Причастя в церкві: як підготуватися правильно, перше причастя,часта євхаристія

Причастя в церкві: як підготуватися правильно, перше причастя,часта євхаристіяПричастя — одне з найголовніших і найвагоміших обрядів в християнстві. У цей момент відбувається єднання з Ісусом Христом, Сином Божим. Підготовка до таїнства являє собою непростий процес, який займає тривалий час. Для віруючого, що здійснює перше причастя, важливо знати, як проходить причастя в церкві, що потрібно робити до і після обряду. Це необхідно не тільки для того, щоб не допустити помилок, але й для набуття усвідомлення майбутнього з’єднання з Христом.

Зміст:

  • Що таке причастя
  • Частота причастя
  • Молитовне правило до Причастя
  • Необхідність посту
  • Внутрішній стан перед Євхаристією
  • Дії перед сповіддю
  • День прийняття Святих Дарів
  • Дії після причастя
  • Причастя дітей і хворих

Що таке причастя

Перше причастя провів Ісус Христос, розділивши хліб і вино між своїми учнями. Він заповідав своїм послідовникам повторювати це. Обряд був вперше здійснений на Таємній Вечері, незадовго до розп’яття Божого Сина.

Перед священнодійством звершується Божественна літургія, також називається Євхаристією, що в перекладі з грецької мови означає «благодарення». Підготовка до обряду причастя обов’язково повинна включати в себе пам’ять про цього великого стародавньому подію. Це дозволить пізнати таїнство глибоко зачепить душу і розум.

Частота причастя

Наскільки часто потрібно причащатися? Прийняття таїнства — справа суто індивідуальна, не можна змушувати себе йти на це тільки тому, що обряд здається необхідним. Дуже важливо причащатися за покликом серця. Якщо є сумніви, краще поговорити зі святим отцем. Священнослужителі радять приступати до таїнства тільки у разі повної внутрішньої готовності.

Православним християнам, в чиїх серцях живе любов і віра до Бога, дозволено здійснювати обряд без будь-яких обмежень. Якщо ж у серці є сумніви, то причащатися можна не частіше одного разу в тиждень або раз на місяць. В крайньому випадку, в періоди кожного великого посту. Головне — регулярність.

Причастя в церкві: як підготуватися правильно, перше причастя,часта євхаристіяУ давній літературі зазначено, що причащання добре проводити щодня в будні і вихідний день, але благо приносить і виконання обряду 4 рази на тиждень (середа, п’ятниця, субота, неділя).

Єдиний день, коли причастя є обов’язковим — Великий четвер. Це є проявом поваги до найдавнішої традиції, що стоїть у витоків.

Деякі священики стверджують, що занадто часте причащання неправильно. По правді кажучи, згідно із законами канону, це думка невірно. Проте треба добре бачити і відчувати людини, щоб розуміти, треба йому робити це дія чи ні.

Причастя не повинно проходити по інерції. Тому, при його частому здійсненні, християнин повинен постійно бути готовим прийняти Дари, зберігати правильний настрій. На це здатні одиниці. Особливо враховуючи підготовку, яка повинна відбуватися на регулярній основі. Не так-то легко дотримуватися всі пости, постійно сповідатися і молитися. Священик бачить, який спосіб життя веде мирянин, цього не приховаєш.

Молитовне правило до Причастя

Домашня молитва має велике значення те, як підготуватися до причастя. У православному молитвослове є слідування, яке причетне до священнодійства. Його читають напередодні проведення Таїнства.

Причастя в церкві: як підготуватися правильно, перше причастя,часта євхаристіяУ підготовку входить не тільки молитва, що читається будинку, але і молитви церковні. Безпосередньо перед священнодійством потрібно відвідати богослужіння. Також необхідно прочитати три канону: Матері Божої, покаянний до Христа Ісуса і Ангелу-Хранителю.

Ця підготовка дозволить усвідомлено підійти до сповіді та причастя, відчути цінність Таїнства.

Необхідність посту

Дотримання посту — обов’язкова і незаперечна умова перед причастям.

Християни, які постійно дотримуються одноденні і багатоденні пости, повинні здійснювати тільки літургійний пост. Це означає, що не можна є і пити з півночі перед священнодійством. Піст триває до моменту Таїнства.

Парафіяни, нещодавно ті, хто долучиться до церкви і не дотримуються ніяких постів, повинні пройти триденний або семиденний пост. Терміни утримання повинен встановлювати священик. Подібні моменти потрібно обговорювати в храмі, не варто боятися задавати питання.

Внутрішній стан перед Євхаристією

Потрібно повністю усвідомити свої гріхи перед причастям. Що потрібно робити крім цього? Щоб гріхи не примножилися, варто утримуватися від розваг. Чоловік і дружина повинні відмовитися від близького тілесного контакту за один день до причащання та у день його проведення.

Потрібно звернути увагу на народження своїх думок, контролювати їх. Не повинно бути злоби, заздрості, осуду.

Особисте час краще проводити на самоті, досліджуючи Святе Письмо і житія святих або ж у молитві.

Саме важливе для прийняття Святих Дарів — це покаяння. Мирянин повинен абсолютно щиро покаятися у своїх гріховних діяннях. Саме для цього і проводиться вся підготовка. Пост, читання біблії, молитва — це способи досягнення потрібного стану.

Дії перед сповіддю

Причастя в церкві: як підготуватися правильно, перше причастя,часта євхаристіяСповідь перед священнодійством дуже важлива. Необхідно попросити про це священика тієї церкви, в якій буде проходити Таїнство.

Підготовка до обрядів причастя і сповіді — це процес дослідження своєї поведінки і думок, позбавлення від гріховних дій. Про все, що було помічено й усвідомлено, потрібно сповідатися. Але не слід просто перераховувати свої гріхи як список. Головне, бути щирим. Інакше для чого ж проводилася така серйозна підготовка?

Усвідомлення гріхів необхідно для того, щоб розуміти, про що слід поділитися зі священиком. Адже трапляється так, що чоловік не знає з чого почати розмову.

Варто розуміти, що він лише посередник між Богом і людьми. Слід говорити без сорому. Все сказане залишиться тільки між людиною, священиком і Господом. Це потрібно для того, щоб відчути життєву волю, досягти чистоти.

День прийняття Святих Дарів

Причастя в церкві: як підготуватися правильно, перше причастя,часта євхаристіяУ день Таїнства слід дотримувати певні правила. Приймати дарунки можна тільки натщесерце. Куряща людина повинна утримуватися від своєї звички до того моменту, поки не будуть прийняті тіло і кров Христові.

Під час винесення Чаші потрібно підійти до вівтаря. Якщо прийшли діти, слід пропустити їх вперед, вони завжди причащаються першими.

Не потрібно хреститися біля чаші, треба поклонитися, схрестивши руки на грудях. Перед тим як прийняти Дари, потрібно назвати своє християнське ім’я, а потім відразу скуштувати їх.

Дії після причастя

Слід знати і про те, що потрібно зробити після того, як священнодійство здійснилося. Треба поцілувати край Чаші і підійти до столу з просфорами, щоб з’їсти шматочок. Не треба поспішати покинути церкву, ще потрібно поцілувати напрестольний хрест, що знаходиться в руках священика. Ще в церкві читаються молитви подяки, які також потрібно вислухати. У разі крайньої нестачі часу можна прочитати молитви вдома. Але зробити це треба обов’язково.

Причастя дітей і хворих

Існують наступні моменти, що стосуються дітей і причащання хворих людей:

  • Дітям до семи років не потрібно проходити підготовку (сповідь, піст, молитва, покаяння).
  • Немовлята, яких хрестили, причащаються в цей же день або під час наступної літургії.
  • Тяжкохворі теж можуть не готуватися, однак, якщо є така можливість, варто пройти сповідь. Якщо ж хворий не в змозі це зробити, священик повинен вимовити фразу «Вірую, Господи, і визнаю». Після чого відразу причастити.
  • Не відмовляють у священнодіянні і тим людям, які відлучені від причастя на час, але знаходяться в передсмертному стані або в стані небезпеки. Але у разі одужання, заборона знову вступить в силу.

Не всі люди можуть взяти дари Христові. Хто не може цього зробити:

  • Ті, хто не прийшов на сповідь (крім маленьких дітей і тяжкохворих);
  • Прихожани, яким заборонено приймати Святі Таїнства;
  • Божевільні, в тому випадку, якщо вони богохульствуют, перебуваючи в припадках. Якщо вони не мають такої схильності, їм дозволяється причащатися, але не кожен день;
  • Подружжя, що мали інтимний контакт, незадовго до Таїнства;
  • Жінки, у яких в той момент відбуваються місячні.

Щоб нічого не забути, слід ознайомитися з пам’яткою, складеної на основі всього вищевикладеного:

  • Усвідомити гріхи;
  • Причастя в церкві: як підготуватися правильно, перше причастя,часта євхаристіяПокаятися у скоєному, не мати злих намірів, не поширювати погані вісті;
  • Підготуватися до сповіді. Зрозуміти, які є гріхи;
  • Щиро висповідатися, нічого не приховуючи;
  • У разі необхідності, постити;
  • Прочитати молитовне правило до причастя;
  • Причаститися;
  • Зберігати чистоту в майбутньому.
  • Про те, яким має бути поведінка в церкві під час причащання:

  • Приходити на літургію вчасно.
  • При відкритті Царських врат перехреститися, потім скласти руки хрестоподібно. Таким же чином підходити до Чаші і відходити від неї.
  • Підходити потрібно праворуч, а ліва сторона повинна бути вільна. Не штовхати інших парафіян.
  • Дотримуватися черговість причащання: єпископ, чи пресвітери, диякони, іподиякони, читці, діти, дорослі.
  • Жінкам не можна приходити в храм з нафарбованими губами.
  • Перед прийняттям Священних Дарів потрібно назвати своє ім’я, дане при хрещенні.
  • Не потрібно хреститися перед Чашею.
  • Якщо Святі дари будуть складати у дві або більше чаші, треба вибрати тільки одну з них. Причастя більше 1 рази за день є гріхом.
  • Якщо подячні молитви не були прослухані в церкві, треба прочитати їх будинку.
  • Підготовка до причастя — це дуже серйозна послідовність. Всі поради необхідно строго дотримувати, щоб бути готовим прийняти Святі Дари. Молитва потрібна для усвідомлення, пост для тілесного очищення, а сповідь для духовного очищення.

    Змістовна підготовка допоможе розгледіти глибокий сенс Таїнства. Це дійсно контакт з Богом, після якого життя віруючого змінюється. Але слід пам’ятати, що недавно стали на шлях релігії не зможуть причаститися і за один раз в корені все виправити. Це природно, адже гріхи накопичуються роками, і позбавлятися від них теж потрібно послідовно. Причащання — перший крок на цьому непростому шляху.

    Настанова - Корисні поради