Текст молитви великомученика цілителя Пантелеймона на одужання

Текст молитви великомученика цілителя Пантелеймона на одужанняЛюдині, який обласканий матеріальними благами, не потрібна релігія, і він забуває про Бога. Але Бог пам’ятає своє чадо. На людину обрушуються життєві негаразди, приходять хвороби. Слід змиритися з промислом Божим. Але це не означає, що треба сидіти склавши руки. Необхідно боротися з лихом, спираючись на святу допомогу. Покаяння і молитви підтримають у скрутну хвилину. Молитва Пантелеймона цілителя — це ті слова, якими під час хвороби просять про заступництво перед Всевишнім Творцем.

Никомидийский лікар

У містечку Никомидия в Малій Азії в 275 році в знатній сім’ї Евсторгия і Еввулы народився хлопчик. Дитя назвали Пантолеон. Мати виховувала дитину в християнській вірі, але жінка рано померла. Церква відзначає пам’ять святої 30 березня. Батько віддав дитину на навчання в школу місцевого ескулапа Євфросинія.

Лікар душ і тіл

Юнак відрізнявся хорошими манерами і красномовством, легко і з задоволенням пізнавав секрети медичного мистецтва. Римський імператор Максиміан хотів призначити молодого цілителя придворним лікарем.

Текст молитви великомученика цілителя Пантелеймона на одужанняОдного разу Пантолеон запросив у гості християнський пресвітер Єрмолай. Під час бесіди майбутній святий виклав благообразному докторові головні істини нового віровчення. З цієї пори молодий чоловік щодня приходив в будинок священика і слухав розповіді про Ісуса Христа.

В один із днів юнак виявив на дорозі хлопчика, померлого від укусу отруйної змії. Повний співчуття, лікар почав молитися Спасителя і пообіцяв прийняти християнство, якщо усопшее дитя воскресне. Молитва Пантелеймона цілителя на одужання содеяла чудо, і дитина піднявся на ноги.

Після цього випадку Єрмолай здійснив над Пантолеон обряд Святого Хрещення. Сім днів провів молодий чоловік у духовного вчителя, осягаючи постулати священного Євангелія. Будинки новонавернений християнин став розповідати про Сина Божого своєму батькові. Старий язичник незабаром теж хрестився.

Своє життя проповідник присвятив допомозі людям. Він безвідплатно лікував хворих, приходив у в’язницю і чинив в’язням медичну і духовну допомогу. Залишилися без доходів конкуруючі лікарі написали донос імператору.

Християнський подвиг

Гонитель християн Максиміан зажадав від Пантолеон відректися від віри і принести жертву ідолам. У відповідь страстотерпець підніс молитви до Спасителя і на очах імператора зцілив розслабленого, якого не могли позбавити від хвороби язичницькі жерці. У люті правитель наказав стратити вылечившегося людини, а непокірного сповідника нового вчення віддав на тортури.

Тіло великомученика розтягували на колесі, рвали залізними кігтями, занурювали в кипляче олово, топили в морі. Але никомидийский святий залишався живим і неушкодженим. Спаситель допомагав Пантолеону подолати катування і зміцнював віру.

Текст молитви великомученика цілителя Пантелеймона на одужанняПотім кати відводять свою жертву в цирк на розтерзання диким звірам. Але леви і пантери лащилася до ніг божого угодника і лизали йому руки. Глядачі підхопилися зі своїх місць і почали прославляти християнського Бога.

Нарешті імператор наказав стратити цілителя, не хотів зректися Ісуса. Мученика прив’язали до оливкового дерева. Проте меч, яким воїн завдав удар, став м’яким і не заподіяв шкоди засудженому до смерті в’язня. Легіонери відмовилися продовжити кару.

В цей час святому знову явився Спаситель і назвав цілителя ім’ям Пантелеімон. Во славу Господа страстотерпкий лікар зажадав від солдатів виконати указ Максиміана. Коли голову відтяли, з рани разом з кров’ю пролилося молоко, а дерево зацвіло і вкрилося плодами.

Тіло страченого хотіли спалити, але вогонь не зачепив його. Християни поховали Пантелеймона в землі, що належала схоласту Адаманту.

Шанування святого цілителя

Православ’я вшановує пам’ять лікаря-мученика з давніх часів. З IV століття зводяться церкви в ім’я великомученика, які доставляються частинки мощей подвижника божого. У вівтарі соборного храму російського Свято-Пантелеймонова монастиря на Афрнской горі досі зберігається головна реліквія — чесна глава праведника.

На Русі святий цілитель шанували нарівні з Миколою Угодником. Шолом київського князя Ізяслава, нареченого у хрещенні Пантелеймоном, прикрашало зображення великомученика. Російський флот здобув перемоги над шведами в морських битвах при Гангаузе в 1714 році і при Гренгаме в 1720 році, що відбулися в дні пам’яті святого.

Текст молитви великомученика цілителя Пантелеймона на одужання

Пантелеймона вважають не тільки заступником болящих, але і покровителем воїнів. Це пов’язано з тлумаченням імен праведника:

  • Язичницьке ім’я трактується як «лев в усьому».
  • Християнське ім’я грецькою мовою означає «всемилостивий».
  • На російській землі майже немає храмів, в яких відсутня ікона великомученика Пантелеймона. Образ святого володіє відмінними рисами. Цілителя зображують юнаків з безбородим обличчям у синій або зеленій сорочці. Червоний або коричневий плащ зібраний на грудях. Ліва рука тримає ящичок із зіллями, в правій руці знаходиться медична ложка у формі хреста.

    У день пам’яті 9 серпня у всіх церквах християнського світу відбувається величання вмч. Пантелеймона.

    «Допоможи вилікувати хворобу мою»

    Коли настають тілесні недуги, читається акафіст Пантелеймона цілителя про здоров’я хворого людини. Така молитва дуже сильна захист від хвороби, якщо це робити в церкві перед святим образом.

    Не воцерковлені люди стикаються з церковними термінами, які у повсякденному житті не вживаються, і зміст деяких слів незрозумілий.

  • Акафіст — хвалебне церковний спів на честь Ісуса Христа, Богоматері або конкретного святого. Складається з тринадцяти кондаков і дванадцяти икосов.
  • Кондак — коротка частина акафіста, що оповідає про епізод з життя святого.
  • Ікос — розширене прославлення події, розказаного передував кондаку. Кондак є темою, яку розвиває ікос. Ікос ніколи не співається окремо, а тільки після відповідного кондака.
  • Тропар — невелике піснеспів, прославляющее подвиг святого або розкриває сутність церковного свята.
  • Молитва великомученику і цілителю Пантелеймону:

    Текст молитви великомученика цілителя Пантелеймона на одужання«Великий Христовий угодник, страстотерпець і всемилостивий лікар Пантелеймон. Будь милосердним до рабові Божому (ім’ярек), почуєш крик і стогони мої, умоли Небесного Лікаря тіл і душ наших, Ісуса Христа, та зцілить мене від гнітючого недуги. Прийми недостойні молитви самого грішного з людей.

    Звернися до мене своїм благодатним відвідуванням. Не погордуй виразок моїх і змасти рани мої єлеєм милості твоєї. Сподобь мене бути здоровим душею і тілом залишок днів при Божої благодаті, жити в покаянні і догоджання Господу і прийняти мирний кінець життя. Угодник Божий, умоли Христа Спасителя дарувати твоїм заступництвом здоров’я тіла і спасіння моєї душі. Аллилуйа».

    Після того як людина одужає, в церкві замовляють подячний молебень, на якому читається тропар Пантелеймона цілителя. Будинки читається короткий текст молитви:

    «Святий целебниче і угодниче Божий Пантелеймона! Гідно названий єси всемилостивим, бо прийняв благодать зціляти хвороби і молитися за нас. Так і ми, недостойні, прославляємо тебе перед іконою твоєї милості твої, послані нам. Дякуємо тобі, і Господа нашого за благодіяння зійшла нам. Прийми оцю малу подяку і продовж наше життя, і подай допомоги твоєї. Дяка, слава і поклоніння Отцю, Сину і Святому Духу відтепер і на віки віків. Амінь».

    І чудо сталося

    З давніх пір і донині в церковних книгах фіксуються свідчення людей, тих, що вилікувалися після молитовних звернень до великомученика:

  • У 1868 році в Тулі дев’ятнадцятирічний Олександр захворів на тиф. Медикаменти не полегшували страждання юнака. Мати попросила священика місцевої церкви долучити сина Святих Христових Таїн, а ввечері прочитала акафіст перед іконою великомученика Пантелеймона. В 7 годин вечора наступного дня хворий задрімав. У сонному видінні Саша побачив святого лікаря, який приніс воду. На наступний день відбулося зцілення, і тифозна лихоманка зникла.
  • Текст молитви великомученика цілителя Пантелеймона на одужанняВ сім’ї панів Наришкіних запалення легенів захворів маленький син Гавриїл. Температура тіла піднімалася до 40 градусів. Лікарі скликання консиліуму тільки розводили руками не в змозі допомогти хворому і передрікав швидкий кінець малюка. Безутішні батьки звернулися з молитвою до святого цілителя. З цього моменту дитина почав одужувати. Випадок стався в Москві в 1879 році.
  • У 1996 році мощі великомученика Пантелеймона доставили в Москву. Протоієрей Михайло Махов приїхав в Донський монастир поклонитися реліквії і взяти освяченого масла для своїх парафіян. Увечері батюшка зустрівся зі старим другом. Виявилося, що дружина приятеля хвора на рак. Назавтра належало чергове обстеження. Михайло запропонував подружжю помазати недужную маслом з обителі. Через тиждень подзвонив друг і поділився радісною новиною. Страшний діагноз не підтвердився.
  • Відпочиваючи в Сочі в 2006 році, Ольга Сидорова поїхала на екскурсію в Новоафонский монастир. У храмі батюшка рекомендував прикласти до чудотворної ікони Пантелеймона цілителя хустку, який допоможе при захворюванні. Дівчина послухалася поради, але з великою часткою скептицизму. На наступний день після дощу Ольга впала і вивихнула коліно розривів зв’язок. Лікарі наполягали на ампутації. Пацієнтка згадала про хустці і словах ченця. Операція не була потрібна. Святий великомученик зберіг ногу і звернув молоду жінку до істинної віри.
  • Коли людину оточують болячки, це означає, що Бог кричить йому: «Покайся!». Покаятися — означає змінити себе. Хворому належить вивчити своє життя і образ думок, визначити згубні пристрасті і гріхи. Зміна душевного стану відбувається з Божою допомогою за сприяння святих угодників. Покаятися — означає, вилікувати себе.

    Настанова - Корисні поради