Тур — гірський козел: фото та опис

Козел тур є одним із символів різноманітною кавказької природи. Кавказький тур — рідкісна тварина, що належить до зникаючих видів. Так називають гірських козлів, що мешкають саме на Кавказі, їх родичі, які проживають в інших регіонах, іменуються козерогами.

Тур — гірський козел: фото та опис

Види гірських козлів

Ці тварини належать сімейству Полорогие, рід — Гірські козли.

Виділяють такі підвиди турів:

  • восточнокавказский (дагестан);
  • западнокавказский (кубанський, тур Северцова).

Ці різновиди не сильно відрізняються один від одного, тому їх об’єднують в один вид, хоча деякі вчені і виділяють кубанського туру окремо.

Розрізняються ці підвиди формами рогів. У дагестанського козла вони короткі і важкі, цікаво загинаються, чому подібні баранячим. У кубанського, навпаки, довгі шаблеподібний рогу.

Тур — гірський козел: фото та опис

Дагестанський

Тур — гірський козел: фото та опис

Западнокавказский

Зовнішні ознаки кавказького туру

Тур — гірський козел, символ Кавказьких гір, який своїм зовнішнім виглядом нагадує центральноазіатських мешканців гір. Однак кавказький вигляд трохи нижче, а роги у його представників коротше і товще.

Це великі тварини масивного статури з пропорційною головою і міцними кінцівками. Вага самців становить 100-155 кг, кози набагато легше — близько 70 кг. Незважаючи на те, що козли здаються повільними і важкими, це дійсно спритні та швидкі тварини, які легко перестрибують з однієї скелі на іншу, «літаючи» на 3-4 метри вгору.

Висота в холці становить 78-110 см, а довжина 120-180 див.

У тварин рудувато-сірий окрас, шерсть густа і жорстка. Хвіст, кінцівки і нижня частина тулуба більш темного відтінку. Борода також темна; вона широка, але коротка — довжиною до 7 див. В літній період борода коротше, а до зими виростає.

Роги самців складають від 70 до 110 см в довжину, у самок — 20 см (зустрічаються і безрогі особини).

Поведінкові особливості

Гірські кози — сильні й витривалі тварини. Вони здатні виживати у важких умовах і переживати сильні морози. Кавказький козел відрізняється пильністю, лякливістю і обережним поводженням. У нього добре розвинені органи чуття. Запах людей, що наближаються тварини чують за кілька сотень метрів.

У стаді працює система повідомлення про небезпеку: стоять на сторожі козли подають сигнал іншим з допомогою спеціального пирхання. А особливий свистячий звук сигналізує про небезпеку, в таких випадках все стадо різко схоплюється з місць і підіймається вище по скелях, де до них складніше дістатися.

Козли не переносять сусідства з іншими тваринами, тому вибирають віддалені та важкодоступні місця. Стада можуть бути досить численними — до трьохсот особин.

Тур — гірський козел: фото та опис

Період гону у турів — з кінця осені по кінець грудня. Під час шлюбного періоду самці б’ються за самиць: вони б’ються рогами, але не завдають один одному серйозної шкоди. Кози народжують раз в рік, вагітність триває шість місяців. Зазвичай на світло з’являється одне козеня, набагато рідше два-три. У віці одного року тварина стає повністю самостійною, а статевої зрілості досягає до трьох-чотирьох років.

Раціон живлення та середовище існування

Основу раціону цих гірських мешканців складають альпійські трави: злакові, тонконіг, костриця. Вони також їдять гілочки кущів і дерев, мох і лишайник. Взимку їх основу їжі складають сухі трави, доповнюються пагонами рослин.

У несприятливі періоди за відсутності підходящої рослинності тури можуть харчуватися навіть отруйними травами, наприклад, чемерицею і анемоною — смертоносними для домашніх вихованців. Для задоволення потреби організму в мінеральних речовинах кавказький гірський козел відправляється на солончаки.

Тури досить полохливі, тому мешкають переважно в малодоступних місцях. Більшу частину часу вони проводять в скелях з мізерною рослинністю. І тільки в сильні морози самки з дитинчатами спрямовуються вниз — до лісів.

Найбільше кавказькі козли люблять високогірні лісові масиви, які переходять у альпійські луки. До кінця весни вони спускаються в ліс, де легше знайти корм. У міру танення снігу тварини знову підіймаються вище. В середині літа майже все стадо вже знаходиться на території гірських лугів, а з приходом спеки до кінця літа тури піднімаються до зони льодовиків. В осінній період козли переміщуються до лісу, бо там більше рослинності, а зимують вони на територіях альпійських лугів.

Поширення та чисельність

Кавказькі гірські козли — ендеміки, тобто мешкають тільки на одній певній території — на Головному Кавказькому хребті. В східній частині гірського ланцюга живуть дагестанські тури, а на заході — кубанські.

Кавказькі кози не люблять тривалих переходів, тому пересуваються в рамках свого хребта.

Тури — жваві й витривалі тварини, які є найбільш високогірними мешканцями Кавказу. Для них це найбільш безпечне середовище проживання, де лякливих турів мало хто може потурбувати. Їх улюблена місцина — верхній масив лісу, що переходить у гірські луки. Тварини дуже швидкі і спритні, за ними може наздогнати не кожен хижак. Основні природні вороги — вовки і рисі. Тури гинуть також з-за лавин. Ще одна небезпека — мисливці і браконьєри, вбивають козлов заради отримання рогів, шкірка і м’яса.

Кавказький тур — один з видів тварин, внесених до Червоної книги, кількість особин не перевищує двадцяти тисяч. Кавказький козел знаходиться на межі зникнення, і ситуація ускладнюється тим, що в деяких країнах досі дозволена ліцензійна полювання.

Тури — цікаві тварини, сильні, спритні і витривалі. На жаль, кількість їх скорочується. Завдання людини — зберегти навіть самі нечисленні види, інакше вони зникнуть.