя, марнославство. Їм протистоїть – любов і смирення. Зможете придбати ці чесноти, вважайте перемогли гріхи, стали святими.

    Настанова - Корисні поради