Молитва про покійних батьків до 40 днів

Молитва про покійних батьків до 40 днів

Слухати або читати онлайн текст молитви про покійних батьків до 40 днів російською мовою. Чим важлива молитва про покійних батьків до 40 днів і для чого читається! Відповіді на всі питання в цій статті!

Пом’яни, Господи Боже наш, у вірі й надії живота вічного новопреставленого раба Твого, брата нашого (ім’я), і яко Благ і Чоловіколюбець, отпущаяй гріхи і потребляяй неправди, ослаби, прости і відпусти вся вільна його провини і мимовільна, визволи його вечныя муки та вогню геенскаго, і даруй їм причастя й насолоду вічних Твоїх добрих, підготованих люблячим Тя: аще бо і согреши, але не відступи від Тебе, і несумненно у Отця і Сина і Святого Духа, Бога, Тебе, в Тройці славимаго, верова, і Одиницю в Тройці і Тройцю в Єдності православно навіть до последняго свого подиху исповеда. Тому милостивий того буди, і віру, яже в Тебе замість діл зарахуй, і зі святими Твоїми, як Щедрий, упокой: несть бо чоловік, іже поживе і не згрішить, але Ти Єдиний єси крім усякого гріха і правда Твоя правда навіки, і Ти єси Один Бог милости і щедрот, і чоловіколюбства, і Тобі славу возсылаем, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Зміст статті

  • 1. Найстрашніше – попереду
  • 2. Навіщо церква молиться за померлих
  • 3. Один Дух
  • 4. Чим важлива молитва дітей (рідних) за покійних?
  • 5. Чим допоможе церква
  • 6. Де знаходяться душі після смерті?

Смерть близьких – велика втрата і скорботу. І в той же час, віруючі не до кінця зневіряються, маючи надію на зустріч з ними. Звідки така впевненість? Навіщо церква молиться не тільки про живих, але й про мертвих? Головне – що може зробити людина для улюбленого родича? Адже найстрашніше вже сталося, покійного не повернеш. Чи це Так?

Важливо: Православна Церква молиться про хрещених (записки, треби, служби, Таїнства). Якщо померлий не хрещений (инославец, самогубець) – близькі моляться про нього, де їм зручно, самостійно (вдома, у храмі, про себе). Якщо невідомо – обговорюють умови зі священиком на місці.

Найстрашніше – попереду

Молитва про покійних батьків до 40 днівТак, смерть – жахлива подія, але ще не найстрашніше, бо це тимчасовий стан, як і наше перебування на землі. Вічна доля людини – є найважливішим фактором для всіх людей. Остаточне визначення винесеться на Страшному суді, після Другого Пришестя Христа на землю. До цього є трохи часу для виправлення того, що не зроблено за життя.

Якби померлі могли самі про себе подбати, не потребували б у наших молитвах. Поки живі, здатні змінитися, перетворитися, накопичити Духа Святого, який освячує, звільняючи від пристрастей. Поховавши тіло, зрадивши його праху, від людини залишається безсмертна складова:

  • душа – властива всім живим істотам, в тому числі, і тваринам;
  • дух (особистість, самосвідомість, «Я») – їм мають тільки люди.

Молитва про покійних батьків до 40 днівПовноцінного людини після смерті немає, так як, тіло лежить у землі. Без нього душа (разом зі своїм «Я») не має волі. Чим її наповнили, з тим вона залишиться, перейшовши в переддень вічного життя. Якщо покійного були властиві пристрасті, то всі вони залишилися при ньому. Жах полягає в тому, що тяга до звичного зростає в 1000 разів у порівнянні з земними бажаннями.

Душа не спить, не їсть, не відволікається, вся її сутність жадає задоволення пристрастей, щоб насититися колишніми «благами». Як наркоман мучиться без допінгу, так і душа, любила смачно поїсти, пиячити, курити, впиватися багатством, славою і пр., не може заспокоїтися, бо «дози» взяти ніде.

Завдяки молитвам церкви померлі отримують полегшення, якусь розраду і допомогу –Світ, який попаляет невгамовні пристрасті душі. Дуже сильно можуть допомогти родичі. Необхідно не тільки замовляти служби, але і самим молитися. Хто зробить це краще? Ті хто має родинний зв’язок, один Дух з померлим. Наприклад, діти, що люблять своїх батьків, готові зробити для них все можливе.

Один Дух

Сказано: Спаси себе – і навколо врятуються тисячі. Маючи один Дух з рідними, найбільше допоможе померлим, володар освяченої Богом душі. Молитва люблячого серця творить чудеса. Вона рятує тих, хто не може зробити цього сам. Якою силою? Благодаттю Святого Духа (по милості Господа) вызволяется душу з пекла. Для цього треба:

Молитва про покійних батьків до 40 днів

  • Молитися про покійних на Літургії.
  • Замовляти Панахиду у визначні дати.
  • Читати псалтир.
  • Замовити сорокоуст.
  • Поминати щодня в ранкових молитвах.
  • Читати канон за единоумершего і
  • Літію для мирян.

Завдяки молитвам церкви і рідних душа не тільки отримує полегшення, але поступово послаблює земні прихильності. Звільняється від пут пристрастей. Висвітлюється молитвами люблячих людей. Отримує надію на спасіння в життя вічне.

Примітка: Панахиду можна замовити в будь-який будній день. У період Великого посту звершується коротка літію за покійним. Три служби (3; 9 і 40) необхідно зробити обов’язково.

Чим важлива молитва дітей (рідних) за покійних?

Молитва про покійних батьків до 40 днівБог створив людину безсмертною. Якби не падіння перших людей, кістлява стара з косою залишилася б без роботи. Хрестилися отримали даром Дух Христів (вічний), але не втрималися в святості, пали, не встигнувши очиститися перед смертю. Тому і страждають грішні душі, чекаючи Страшного суду. Допомогти можуть живі, освітивши себе, і виблагавши батьків.

Коли воскреснемо, тіло, покладене в землю, з’єднається з вічною душею, оновиться. Яким стане новий людина, залежить від зв’язку з Богом. Необхідно уподібнюватися до Господа, щоб воскресившая Його Сила, так само змінила наші тіла. Накопичивши в собі Благодать, рідні висвітлюють померлих. Їх молитва здатна принести довгоочікуваний спокій і радість блаженства коханим.

Примітка: У православ’ї читають канон «За единоумершего». Гуляє по інтернету Акафіст – домашнє творчість невідомих людей. На його читання немає благословення.

Чим допоможе церква

Перші три дні.Найважливіші моменти для покійного укладені в посмертні 40 днів. Перші три – душа розлучається з земними радощами: з улюбленими місцями, рідними і близькими. Їй належить тривала розлука. Щоб смуток не була дуже сильною і скорботної, в церкві кожен день її поминають за проскомидией, моляться на Літургії. Тому треба:

Молитва про покійних батьків до 40 днів

  • Замовити сорокоуст в храмі, де Літургія служиться кожен день. Дізнайтеся це відразу, так як, не скрізь існує така практика. Можна замовити поминання в кількох храмах.
  • Бажано бути присутніми на службах, і молитися за покійного, коли виймають частинки.
  • На ектеньи у батьківську суботу поминають як живих, так і мертвих. Вголос оголошують імена тільки померлих людей.
  • Щоб ваші молитви були дієвіше, мали велику силу: исповедуйтесь і Причастіться. Зв’язок з покійним буде мати менше перешкод.
  • Будинки читайте псалтир всі 40 днів, можна більше. Кількість кафизм на добу не обмежується. Закінчили коло, починайте знову.
  • На кожен значущий день (3; 9; 40) замовляйте Панахиду (служиться після Літургії), у вівтар подавайте Замовну записку.
  • Дайте милостиню нужденним. Заради рідних робляться добрі справи. Можна взяти на себе обітницю (хоча б на перші 40 днів). Його треба виконати обов’язково.

Діти, коли звертаєтеся молитви, можливо, в цей момент душа рідних знаходиться поруч. Завдяки Крові Христа, в якій омивається частинка за померлого, прихильність слабшає, уготавливая душу до горних обителям. Нарешті, вона відправляється у «подорож».

  • Шість днів належить «екскурсія» по Райським місцях. У цей час церква і рідні посилено моляться, щоб безвольна душа благорасположилась до того, що побачить. Схилилася до близького і рідного їй. Прихильність до чеснот в цей момент, вплине на майбутню долю. Щасливі ті, хто виявить у собі близьке по духу місце.
  • З 9 дня по 40належить огляд Пекла. Так помилує Господь душу в цей момент. Щоб та втрималася, виявивши місце, де по пристрастям людським, потягнеться до сродному з собою гріха. Наприклад, курець не встоїть перед сигаретним димом, алкоголік перед річками вина, розпусник… і т. п. Ось навіщо треба молитися. Щоб безвольний Дух «Я» не проміняв благі обителі Раю на свої пристрасті.

Примітка: Не сприймайте це опис, як 100% істину. Ангел, який розмовляє зі святим Макарієм, пояснюючи горній світ, попередив: всі розглядай, як через тьмяне скло, приблизно. Бо дати більш точне роз’яснення неможливо – не з чим порівняти на землі.

Де знаходяться душі після смерті?

З 9 по 40 день душа проходить митарства. Сказати точно, як це відбувається неможливо. За наявними відомостями і припущеннями святих, які споглядали той світ, вони не в змозі пояснити пізнання, бо не все піддається доступного для всіх розуміння. Є дві версії:

Молитва про покійних батьків до 40 днів

  • Душа, випробовується спокусами пристрастей, як описано вище. Вона кидається на те, що близьке її духу (за припущенням святителя Феофана Затворника)
  • Проходить митарства, яких 20 (за описами блаженної Феодори). На кожному з них зустрічають біси, що мають хартії з записами нераскаянных гріхів людини. За ним вони пред’являють свої права на бідну душу.

Який би варіант не був вірним (можливо, і обидва), нічого заспокійливого для грішника немає. Це муки, які ми й уявити собі не можемо, оскільки вони жахливі. До Страшного суду, виноситься окрема ухвала. Душі перебувають на порозі Раю або пекла.

Після воскресіння, що мають освітлені тіла (як у Христа), знайдуть Райські обителі. Інші відправляться на вічні муки в пекло, де крім своїх пристрастей, будуть піддаватися тортурам бісів. Ось чому поки є час, рятуйте своїх коханих і рідних, освящайтесь, моліться за них. Тоді врятуєтеся і ви, і ваші рідні.

Висновок: Молитви за покійних батьків (будь рідних) приносить церква – поновлюючи насіння Христове, дане при хрещенні. Прорости Йому допоможуть молитви дітей – це благодатний ґрунт. Вона заглушає бур’яни-пристрасті, зрощуючи, посіяне Господом.

Молитва за упокій душі покійного на 9 днів

Боже духів і всякия плоті, смерть поправый і диявола упразднивый, і живіт світу Твоєму даровавый! Сам, Господи, упокой душі спочилих рабів Твоїх: святійших патріархів, преосвященних митрополитів, архиєпископів і єпископів, у священицькому, церковному і чернечому чині Тобі послужили; творців святого храму цього, православних дідусь, батько, братів і сестер, зде і всюди лежать; вождів і воїнів за віру і вітчизну живіт свій поклали, вірних, убієнних е міжусобної брані, що потонули, що згоріли, на мразе замерзлих, розтерзані звірами, без покаяння раптово померлих і не встигли примиритися з Церквою і зі своїми вороги; в изступлении розуму самоубиенных, тих, про яких заповедали і просили ни молитися, про яких нема кому молитися і вірних, поховання христианскаго позбавлених (ім’я) в місці светле, місце злачне, місце покойне, отнюдуже отбеже хвороба, печаль і воздыхание. Всяке злочин, вчинений ними словом або справою чи помышлением, яко благий Чоловіколюбець Бог прости, бо немає чоловік, іже живий буде і не згрішить. Ти бо єси єдиний крім гріха, правда Твоя — правда на віки, і слово Твоє — істина.

Молитва Господу за спочилого новопреставленого

Пом’яни, Господи Боже наш, у вірі й надії живота вічного новопреставленого раба Твого (або раби Твоєї) (ім’я), і яко благ і чоловіколюбець,

отпущаяй гріхи і потребляяй неправди, ослаби, прости і відпусти вся вільна його провини і мимовільна, возставляя його в святе друге пришестя Твоє до причастя вічних Твоїх благ,

ихже заради в Тя Єдиного верова, истиннаго Бога і Чоловіколюбця.

Яко Ти єси воскресення, і життя, і спокій рабу Твоєму (ім’я), Христе Боже наш.

І Тобі славу возсылаем, з безначальным Твоїм Отцем і з Пресвятим Духом, нині і повсякчас і на віки віків, амінь.

Молитва за покійного до поховання

Пом’яни, Господи Боже наш, у вірі й надії живота вічного преставльшегося раба Твого, брата нашого (ім’я), і яко Благ і Чоловіколюбець, отпущаяй гріхи,

і потребляяй неправди, ослаби, прости і відпусти вся вільна його провини і мимовільна, визволи його вечныя муки та вогню геенскаго, і даруй їм причастя й насолоду вічних Твоїх добрих, підготованих люблячим Тя:

аще бо і согреши, але не відступи від Тебе, і несумненно у Отця і Сина і Святого Духа, Бога, Тебе, в Тройці славимаго, верова, і Одиницю в Тройці і Тройцю в Єдності православно навіть до последняго свого подиху исповеда.

Тому милостивий того буди, і віру, яже в Тебе замість діл зарахуй, і зі святими Твоїми яко Щедрий упокій:

нема бо чоловіка, іже поживе і не згрішить.

Але Ти Єдиний єси крім усякого гріха, і правда Твоя, правда навіки, і Ти єси Один Бог милостей і щедрот, і чоловіколюбства, і Тобі славу возсылаем Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків.

Амінь.

Настанова - Корисні поради