Молитва Єфрема Сиріна у великий піст: коли читається будинку

Молитва Єфрема Сиріна у великий піст: коли читається будинку

Слухайте онлайн або читайте текст молитви Єфрема Сирин у великий піст російською мовою. Якщо ви не знаєте коли молитва Єфрема Сиріна читається будинку, ця стаття для Вас!

Господи і Владико живота мого, дух неробства, зневіри, любоначалія і пустослів’я не даждь мі. Дух же цнотливості, смиренномудрості, терпіння і любве дай мі, рабу Твоєму. Їй, Господи, Царю, даруй ми зрети моя гріхи і не осуждати брата мого, яко благословен єси на віки віків. Амінь!

Слухати молитву (читає Патріарх Кирило):

https://pravgolos.ru/wp-content/uploads/2018/04/Molitva-Efrema-Sirina-CHitaet-Patriarh-Kirill.mp3

 

Зміст статті

  • 1. Що таке просфора?
  • 2. Який хліб самий благодатний?
  • 3. Як вживати просфору і святу воду?

Молитва Єфрема Сиріна у великий піст: коли читається будинкуЦерковне богослужіння підпорядковується канонами. Згідно з ним, молитва Єфрема Сиріна читається одного разу в рік – Великим постом (найбільше). Для домашнього звернення до покаяння перешкод немає: моліться за бажання. Якщо відчуваєте користь – у будь-який час. Слідуючи монастирським статутом, рекомендується: включати в келійне молитвослів’я вранці і ввечері. Додається до звичайного Правилом з моменту, як її починають читати в храмі.

В які дні входить в богослужіння?

Незважаючи на назву – Великопісна, читати молитву Єфрема сириянина у храмі починають трохи раніше. По певних днях, двічі в кінці кожної служби. До домашнього Правилом додається, і за Типикону вимовляється про себе:

  • у середу і п’ятницю Сирної седмиці;
  • всю чотиридесятницю, крім субот, неділь, благовіщенській та полиелейной служб;
  • по середу (на утрені четверга не згадується) Страсного тижня.

Примітка: При читанні молитви Єфрема Сиріна рясніють поклони (16 разів): людина трудиться не лише духовно, а й тілесно. Так вся наша природа бере участь у покаянні. Як відпадання від Бога сталося всебічний, так і у відновленні задіяні три складові: Дух, Тіло і Душа.

В чому особливість молитви?

Святий Єфрем не просить просто позбавити від певного виду гріхів, а згадує про дусі пристрастей. Це як вирвати з коренем, щоб навіть духу (сліду) не залишилося всередині. Не пов’язати супостата, який захоплює в падіння, а викинути його геть, назавжди.

Це говорить про більш глибокому очищенні. Тому в пости читається покаянна молитва, закликає Бога, позбавити безповоротно поневолену гріха природу людини, звільнити від згубних бісівських пут назавжди (розіп’яти плоть).

Примітка: Про покаянному тексті написано багато праць: святителями, священиками, святими, навіть А. С. Пушкіна. Наша стаття дає саме коротке пояснення. Тим, хто хоче осмислити всю глибину, радимо звернутися до більш гідним джерел.

Про яких вадах згадується в молитві?

Перераховані пристрасті знайомі, до них звикли, а тому зникла гострота сприйняття, огиду до зла. Цьому сприяють сучасні погляди, спотворюють істину. Про яку ненависть до гріха може йти мова, коли диявольську брехню видають за доброчесність.

Щоб не втратити імунітет на розрізнення добра і зла, читається молитва, написана з таким глибоким змістом. Слова спонукають замислитися, загострити покаянні почуття, щоб озброїтися проти пристрастей:

Молитва Єфрема Сиріна у великий піст: коли читається будинку

  • Ледарство: Як при відсутності фізичного навантаження, члени стають в’ялими, втрачають силу і навик, так відбувається і на духовному рівні. Бездіяльна душа – нива, покрита заростями терну, бур’яну, заглушающего і голос совісті, і здатність розрізнення добра. Нарешті, людина позбавляється опори, яка утримує, не дає затягнути себе в похмуре болото розпусти. Найстрашніше, що втрачаємо дорогоцінний час – короткий термін життя. Марнуємо її, йдучи до вічної загибелі.
  • Смуток (грец. варіанті– многотрудность, крайня протилежність неробства): Хто має надію на Христа, вірить заповідей – не може сумувати. Християнин, який стоїть на вірному шляху, відчуває протилежні якості: любов, радість, тишу, терпіння, лагідність, стриманість, щедрість, незлобие та ін. Одна печаль рятівна – про нераскаянных перед Богом гріхах, яка веде до життя. Мирська ж – до смерті.
  • Любоначалие(суч.: прагнення до лідерства, високого положення в суспільстві): Тяга до начальствованию притаманна всім єретикам, розкольникам, гордецам, деннице, тобто, самому дияволу. Таким противиться Господь, бо вони далекі від смирення, а значить і порятунку. Добра вічна слава женеться за тими, хто від неї біжить, відрікається, ненавидить (мова про святих).

  • Молитва Єфрема Сиріна у великий піст: коли читається будинку

    Празднословие:Сказано, що за всяке пусте слово дамо відповідь. Бо Ім’я Господа Слово. У Бога: сказав – і стало так, тобто, слово і справа – одне і те ж (згадайте прокляту фігове дерево). Не дарма народна мудрість говорить: Мовчання – золото. Накопичили золотий запас або расточили? Хто справиться з своїм язиком, в змозі приборкати все тіло.

  • Цнотливість:Мова ведеться не тільки про тіло, але і моральну чистоту душі. Важко перемогти блудну пристрасть. Святі роками боролися з нею. На поневіряннях рідкісна душа долає безперешкодно це терені бісівське. А нині, коли цнотливість висміюється, виставляється як порок, хто встоїть? Один телевізор (інтернет) чого тільки варта: розбещує душу з младого віку. Хай допоможе нам Господь вийти переможцями в цій битві.
  • Смиренномудрість:Без нього немає рятуються. Господь Сам смиренний і лагідний. Він очеретини надломленої не доломить. Таких же рятує його, бо нема місця іншим у Вічному Царстві Небесному. Смиренний – це не боягуз або раб, навпаки, – справжній воїн Христовий, здобував перемогу над злом. Немає страшніше знаряддя проти демонських сил, ніж смирення. Перед ним вони безсилі і беззубі.
  • Терпець:«Терпінням вашим спасайте душі ваші», – сказав Господь. Ропотники (вічно незадоволені) не успадковують Царства. А ми цілими днями засуджуємо, кругом всі винні, гідні любові й доброго слова. Вічно огрызаемся, не потерпимо малого образи, обмеження в чомусь. Винен Бог – не так світ влаштував, стільки зла допускає і пр. Не недоумкуватість чи це? Просіть терпіння, і Господь виконає ваші бажання і прохання, звернені до Нього. Не все від руки Божого приймаємо? Тоді радійте можливості потерпіти, бо Господь зглянувся на вас.
  • Любов:Одну її май – і виконаєш весь закон. Без любові людина йде шляхом диявольським. Не до Бога, а від Нього. Де її взяти? Тільки у Господа, бо Він – джерело істинної Любові.

Примітка: Навчившись бачити свої гріхи, а не смакувати чужі, вступивши на шлях порятунку, маючи надію, що Господь не залишить без Своєї опіки і все, про що згадується в молитві Єфрема Сиріна, та подасть рясно.

Настанова - Корисні поради