Які молитви за покійного після 40 днів можна читати дома

Які молитви за покійного після 40 днів можна читати дома

Молитви після 40 днів за покійного вважаються важливим православним атрибутом для домашнього поминання новопреставленого. Щирим зверненням до Господа можна допомогти душі померлого уникнути Страшного суду і знайти спокій.

Правила читання молитов після 40 днів

В період 40 днів після смерті покійний відчуває присутність рідних через молитви. Існують певні правила домашнього читання текстів за покійного:

  • Вимовляти прохання можна, тільки попередньо розкаявшись у власних гріхах.
  • Молитися слід щодня і після 40 днів з моменту смерті. Звернення до Бога допомагає попросити прощення і заспокоєння душі померлого. Слово Боже вчить смирення людини і розуміння праведності задуму Творця.
  • Вимовлені слова священних текстів повинні бути щирими. Якщо родич молиться про померлого будинку без особливої охоти чи з примусу, благання залишається не почутою.
  • Читають прохання вранці і ввечері на 40 день.
  • Молитися перед Святими образами, запалюючи церковні свічки.
  • Про нехрещених померлих моляться великомученику Уару. Якщо не вдалося хрестити померлого немовляти, дія не є гріховним. Про нього згадують, як про Ангела.
  • Якщо про померлого після 40 днів замовили повторний сорокоуст, обряд не скасовує необхідності поминання. Церковна служба важлива, але молитва будинку володіє неймовірною силою.
  • Під час прохань і поминального ритуалу на кладовищі заборонено вживати алкоголь. Розпивання спиртного оскверняє душу покійного.
  • Поминальний обід повинен бути скромний, без алкоголю. Основний атрибут обіду – молитва.
  • Псалтир після сорока днів читають з благословення священнослужителя.
  • Про самоубиенных не моляться в церкві. Родичам дозволяється пом’янути покійного після 40 днів від смерті. Крім читання текстів, слід подавати милостиню, творити добрі справи від імені покійного.
  • Під час домашнього звернення не можна просити Господа повернути до життя матір, батька, сина або дочку. Задум Божий незаперечний і твориться виключно на благо.
  • Читати тексти можна на будь-якому зручному мовою. Якщо людина освоїла церковне слово, молитви про покійних на 40 днів вимовляються в оригінальному вигляді. Існують адаптовані тексти на російській або українській мовах, які повністю передають зміст звернення.
  • Священнослужителі наголошують, що Святі писання, незалежно від періоду минулого з дня кончини людини, здатні полегшити страждання і вгамувати душевні муки родичів. Основне завдання – читати молитви після 40 днів правильно, не порушуючи православні канони.

    Які молитви за покійного після 40 днів можна читати дома

    Які молитви за покійного після 40 днів можна читати дома

    Які молитви за покійного після 40 днів можна читати дома

    Тексти і значення

    Існує велика кількість різних поминальних молитов, придатних для читання вдома після 40 днів зі смерті покійного. Можна підібрати індивідуальні тексти для поминання мами, тата, дітей.

    В інтернеті можна знайти адаптовані молитви на російську мову про найближчих родичів. Більш широкий список поминальних звернень можна знайти в молитвослове для читання вдома.

    Про покійну матір або батька

    В молитві про покійних просять за всіх близьких, батьків (матері чи батька), з дати смерті яких минуло 40 днів.

    «Господи, милосердний, дєржітєль всього насущного! Пом’яни, Боже, новопреставленных рабів (імена), даруй Своє милосердя, благодатну любов. Не відвернися від душ, що залишили земне, приєдналися в Царстві Божому. На доброту Господню, любов, милосердя до грішників людським сподіваємося молитвою. Вбережи від страждань, поневірянь вічних, прости гріхи свершенные. Змилуйся над покійними рабами (імена), які вірили в діяння Божі, славили Отця, Сина, Духа Святого. Прийми на 40 день в обитель Свою так вибачай, бо всі ми грішні в невіданні своєму.

    Ти є закон, суть всього живого. Ти спокій, радість кожного мешканця. Бо в силі Твоєї вершити долю людську на благо земне. За піклування про успіху духовному, за молитви Тобі про здоров’я, за добрі або богоугодні вчинки, поверни рабів Божих (імена) всі блага і радість у Царстві Небесному.

    Милостивий наш Батько! Утамуй скорботу за народили мене за задумом Твоєму. Повтішай в хвилину смутку. Прошу, Господи Всемогутній, дай спокій, смирення, міцну віру тим, хто оплакує 40 днів душі померлих. Адже сила Творця безмірна. Хай буде так довіку. Амінь».

    Про сина або дочки

    Варіант домашньої молитви на 40 днів про покійної дочки або сина:

    «Вздымаю руки до Тебе, Святіший з Святих, Владика всього земного і небесного. Помилуй, Господи, душу померлої дитя мого (ім’я) так прийми в Царство Всевишнього. Прошу тебе, зглянься, бо ми є творіння Твоєї руки. Не залиш в омані чадо, що пішов від мене, бо у владу Божу душа його перейшла. Під влади Священної вирішувати долю життя людського. Бо бренны ми у своєму буття, але сподіваємося на безмірну любов Бога до всього, що живе, з волі Його створеної. Не владні ми керувати долею своєї, на все є задум Господа. Уповаю на поблажливість Святого Отця, на милість, любов. Молитвою заклинаю, не відвернися від покійного після Суду на 40 день, подаруй вічний упокій раба (рабу) Твого, дитя мого (ім’я). Дай благодать, дозволь йому (їй) перебувати поруч Тебе.

    Ниспошли смирення, зміцни віру. Дозволь мати надію на годину Блаженний зустріти його і возз’єднатися. Во славу і волю Божу. Цар усього земного і небесного, слався! Амінь».

    Які молитви за покійного після 40 днів можна читати дома

    Які молитви за покійного після 40 днів можна читати дома

    Які молитви за покійного після 40 днів можна читати дома

    Інші

    У моління до Господа в православ’ї християни просять про заспокоєння душ усіх покійних. Найбільш поширені молитви для прочитання вдома після 40 днів:

  • Про дитину померлого в результаті аборту: «Свята Богородиця! Чиста, непорочна Діва Марія, яка любить Своє дитя, милостива до всього живого! Помилуй немовляти безвинного, в утробі своєї матері убитого! Ниспошли покійному благодать, бо душа його чиста. Захисти його, Богородиця, уяви Синові своєму. Пробач, Пресвята, за гріх батьківський свершенный із-за дурості людської. Прошу молитвою Тебе! Даруй смирення, розраду в хвилини смутку. Знайомі тобі, Пречиста Діва Марія, борошна материнської втрати. На милість, всепрощення Боже уповаю. Помилуй душу грішній і захисти дитя невинного. Слався, Владичице, слався. Амінь».
  • Молитва після 40 днів після смерті про добровільно пішов з життя: «Володар, Батько наш, Могутній і Людинолюбний. До тебе взиваємо! Помилуй душу покійного раба Божого (ім’я) закон Господній, який порушив. Змилуйся, не зодягни ти гнівом Своїм. Бо не відав розум грішний, що творив. Зціли нашу скорботу за брата (сестру), зневіреного в тяжку хвилину. Несповідимі шляхи Господні, взиваємо до Тебе, Чоловіколюбний. Дай спокій, захисти від мук вічних і вогню. На все воля і сила Божа. Молимося і сподіваємося на милість. Амінь».
  • Прохання до Господа про невіруючому померлого після 40 днів «наш Батько, Наставник, Покровитель. Молитвою просимо тебе проявити милосердя до раба Божого (ім’я), що відрікся від імені Всевишнього. Бо сотворив він страшний гріх через незнання людської дурості і мороку. Будь добродушний, адже всі ми слабкі в своїх діяннях і помислах. Зміни гнів на милість. Якщо не відкриєш врата Раю, так подаруй спокій. Ниспошли нам, моляться, благодаті, утеши, бо сумуємо і сльози ллємо за грішну душу раба Господнього. Батько наш, уповаємо на тебе. Амінь».
  • Існують інші варіанти молитов до Господа про покійних після 40 днів, які використовують будинку. Можна просити про упокій душі своїми словами. Важливо, щоб звернення було щирим і несло благі наміри.

    Потрібно молитися після 40 днів за покійного будинку, замовляти церковні панахиди в храмі. Якщо люди ставляться до релігії з особливою повагою, бажають допомогти померлому знайти спокій у Царстві Божому, їх прохання будуть почуті.

    Настанова - Корисні поради