Ікона Пантелеймона цілителя: значення, ніж допомагає

Ікона Пантелеймона цілителя: значення, ніж допомагає

Духовне значення ікони Пантелеймона цілителя для віруючих і православної церкви. В чому допомагає ікона святого Пантелеймона, як правильно молитися і про що просити? Шанування святого цілителя в Росії. Про все докладніше в даній статті!

Зміст статті

  • 1. Пантолеон – у всьому лев
  • 2. До віри призвело диво
  • 3. Донос заздрісників
  • 4. Мученицька смерть Пантелеймона-цілителя
  • 5. Чудеса Господа при страті Святого
  • 6. Значення ікони Пантелеймона для віруючих
  • 7. Шанування Святого Пантелеймона в Росії
  • 8. В чому допомагає ікона Пантелеймона-цілителя
  • 9. Молитви Пантелеймона цілителя

Пам’ять: 27 липня за ст. ст.; або 9 серпня за новим

Значення Ікони Пантелеймона-цілителя для віруючих переоцінити важко. Поставивши запитання: В чому допомагає. Почуєте відповідь: У всьому. Це не порожні слова, ще за життя Святого не існувало невиліковних хвороб. Рано втративши все на землі, він здобув собі вічну Славу лікаря, що творить чудеса донині.

Примітка: Пантолеон (перекладається, як «у всьому лев») – нарекли батьки. Пантелеймон (тобто, «всемилостивий») – названий святителем Єрмолаєм після хрещення.

Пантолеон – у всьому лев

Ікона Пантелеймона цілителя: значення, ніж допомагаєУ перші століття, незважаючи на загрозу смерті, віруючих у Христа ставало все більше. Часто цього служили чудеса, творені святими. У часи правління гонителя християн Максиміана (III –IV ст. ст.) в місті Нікомидії (нині територія Туреччини) народився той, хто відкриє Істину багатьох поган.

  • Юний, прекрасний ликом, відважний;
  • має вищу освіту;
  • володіє багатством;
  • займає високе положення в суспільстві, став улюбленим російським святим, лікарем від Бога.

Співчуття стражданням відкрило дар чудотворення – сміливе зцілення Ім’ям Господа. Пантолеон став сміливим сповідником православ’я, привівши до віри чимало людей. Багато, оман, віддали на мученицьку смерть. Сам лікар став християнином завдяки дивовижному нагоди.

До віри призвело диво

Мати Пантолеон, що сповідує Христа, рано залишила дитя напівсиротою. Батько дотримувався язичницьких поглядів. Бувши вельми заможним, вирішив влаштувати блискучу кар’єру юнакові, віддавши в навчання службовця при дворі, і вельми відомому медикові Евфросину. Успішно оволодівши мистецтвом лікування, молодий чоловік став у пригоді вчителеві під палаці, куди ходив кожен день.

Ікона Пантелеймона цілителя: значення, ніж допомагаєДорога пролягала повз будинок, де ховалися троє пресвітерів, уцілілих після спалення 20-ти тисяч християн (303 р.). Вони-то і звернули увагу на Пантолеон, провидев в ньому майбутній світоч сповідника Христового. Згодом їх стратять разом, відрубавши голови. Імена наставників Пантелеймона:

  • Старець Єрмолай – він навчав і хрестив юнака. Господь був Пантелеймона в образі цього святого кілька разів, зміцнюючи і даючи сили, щоб перенести муки;
  • Ермиппий;
  • Ермократ.

Вони запросили в гості лікаря, розповіли про віру. Юнак перейнявся вченням, ще пам’ятаючи настанови матері, але з остаточним вибором не квапився. Якось, йдучи по вулиці, побачив смерть дитини від укусу єхидни. Воскорбев серцем, згадав про Христа: помолився, очікуючи дива. Для себе вирішив: якщо дитя воскресне – він прийме хрещення. Так воно і вийшло, причому змію розірвало на дві частини. Останні сумніви зникли, юнак став християнином не вагаючись.

Донос заздрісників

Незадовго до смерті батько розбив язичницьких ідолів, що знаходяться в будинку. Прозріння сліпого Ім’ям Господа переконало його в силі християнського вчення. Незабаром слава про Пантелеймона стала повсюдною. Бачачи, що для молодого лікаря немає невиліковних недуг, потік потребують зцілення збільшувався з кожним днем. Ескулапи залишилися не у справ, і вирішили вапна конкурента. Написали донос, що Пантолеон відвідує і лікує в’язнів-християн.

Мученицька смерть Пантелеймона-цілителя

Після арешту Максиміан умовляв, застерігав, погрожував, але «напоумити» молодої людини не зміг. Пантелеймон на його очах зцілив розслабленого Іменем Христа, ніж привів язичницьких жерців у лють. Правитель розпорядився віддати лікаря тортурам. Господь був в’язневі, зміцнював перед випробуваннями віри.

Ікона Пантелеймона цілителя: значення, ніж допомагаєБорошна перенесені святим:

  • Його підвісили до дерева. Залізними гаками здирали шкіру.
  • Рани палили вогнем.
  • Колесували, розкручуючи знаряддя тортур, щоб порвати зв’язки і зчленування кісток. Пристосування з гострими спицями розсипалося, убивши кілька солдатів.
  • Занурювали в олово, розплавлене на вогні, але розпечена маса застигала, не заподіявши шкоди мученику.
  • Топили в морі, прив’язавши камінь, але той став легким. Святий по воді пройшов, як по сухому.
  • Кинули голодним левам на поталу в цирку, але ті лизали йому руки.

Юнак залишався цілий і неушкоджений, смерть від мук не наступала. Свідки, бачачи Силу чудес, яка зберігає истязуемого, переймалися вірою до Такого Всемогутнього Господа. Багато, исповедав перед усіма Христа Істинним Богом, були вбиті.

Бачачи, що нічим не можна знищити молодого людини, Максиміан наказує відрубати йому голову. Але страта збільшила чисельність віруючих. Люди, які стали свідками чудес, прийняли християнство.

Чудеса Господа при страті Святого

Ікона Пантелеймона цілителя: значення, ніж допомагаєКати прив’язали мученика до масличному древу. Святий молився. Оскаженілий охоронець, хотів, щоб той замовк. Хотів вдарити, та меч розм’як, не заподіявши шкоди. По закінченні молитви присутні почули Глас, звавший до Себе Пантелеймона. На всіх напав великий жах. Зрозуміли, що перед ними угодник Божий. Повірили в істинність вчення про Христа.

Опустившись на коліна, кати не хотіли брати участь у страті Божого обранця, вирішивши померти з ним. Але Пантелеймон переконав їх виконати наказ правителя. Щоб вгамувати їх страх і трепет, благословив на справу, обіцяючи, що це вменится в доброделание. Тільки тоді, схиляючись перед Мучеником, йому відтяли голову.

Замість крові минув молоко. Маслини в одну мить усипали все дерево, від землі до верхівки. Єлей – символ Величі Божого сповідника. Зрубавши дерево, розпалили велике багаття, в який поклали Святого. Коли залишився тільки попіл, побачили, що вогонь не пошкодив тілу. Християни з пошаною поховали чудотворця.

Значення ікони Пантелеймона для віруючих

Ікона Пантелеймона цілителя: значення, ніж допомагаєУ Греції на Афоні є Російська обитель, названа Свято-Пантелеймонівській. Там зберігається основна святиня – Глава Великого в очах Божих Святого. Найбільше фрагментів зберігається в різних храмах Уділу Пресвятої Богородиці. Частинки мощей мають церкви в усьому світі, лікуючи притекающих за зціленням людей, незалежно від релігійних поглядів.

Святий Пантелеймон допомагає всім

У Никомидию на свято Святого (9 серпня) з’їжджається велика кількість паломників і стражденних. До Пантелеймона їдуть не тільки православні. Шанують його навіть мусульмани, люди різних національностей і віросповідання. Мешканці граду влаштовують пишне торжество. З чудотворною іконою здійснюють хресний хід.

Перед чином моляться і просять зцілення все: греки, вірмени, італійці, турки. Деякі залишають свої підписи в спеціальному журналі, засвідчуючи про чудесне зцілення. Таких відміток більше двох тисяч. Це при тому, що приїжджають, як правило, безнадійно хворі, і не всі залишають автограф.

Шанування Святого Пантелеймона в Росії

Про чудеса Святого угодника Божого дізналися невдовзі після Хрещення Русі. Наприклад, Київський князь Ізяслав хрестився з іменем Пантелеймон. Носив зображення Заступника на військовому головному уборі, ввіряючи піклування про себе Всемилостивого Цілителя. Під його заступництвом здобув перемогу, залишився цілий і неушкоджений у важкій битві 1151 р.

На день святкування (27 липня/9 серпня), на чолі з царем ПетромІ, досягли перемоги у морських битвах з флотилією шведів (1714 і 1720 р. р.). Нині сповідник Христове вважається покровителем воїнів і моряків, як могутній лев на ім’я Пантолеон.

Ікона Пантелеймона цілителя: значення, ніж допомагаєПишно й урочисто відзначається пам’ять сповідника Христового в Російській місії, що на Афоні. За вісім діб до 9 серпня оспівують в його честь канони. В монастир з’їжджається багато паломників, здебільшого греки. Беруть участь у всенощній, співають разом з монахами Богослужбові тексти, написані на листочках. Отримуючи приголомшливі враження і зцілення.

  • Люди використовують лампадне масло від ікони Пантелеймона.
  • Збирають і зберігають квіти, якими прикрашається образ в день пам’яті, використовуючи їх як цілюще зілля.
  • Висвітлюють біля чудотворного Ліка домашні иконочки, хусточки, прикладаючи потім до хворих місць.

У честь Святого обранця Божого складені Канони, Акафіст, Тропар, Кондак, Величання. Все це можна використовувати в домашній молитві, просячи одужання від будь-якої недуги перед іконою Пантелеймона. У церквах проводять водосвяття, висвітлюють масло для соборування, наділене благодатною силою Цілителя.

Примітка: Коли людина хвора, обов’язково треба скористатися Таїнствами Церкви: Сповідь, Причастя, Соборування. Під час останнього фізично відчуваються мурашки по тілу, жар, навіть чути, як скриплять суглоби, хребці. Це неймовірно! Вражаючі чудодійні сили діють у момент служби.

В чому допомагає ікона Пантелеймона-цілителя

Вірніше буде сказати не ікона, а сам Святий, що молиться до Господа про всіх людських недугах. Він один із тих, «спеціалізація» якого конкретна – зцілення хворих. Прикластися до чудотворного образу можуть не всі. Мощі є не в кожному храмі. Але існує маса славослів’я і прохань, складених на честь Пантелеймона.

Чому ми хворіємо

Ікона Пантелеймона цілителя: значення, ніж допомагаєВиявити фізичну причину хвороби можуть лікарі, а духовну тільки ми самі. Найчастіше, саме наша несправедлива життя призводить до хвороб. Господь нікого не карає, Він завжди чинить по Любові. Кажуть, що хвороба, терпіння скорботи – це гарантія того, що людині готують райську обитель на Небесах. Проблеми зі здоров’ям трапляються:

  • як спокута гріхів, щоб постраждавши на землі, у вічності ми не понесли покарання;
  • щоб запобігти більш страшне духовне падіння;
  • щоб людина звернулася до Бога;
  • щоб отримати мученицький вінець за претерпение страждань без нарікання;
  • діти можуть хворіти з вини батьків (наприклад, аборти) або предків, або Господь по милості Своїй не дає здоров’я, щоб вони не накоїли біди, що ведуть до погибелі.

Як бачите, причина залежить від нашого духовного стану. Так святі допомагають. Молитви, хоч і немічні, дають полегшення. Але зцілення важких хвороб треба піклується як про фізичне здоров’я, так і про духовне. Підходити до вирішення завдання треба комплексно.

Що робити, якщо важко хворий

Ікона Пантелеймона цілителя: значення, ніж допомагає

  • З молитвами звертаються до Господа, Богородиці та Святих, особливо до тих, хто за життя був лікарем.
  • Обов’язково треба сповідатися.
  • Після причаститися, соборуватися – це одне з головних ліків.
  • Просячи зцілення, не скупіться давати обіцянки, які виконаєте для виправлення гріховного життя. Не забудьте про них, після одужання.
  • Читайте Псалтир. У монастирі можна замовити – неусыпаемую. Пантелеймон сам молився, читаючи псалми.
  • Дякуйте завжди і за все. Читайте Акафіст Святому Цілителю.
  • Вчіться смиренної молитви – вона виконується дуже швидко.
  • Ніколи не впадайте у відчай, «діставайте» своїми проханнями Господа і Його угодників.

Висновок: Яка б хвороба не трапилася, вірте: Господь сильний від неї позбутися, якщо людина сама не стане перешкодою. На те і даються страждання, щоб ми, благодаттю Святого Духа, виправляли своє життя, отримуючи духовне і фізичне здоров’я.

Молитви Пантелеймона цілителя

Тропар, глас 3:

Страстотерпче святий і целебниче Пантелеимоне, моли милостивого Бога, та залишення гріхів подасть душам нашим.

Кондак, глас 5:

Наслідувач сый Милостиваго, і благодать зцілень від Нього прийом, страстотерпче і мучениче Христа Бога, молитвами твоїми душевныя наша зціли недуги, отгоня повсякчас борця спокуси від кричущих вірно: спаси ни, Господи.

Величання

Величаємо тя,/ страстотерпче святий великомучениче і целебниче Пантелеимоне,/ і шануємо чесна страждання твоя,/ яже за Христа// зазнав єси.

Молитва святому великомученику і цілителю Пантелеімону

Слухати онлайн:

//pravgolos.ru/wp-content/uploads/2018/04/Molitva-TSelitelyu-Panteleymonu.mp3

 

Про великий угодниче Христовий і преславний целебниче, великомучениче Пантелеимоне! Душею на Небесах Престолу Божого предстояй і Триипостасныя Його слави наслаждаяйся, тілом же та ликом святою на землі в Божественних храмах почиваяй і данною ти понад благодаттю різні чудеса источаяй. Зглянься милостивим твоїм оком на предстоящия люди і чесним іконі зворушливо моляться і просящия від тебе целебныя допомоги і заступництва. Простягни до Господа Бога нашого теплі свої молитви і випроси душам нашим залишення гріхів наших. З вірою закликаємо ім’я твоє, святий праведний Пантелеимоне. Яко ти прийняв єси благодать від Господа Бога — недуги отгоняти і пристрасті исцеляти. Тебе убт просимо: не презри нас, недостойних, що моляться тобі і твоєї допомоги потребують. Будь нам у печалях утішителем, у недузех лютих стражденним лікар. Напаствуемым — швидкий покровитель. Очам недугующим — прозріння датель. В скорботах перебувають — готовейший предстатель і зцілитель. Исходатайствуй всім вся, яже до спасіння корисна. Яко да твоїми до Господа Бога молитвами получивше благодать і милість, прославимо всіх благих Джерело і Дароподателя Бога Єдиного, у Трійці Святій славимого, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Настанова - Корисні поради