Псалом 10: для чого читають, тлумачення, текст молитви

Псалом 10: для чого читають, тлумачення, текст молитви

Для чого читають Псалом 10? Яке тлумачення Псалма і що означають його вірші? Слухати онлайн або читати текст молитви Псалом 10 російською мовою ви можете у нас на сайті.

1 я уповаю На Господа; як ви скажете моєї душі: Відлітай на гори, як пташка»?
2 Бо ось, грішники натягують лука, приготували стріли в сагайдаку, щоб вразити в мороці правих серцем.
3 Бо те, що Ти виправив, вони розорили, а праведник що створив? Господь у храмі святому Своєму;
4 Господь престол Його на небесах. Очі Його за бідним спостерігають, повіки Його випробовують людських синів.
5 Господь випробовує праведного і нечестивого, а хто любить неправду ненавидить душу свою.
6 Як дощ зведе Він на грішників мережі: вогонь, і сірка, і бурхливий вітер – їх частка з чаші.
7 Бо справедливий Господь, і правду полюбив, до правоті звернено обличчя Його.

Псалом віри праведного людини і покарання, яке чекає нечестивого

Псалом 10: для чого читають, тлумачення, текст молитвиДесятий Псалом Старого Завіту слід читати тим, чиє життя схоже на випробування – виникла важка життєва ситуація, можливо, хтось із рідних чи близьких захворів або опинився в непростому положенні. Не завадить ознайомитися з Псалмом і того, хто далекий від виконання волі Божої і Його слова. Тому що Давид говорить тут про те, якою буде доля кожного нечестивого. Що чекає того, хто відвертається від Бога і не хоче визнати Його панування і силу.

Кожен Псалом Біблії наповнений славослів’ям і прославленням Господа, тому слова в них надихають праведників на хвалу і поклоніння Богу. Вважається, що Псалом був написаний Давидом, коли він переховувався від свого сина Авесалома, який був дуже ображений на батька і хотів зайняти його трон. Цар знаходився в дуже важкій для нього ситуації. Назрівав палацовий переворот, який повинен був вирішити долю Давида – помре він і на престол сяде його син Авесалом або трон знову опиниться в руках Давида, але тоді постраждає його син. Цар, звісно, не бажає, щоб Авесалом загинув, тому що любить його. Незважаючи на те, що той підняв повстання і влаштував справжню революцію.

Детальне тлумачення

Псалом 10: для чого читають, тлумачення, текст молитвиДесятий Псалом Старого Завіту умовно можна поділити на 5 частин:

  • Давид уповає на Господа (вірші 1 і 2)
  • Цар описує те, що зробили його вороги для того, щоб зловити його (вірші 2 і 3)
  • Давид співає про те, що в цей час скорботи й утиски робить Господь (вірші 4 і 5)
  • Описано те, що чекає нечестивого від Бога, яка доля йому приготовлена (вірш 6)
  • Як Господь відноситься до праведника (вірш 7).
  • Такого поділу немає в самій Біблії. Воно зроблено для того, щоб виділити смислові частини для глибшого розуміння змісту і його детального вивчення.

    Частина 1 – «На Господа уповаю»

    Вірш 1

    Псалом виконує Давид у присутності свого начальника хору. Цар знаходиться в обмежених для нього обставинах, тому що йому доводиться ховатися від власного старшого сина. Той тримав образу на Давида за те, що чоловік не розсудив по справедливості між ним і Амноном (іншим сином Давида). Цією ситуацією вирішили скористатися противники Давида і розколоти царство – стали підговорювати Авесалома на те, щоб той збунтувався, вчинив змову і переворот.

    Хоча спочатку у нього не було таких намірів. Він довгий час переховувався від Давида, тому що вбив Амнона. Але коли повернувся, Давид пробачив і впустив його в палац. І начебто все налагодилося. Але сам Бог колись сказав Давидові, що в його будинку буде піднятий меч. Цей час настав саме тоді, коли ворогам царя вдалося намовити Авесалома на переворот.

    Друзі і помічники царя радили йому піти в гори від сина, кажучи, «відлітай на гору вашу, як птах», але Давид не хотів робити цього, він уповав на Бога і чекав, що скаже йому Господь у цій ситуації. Він у всьому звик покладатися на Бога.

    Паралельних віршів з Біблії немає.

    Частина 2 – «Нечестиві натягують лука»

    Вірші 2 і 3

    Псалом 10: для чого читають, тлумачення, текст молитви

    Давид описує те, як ведуть себе його вороги в той нелегкий для царя час. Вони вже повністю озброєні і готові до битви. Їх не зупиняє й те, що Давидом не було програно ще ні один бій. Вони так впевнені в силі його молодого сина Авесалома, що готові погубити власного царя для того, що посадити на престол того, хто навіть не був його наступником. Тому що Бог сказав Давидові, що наступним царем після нього стане його молодший син Соломон, народжений йому від Беер-шеви, яку він зробив своєю дружиною всупереч волі Бога.

    Саме тому зараз Давид знаходиться в ситуації, коли його власний син повстав проти нього – це було роковано Господом за те, що Давид колись убив чоловіка Беер для того, щоб зробити її своєю дружиною. Давид горює, запитуючи своїх радників про те, що ж йому робити. Він вражений тим, що сталося, і відчуває себе так, як говорить – «основи зруйновано». Він вважає, що земля пішла з-під його ніг, ні того, на що можна було б спертися.

    Такий результат взаємовідносин з сином став для нього несподіванкою. Він не думав, що вороги зможуть переманити Авесалома на свою сторону і налаштувати його проти власного батька. Але недруги знали слабке місце Авесалома – той випадок, коли Давид не зміг покарати Амнона за зґвалтування, яке той зробив проти сестри Авесалома до Тамари. Саме згадуючи це, нечестиві швидко схилили серце Авесалома на те, щоб відібрати у Давид престол і правити самому.

    Паралельних віршів з Слова Божого ні.

    Частина 3 – «Господь випробовує праведного»

    Вірш 4

    Псалом 10: для чого читають, тлумачення, текст молитвиДавид впевнений, що Бог у цей час, коли йому погано, не байдужий:

    • Він знаходиться у своєму святому храмі,
    • Він дивиться на все, що відбувається на землі,
    • Він відчуває своїх людей – праведників.

    Тому труднощі, які проходить Давид, він сприймає, як випробування, тому що знає, що заслужив такої перевірки. Цар не раз грішив і оступался. А Господь, прощаючи, ніколи не залишає людину без покарання. За кожен свій вчинок все одно доводиться відповідати.

    Але істотна різниця в тому, сподівається людина під час випробування на Бога чи ні. Грішники страждають від власних провин і, проходячи труднощі у своєму житті, не завжди приходять до Бога за допомогою. Тому їм важко й часом нестерпно проходити складності. Праведник хоч і карається Господом, знає, що пройде випробування з гідністю, бо сам Бог буде підтримувати його в цей час, направляти і підштовхувати.

    Паралельний вірш:

    • Авв 2:20 – Бог сидить у Своєму Святому храмі і перед Ним замовкають всі, що живуть на землі.

    Вірш 5

    Псалом 10: для чого читають, тлумачення, текст молитвиДавид впевнений, що проходить випробування, але також знає, що любимо Богом. А от щодо нечестивих він упевнений, що Господь ненавидить їх. Не самих людей, які вступають мерзенно, а їх вчинки, згідно з яким вони живуть. Божа воля в тому, щоб врятувати кожну людину, тому що Він створив всіх. Але деякі люди самі вибирають для себе шлях, противним того, який вибрав для них Господь. Цим вони накликають на себе запропоновані різними неприємності – страхи, хвороби, складності. За це Бог не може вилити на них свою любов і підтримати у важкій для них ситуації.

    Паралельних віршів з Біблії немає.

    Частина 4 – «Дощем проллє Він на нечестивих палаючі вугілля»

    Вірш 6

    Давид співає про те, яка доля чекала Богом для нечестивих. У Господа для них приготована чаша, яку він виллє на всіх, хто гнобить праведного і свідомо грішити перед Ним. У цій чаші містяться палаючі вугілля, сірка, пекучий вітер і вогонь. Вельми суворе покарання, тому що речовини, що знаходяться в посудині, спопеляють, робить нічим те, що колись існувало, знищують і винищують.

    Паралельних віршів з Слова Божого ні.

    Частина 5 – «Бо Господь справедливий»

    Вірш 7

    Псалом 10: для чого читають, тлумачення, текст молитвиЧому Господь чинить так з нечестивими? Давид відповідає на це питання під проводом Духа Святого. Тому що Бог справедливий і любить праведних. Він бачить всіх людей і особливо звертає Свою увагу на тих, хто слухняний йому, щоб допомагати та підтримувати їх в той час, коли вони цього потребують. Для того щоб покараних Їм було якомога менше, зволікає Господь з судом, даючи шанс грішникам для покаяння. Потім ніхто з них не зможе сказати Господу, що не встиг покаятися у своїх гріхах. Бо це буде неправдою. Поки є час для примирення з Господом, треба ним скористатися.

    Паралельних віршів з Біблії немає.

    Коротке тлумачення

    Коротко десятий Псалом Старого Завіту можна витлумачити так:

    Псалом 10: для чого читають, тлумачення, текст молитви

    • «Чому ви кажете мені, тікати в гори? Я уповаю на Бога і не засоромлюся у своїй вірі».
    • «Нечестиві вже приготувалися до бою зі мною, натягнули свої луки, направили свої стріли».
    • «Що робити мені, коли навколо багато людей, нападів проти мене?»
    • «Я знаю, що Бог сидить у Своєму Святому храмі, дивиться на мене і відчуває моє серце».
    • «Він випробовує мене, а нечестивого ненавидить». Тому Давид покладається на Господа і знає, що Він підтримає його і не дасть статися поганого.
    • Бог приготував для грішників чашу, наповнену палючим вітром, сіркою, вогнем і палаючими вугіллями.
    • Бог, будучи праведним, любить і підтримує праведних. Він спостерігає за тими, хто слухняний Йому.

    Історія протистояння батька і сина закінчилася для Давида і сумно, і радісно. Він зміг повернути собі престол, але разом з цим втратив Авесалома, який був убитий військовим начальником Давида. Хоча цар перед битвою суворо карав своїм людям, щоб вони не чіпали Авесалома. Однак начальник війська вирішив, що так буде краще.

    Смерть же повсталого сина була безглуздою – він володів красивим довгим волоссям і, скачучи на коні від переслідувачів, заплутався ними в кроні дерева і повиснул. Військовий начальник Давида виявив його висячим і вбив. Після всього Давид довго перебував у смутку і навіть не міг святкувати перемогу і те, що все скінчилося для нього добре. Але потім зміг оговтатися і вийти до свого народу з промовою.

    Десятий Псалом Старого Завіту складається з 7 віршів. Знаходиться на 572 і 573 сторінках Біблії синодального перекладу. Має одне паралельне местописание, яке допомагає краще розкрити зміст того вірша, до якого воно відноситься.

    Слухати Псалом 10

    Настанова - Корисні поради