Підготовка до святого причастя: читання молитов і покаянних канонів, посаду і сповідь

Підготовка до святого причастя: читання молитов і покаянних канонів, посаду і сповідьОстаннім часом число віруючих значно збільшилася. Ходити в церкву стає не просто модним віянням, але внутрішньою потребою. Люди читають біблію, не моляться, починаються вивчати правила поведінки в храмі, знайомляться з тим, що таке сповідь, дізнаються, як проводиться підготовка до причастя.

Походження терміну

У католиків широке поширення набув такий термін, як «євхаристія», який в перекладі з грецької означає «благодарення». У православних прийнято таке дяка називати коротким словом — причастя. Незважаючи на те, що терміни звучать по-різному, значення в них однакове, тому якщо доведеться чути термін «євхаристія», то можна бути впевненим, що мова йде про причастя.

Свою назву звичай отримав з-за того, що під час проведення таїнства, людина з’єднується з Богом, іншими словами, він наближається до Всевишнього. Якщо ви віруюча людина, то таїнство причастя має бути важливим у вашому житті.

Згідно біблії, правила проведення таїнства було встановлено Ісусом Христом, а все, що створено ним, є божественним. Обряд допомагає не тільки позбутися від гріхів, здійснених раніше, але також проводить повне очищення душі людської.

Підготовка до обряду

Підготовка до святого причастя: читання молитов і покаянних канонів, посаду і сповідьТих, хто недавно почав відвідувати церкву, дуже хвилює питання, як підготуватися до причастя. Цей обряд для православних є дуже важливим і передбачає серйозну попередню роботу над собою.

Для очищення від гріховних думок і вчинків, необхідно читати молитви, а також отримати повне покаяння. При цьому потрібно пам’ятати, що потрібно дотримуватися не тільки певні приписи, прописані в євангелії, але й увірувати в Христа.

Канони до святого причастя поділяються на домашні та церковні. Той, хто бажає взяти участь у таїнстві, повинен помолитися не тільки в церкві, але і вдома. Крім того, обов’язковою умовою є відвідування богослужіння. Обов’язково потрібно побувати напередодні на вечірньому богослужінні. Напередодні обряду потрібно прочитати три канону до причастя, ще їх називають акафістами:

  • Послідування до Святого причастя, знайти його можна в Молитвослове Православному.
  • Канон покаянного до Господа нашого Ісуса Христа, канон до Пресвятої Богородиці.
  • Канон Ангелу-Охоронцю.

Священики радять читати їх усім, навіть якщо не планується причащання. Це дуже красиві молитви, в яких віруючий кається у гріхах і звертається за захистом і допомогою до Бога і Ангелу-Охоронцю.

Одним з важливих моментів є піст. Рекомендується утримуватися від скоромної їжі і розваг три дні. Важливо також очистити свої думки, попросити вибачення у скривджених і пробачити скривдили.

Подружжя, в ніч перед причастям повинні відмовитися від тілесного спілкування. Говение допоможе пройти сповідатися і причаститися.

За 12 годин до здійснення таїнства починається строгий піст — це повне утримання від води і їжі. Навіть з ранку, відправляючись у храм, не можна нічого пити і їсти. Однак священик може дозволити послаблення, якщо у підготовлюваного до причастя є серйозні проблеми зі здоров’ям. Не можна також палити. Під час посту необхідно дотримувати наступні правила, це своєрідна пам’ятка, від якої не варто відступати:

  • Не можна ні з ким сваритися, щоб не з’являлися злі думки.
  • Засудження когось з оточуючих забороняється не тільки перед причастям, але й протягом усього року.
  • Регулярно читати книги духовного змісту.

Що стосується дітей, то, найчастіше, повідомлення, що на них не поширюється. Рекомендується відмовитися від перегляду мультфільмів і почитати з малюками релігійну літературу.

Сповідування перед причастям

Підготовка до святого причастя: читання молитов і покаянних канонів, посаду і сповідьПісля того як пройшла вечірня служба, людина, яка готується до таїнства причастя, повинен сповідатися. Сповідь проводить священик храму. Він відпускає всі гріхи, про яких розповість віруючий. При цьому варто пам’ятати, що сповідь повинна йти від душі і якщо людина говорить про своїх гріхах, то він повинен щиро в них розкаятися. Сповідаючись, не варто чекати запитань священика, краще заздалегідь підготуватися до цього і викласти все самостійно.

Покаяння — це лише мала частина самої сповіді, треба для себе вирішити, що подібних гріхів більше не буде. Обов’язково варто примиритися з усіма. Основна і головна задача підготовки до таїнства — очищення своєї душі і відмова від порушення Заповіді Божої.

У багатьох виникає питання, як часто і скільки разів на рік, потрібно звертатися в церкву, для причащання. Перше причастя у людини проходить у день, коли його хрестять. Далі рекомендується причащатися не рідше одного разу на рік.

Після того, як віруюча пройшов причащання, потрібно прочитати канон до святого причастя. Зробити це можна як у храмі, так і вдома. Таїнство причастя дозволить знайти душевний спокій і віру в Бога.

Настанова - Корисні поради