Заповіді блаженства, тлумачення святих отців 9 заповідей блаженства Ісуса Христа, фільм про заповіді блаженства для дітей, філософський сенс в православ’ї

Заповіді блаженства, тлумачення святих отців 9 заповідей блаженства Ісуса Христа, фільм про заповіді блаженства для дітей, філософський сенс в православї

Заповіді блаженства в християнстві є частинами промови Ісуса Христа, які були вимовлені ним, коли він вів Нагірні проповіді.

Вони доповнюють 10 основних моисеевских заповідей про страшних гріхах і входять в Євангеліє від Матвія і Луки.

Свою назву отримали з-за того, що при шануванні їх у життя, можна досягти постійного блаженства у потойбічному світі.

Зміст:

  • 9 заповідей блаженства Ісуса Христа
  • Фільм про заповіді блаженства для дітей
  • Філософський сенс заповідей Христа
  • Заповіді блаженства тлумачення святих отців
  • Висновок

9 заповідей блаженства Ісуса Христа

Будучи людиною, Ісус Христос розповів людям про 9 заповідях, давши можливість здійснити християнський подвиг. Ось їх список:

Заповіді блаженства, тлумачення святих отців 9 заповідей блаженства Ісуса Христа, фільм про заповіді блаженства для дітей, філософський сенс в православї

Фільм про заповіді блаженства для дітей

Для навчання малюків і пояснення їм доступною мовою заповідей, існують мультфільми. Один з них називається «Десять заповідей».

Заповіді блаженства, тлумачення святих отців 9 заповідей блаженства Ісуса Христа, фільм про заповіді блаженства для дітей, філософський сенс в православї

У ньому розповідається про хлопчика Сеті, який пізнає все, подорожує і дізнається сенс кожного вчення Христового. З друзями і бичком Якобом, герой дізнається сенс любові і те, як можна наблизитися до Бога.

Через труднощі, герой вчиться тому, як бути християнином і пізнає істинний сенс життя віруючої людини і те, як добре їм бути, даруючи любов і щастя всім навколо себе.

Філософський сенс заповідей Христа

Ісус, виступаючи з Нагорными промовами, говорить нам про те, як повинна бути побудована життя послідовника Бога, який зможе потрапити на небеса.

Заповіді блаженства, тлумачення святих отців 9 заповідей блаженства Ісуса Христа, фільм про заповіді блаженства для дітей, філософський сенс в православї

Він залишає 9 заповідей блаженства в надії на прагнення кожного до ідеалу.

Вони оповідають не про страшні гріхи, а про те, як досягти Бога. Для справжнього віруючого недостатньо просто не робити гріхів, каятися і не чинити злих вчинків по відношенню до інших. Важливо робити добро.

Так, гріхи — прірва між людиною і брамами Божими. Коли він кається і визволяє гріхи, він руйнує стіну і долає прірву. Але при цьому досягти Бога він не в силах.

Тільки добрі діяння і виконання 9 заповідей блаженства можуть допомогти людині опинитися на небесах, а не в пеклі.

Заповіді блаженства тлумачення святих отців

Перша заповідь. Бути убогим духом означає змиритися, бачити своє справжнє стан. Як простий бідняк, не має нічого, але одержує що йому дають, так і віруючі повинні отримувати все, що дає Бог зі смиренням.

Заповіді блаженства, тлумачення святих отців 9 заповідей блаженства Ісуса Христа, фільм про заповіді блаженства для дітей, філософський сенс в православї

Можна бути не бідняком, але зі смиренням сприймати все, що дає день насущний. Це стосується всього: негараздів, хвороб, талантів, здібностей, життя і іншого. Все дається від Бога і все потрібно брати зі смиренням і вдячністю.

Друга заповідь. Плаче чоловік з різних причин. Не завжди цей плач доброчесний. Людина може засмучуватися через своїх гріхів. Блаженний плаче про свої гріхи людина, яка каится перед Богом. Також блаженним є сострадающий, співчуваюча ближнім людина.

Третя заповідь. Лагідність — мир, спокій і тиша в душі і серці. Це покірність божим велінням і доброту до ближнього, без війни, вогню і меча.

Четверта заповідь. В заповіді не йдеться про тих людей, які хочуть і шукають правду, вступаючи з іншими людьми у конфлікти щодо діючого порядку. У ній мається на увазі правда Божа, а саме слова Ісуса Христа, викладені у Божественному вченні. Він утворив церква і покарав поширювати Правду по всій землі. Ось цю правду повинен бажати дізнатися кожна людина, яка читає Біблію, священні тексти, а також слухає отців-настоятелів церков.

П’ята заповідь. Милосердні люди роблять благодійник по відношенню до інших. Вони добрі до них, виражають свою любов і здійснюють справи, не бажаючи отримати щось натомість. Такі люди уподібнюються Богу, того, як він творив добро на Землі, і наближаються до нього.

Шоста заповідь. Блаженні чистими серцями — люди, які мають чисті душі і свідомість, звільнена від грішних думок і помислів. Адже гріхи з’являються з думок і тільки людина, який звільнений від таких думок, може побачити Бога і досягти Царства Божого. «Побачити» не очима, а серцем і душею.

Заповіді блаженства, тлумачення святих отців 9 заповідей блаженства Ісуса Христа, фільм про заповіді блаженства для дітей, філософський сенс в православї

Сьома заповідь. Миротворці є синами Божими, оскільки, здійснюючи подвиги в ім’я Христа, вони уподібнюються йому. Мова йде не тільки про священиків, але й про звичайних людей.

Восьма заповідь. Істиною і правдою є сам Ісус. Шлях християнина є завжди шляхом війна, воює за Христа. Шлях є складним, важким і вузьким, але це є єдиною дорогою до спасіння душі.

Дев’ята заповідь. Продовжує восьму і говорить про утиски християн, які борються за Христа і його правду. Бог обіцяє блаженство всім, хто стоїть на своєму і досягає цілей. Це подвиг, мучеництво, награждающееся великою нагородою.

Висновок

Заповіді блаженства Христа, як і Мойсеєві заповіді — обов’язкові до виконання всім віруючим. Вони ведуть до брами Божим і рятують душу від пекла.

При цьому перші дають розуміння про те, як повинен поводити себе християнин, а другі — навпаки, про те, як не можна чинити, щоб не опинитися в пеклі на Страшному суді.