Перелік молитов за упокій на річницю смерті і правила поминання

Перелік молитов за упокій на річницю смерті і правила поминання

Молитва на річницю смерті — це обов’язкова частина християнської ритуальної традиції вшанування пам’яті покійного. Рідні звертаються до Господа з проханням упокоїти душу, відпустити гріхи близької людини.

Які можна читати молитви за упокій на річницю смерті

У православ’ї існують прохання, присвячені догляду людини в інший світ. Можна поминати покійних будинку. На кладовищі читають заупокійний чин літії. У церкві замовляють панахиду, сорокоуст, подають записку з ім’ям покійного. Молитва читається на річницю смерті – данина віруючого християнина перед душею покійного.

На літургії священик підносить хвалу Господу, озвучує ім’я блаженного. Перед поминками читається священний текст – акафіст.

Текст про покійних батьків

Через рік після смерті матері, батька до Всевишнього підноситься молитва про покійних батьків. Текст озвучує прохання до Ісуса Христа, з ласки прийняв своїх рабів, згадує імена покійних. Діти звертаються до Творця, щоб він відпустив гріхи, вчинені за життя, удостоїв раю.

У другій частині молитви говориться про те, що Господь має право карати онуків, правнуків до 4-го роду за діяння батьків. На прохання дітей Бог може в річницю загибелі помилувати померлих, позбавити від вічних мук.

Озвучують прохання удостоїти душу перебування у святій обителі з праведниками. Рядки говорять про помилування раби (ім’я) за те, що навчила уповати на Господа, покладатися на Його волю при труднощах, скорботах.

Завершує звернення прославлення Отця, Сина, Святого Духа. Якщо читати в річницю смерті матері молитву, з’являється надія помилування покійної. Бог завжди відгукується на щирі слова віруючих християн. Текст прохання про померлого папи звучить ідентично, замінюють ім’я.

Гріхи покійних батьків искупляют зверненнями дітей до Творця. Чим частіше вимовляється молитва, тим легше мамі, татові в потойбічному світі.

На річницю з дня смерті необхідно поминати хороші вчинки покійних. Допоможуть знайти спокій душі добрі діяння.

Поминання батьків у церкві проводяться на Радоницу, Дмитрівську суботу, відведені для молитов дні.

Перелік молитов за упокій на річницю смерті і правила поминання

Перелік молитов за упокій на річницю смерті і правила поминання

Перелік молитов за упокій на річницю смерті і правила поминання

Літію для мирян

Щоб допомогти померлому на річницю з дня упокоєння, мирянин може самостійно вчиняти моління перед поминками будинку, на кладовищі. Можна читати російський текст:

  • Вимовляються ранкові молитви з перших сторінок збірника. Підносяться вибачення померлих, прославляння Господа, звернення до Святого Духа. Текст «Святий Боже, святий кріпкий» повторюється 3 рази. Призивається Свята Трійця, три рази звучить прохання про помилування – «Господи помилуй», «Слава», «Отче Наш».
  • У другій частині молитви, присвяченій річниці від дня смерті вимовляється «Господи помилуй» 12 разів. Читається «Слава», «Прийдіте поклонімся і впадімо на самому Цареві». Здійснюють 3 поклону. Звучить Псалом № 90, «Слава», «Алілуя». Рідні викладають прохання про позбавлення від вічних мук, упокій рабів Божих.
  • У третій частині молитви на річницю упокоєння звертаються до Богородиці, щоб вона помолилася Господу про грішної душі. Просять Бога після смерті відпустити гріхи, вчинені з умислом, випадково.
  • Тричі повторюють «Слава», «Господи помилуй і благослови». Звертаються до всіх святих, Творця про упокій раби з поминанням імені. Співається «Вічна пам’ять» 3 рази на рік з моменту загибелі. Молитва допоможе душі знайти спокій.
  • Читаючи текст Священного Писання, віруючі хрестяться.

    Молитва до Богородиці про покійних

    На річницю з дня смерті підносять хвалу Пресвятій діві. Вона заступається перед Христом, щоб Він дарував милість померлим. Порядок прохання:

  • Звертаються до Богородиці як до помічниці померлим.
  • Текст свідчить про полегшення шляху для раба Божого. Згадується ім’я покійного.
  • Молитва направлена вигнати бісів від душі при проходженні поневірянь. Рядка на річницю упокоєння вміщують ім’я померлого.
  • Просять вберегти від диявола, катувань, щоб дух спокійно пройшов шлях від землі до неба.
  • Заклинають висловити заступництво перед Господом за грішника, виправдати, уникнути Страшного Суду.
  • Звертаються з молитвою до Ісуса, щоб упокоїти душу через рік, поселити її в оселях святих, праведників.
  • Рядки до Богородиці допомагають померлому врятуватися, рідним вийти з зневіри після втрати близької людини.

    Інші

    Завдання рідних через рік від дня смерті — помолитися на службі. Відбувається Безкровна Жертва Господу за покійного. Подається записка з ім’ям покійного в родовому відмінку (Анни, Анатолія). Якщо смерть наздогнала дітей, вказують вік:

    • немовлята — з народження до 7 років;
    • отроки — з 7 до 14 років.

    В молитві вказують імена, отримані при хрещенні.

    В церкві до річниці з моменту загибелі проводиться панахида, роблять пожертвування. Продукти кладуться на священний стіл біля тетрапода. Після служби біля храму лунає милостиня, речі померлого.

    Ритуал будинку проводять щодня по молитвослову.

    Можна замовити сорокоуст на 40 днів, 6, 12 місяців від загибелі. Поминання відбувається кліриками.

    Часто про упокій душі на річницю смерті підносяться прохання:

    • Архангелу Михаїлу;
    • коротка молитва Ісуса Христа;
    • Звернення до Господа про нехрещених померлих, самоубиенных відбувається з благословення батюшки після встановлення причини смерті;
    • ангелу-охоронителю;
    • окремо на річницю смерті близьких: чоловіка, дружини, дітей, брата, сестри, дідусі, бабусі;
    • молитва за раптово відійшов;
    • за живих, і за тих, кого спіткала смерть.

    Виконують 17-ту кафизму, 90 Псалом, нього, звернення до святих. У монастирі подають записку для постійного читання Псалтиря. Послушники, змінюючи один одного, промовляють священні слова за упокій душі. Рідні відтворюють щодня 118 псалом.

    Молитва про померлого на річницю смерті виповнюється за християнським канонам:

  • Згадуючи дату упокоєння душі, просять Всевишнього удостоїти душу до Царства Небесного. Вимовляється ім’я пішов з життя.
  • Родичі виголошують молитву, щоб Господь почув, помилував.
  • У зверненні йдеться про відпущення гріхів після смерті, причислення її до святих обителях у вічності.
  • Текст треба читати кожен день, через рік після поминок. Господь оцінить старання рідних, помилує душу.

    Перелік молитов за упокій на річницю смерті і правила поминання

    Перелік молитов за упокій на річницю смерті і правила поминання

    Перелік молитов за упокій на річницю смерті і правила поминання

    Правила читання молитов за упокій будинку

    Звертатися до Творця можна в храмі, під час служби, церковних свят. Роблять це щодня. Господь дарує милість, якщо просити щиро, зі всією душею. Обряд поминання після смерті можна проводити вдома.

    Молитва на годину за покійним читається за правилами:

  • Вимовляється в святому кутку – східній частині будинку, де розташовані ікони Христа, Богородиці.
  • Перед прочитанням зосередьтеся, відкиньте відволікаючі думки, забудьте про проблеми.
  • Згадайте хороші вчинки померлого, світлі думки, які приходили до вас цей рік.
  • Уявіть себе перед Всевидячим.
  • Встаньте на коліна, запаліть свічку.
  • Молитва вимовляється регулярно.
  • Не відтворювати текст за стан скорботи. Не потрібно плакати, душа не зможе заспокоїтися.
  • Добрий вплив на душу покійного надає сповідь, причастя, виправлення життя, чесноти після смерті родичів.

    У річницю з подію поховання близькі можуть віднести пожертвування в дитячі будинки, зробити милостиню для будівництва храму.

    Молитва – спосіб допомогти душі людини після смерті. Вона повинна здійснюватися перед Господом щодня. При постійному проханні покійному стане легше проходити поневіряння.

    Настанова - Корисні поради