Акафіст Гурія, Самону і Авіву

Акафіст Гурія, Самону і Авіву

Слухати або читати онлайн Акафіст Гурія, Самому і Авіву російською мовою з наголосами. У чому сила і духовне значення акафіста Гурія, Самону? Які правила читання моленного співи? Про все докладніше в даній статті!

Зміст статті

  • 1. Історія праведників
  • 2. Пам’ять і поклоніння святим мученикам
  • 3. У чому сила акафіста
  • 4. Правила читання акафіста
  • 5. Акафіст Гурію Самону і Авіву: текст

Акафіст Гурія, Самону і АвівуСім’я відіграє найважливішу роль у житті кожної людини. Щоб знайти спокій, мир і благополуччя, обоє повинні посилено працювати над собою, спираючись на заповіді Божі.

Якщо одного з подружжя охопила гординя і злість, то рекомендують звернутися за допомогою до святих мучеників Гурія, Самону і сповідника Авіву, щоб вони вразумили його і захистили сім’ю від турбот і тривог. Святі приборкують норовливих і несуть зцілення в серця люблячих подружжя.

Історія праведників

Акафіст Гурія, Самону і АвівуУ часи царювання Максиміліана і Дирклитиана християни піддавалися гонінням за свою віру. Гурій і сам він – проповідники слова Божого були схоплені в місті Едессе. Їм наказали зробити жертвоприношення богам, проте вони відмовилися, посилаючись на віру в Господа.

За відмову їх піддали катуванням. Однак вони не просили помилування і мужньо переносили всі з молитвою. Це ще більше розлютило їх мучителів. Вночі їх вивезли за місто, де вони були обезголовлені. Частини тіл мучеників поховали християни.

Святий Авів сповідував християнство ще до того, як язичники з’явилися в місті. Одного разу він мав сміливість напоумити імператора Ліцинія, за що прийняв мученицьку смерть. Його спалили на багатті, проте на ранок його тіло виявили в попелі цілим і неушкодженим. Потім йому відрубали голову разом з Самоном і Гурієм.

Пам’ять і поклоніння святим мученикам

Свята Православна Церква встановила канон поклоніння святих мучеників Гурія, Самону і Авіві, як покровителям шлюбу і сім’ї.

Акафіст Гурія, Самону і АвівуНа канонічних іконах святі зображені у хітонах і гиматиях. Мучениками їх називають внаслідок мученицької смерті, яку вони взяли в ім’я Христа. Сповідниками називають тих, хто за життя сповідував і поширював Святе Письмо.

  • Гурія зображують сивочолим старцем в хітоні.
  • Сам він виглядає молодше Гурія, також одягнений в хітон і гиматию.
  • Авіва зображують моложавим чоловіком, одягненим у стихар. В руці у нього кадило, так як при житті він служи дияконом.

Ікона повинна бути в домі кожної подружньої пари. Вона оберігає родину від бід і буде перешкоджати гріхопадіння подружжя. Щасливі пари повинні підносити молитви подяки за заступництво і захист святих.

День пам’яті святих відбувається Православною Церквою 28 листопада.

У чому сила акафіста

Акафіст Гурія, Самону і АвівуСаме в сімейному житті людина виконує головну заповідь Господа про любов до ближнього. Кожен повинен в першу чергу думати про інших членів сім’ї та піклуватися про них. Егоїзм – це головна причина виникнення розбіжностей між подружжям, які призводять до розлучення.

Найчастіше люди не дорожать сімейними відносинами. Чоловіки починають зловживати своїми правами, бити і ігнорувати дружин. В помсту дружини не поважають своїх чоловіків, перестають піклуватися про своєму домі і членів своєї сім’ї. Особливо від цього страждають діти, адже вони ростуть в ненависті і страху Божого. Найстрашніше, що подорослішавши, вони копіюють поведінку своїх батьків, створюючи такі ж нещасні сім’ї.

Святі мученики, будучи покровителями шлюбу, допомагають жінкам, яких ображають чоловіки, нагадуючи чоловіків.

Акафіст святим мучениками Гурія, Самону, Авіву читають просячи наступного:

Акафіст Гурія, Самону і Авіву

  • щасливого заміжжя;
  • заступництва подружжя;
  • заступництва в сімейному насильстві;
  • бажаючи знайти мир і спокій у родині.

З заступництвом святих пов’язують таке сказання. Воїн-гот приїхав на службу в місто Едессу. Побачивши прекрасну благочестиве дівчину Евфимию, він вирішив взяти її в дружини. Біля труни Святих він дав обітницю, що ніколи не буде ображати її. Однак, приїхавши додому, він перетворив дівчину на справжню рабиню. Як виявилося, у нього вже була дружина, а Евфимию змушували виконувати найбруднішу роботу. Хлопчика, якого народила дівчина, дружина гота отруїла. У відчаї вона звернулася з молитвою до Святих, яким давав клятву гот. Всевишній почув її молитву, і вона змогла повернутися додому, де і розповіла всю правду. Коли він знову приїхав в Едессу, за свої вчинки був страчений.

Правила читання акафіста

Акафіст Гурія, Самону і АвівуАкафіст – красиве молебний спів Православної Церкви.

Читати акафіст потрібно стоячи. Сидіти дозволяється у виняткових випадках, якщо людина не може стояти за станом здоров’я.

Важливо! Перед читанням хвалебної пісні рекомендують прочитати житіє святого, якому буде підноситися гімн. Слід покаятися в гріхах і взяти у священика благословення на читання правила.

Читати акафіст, потрібно не поспішаючи, уважно вдумуючись в сенс кожного слова.

Кожен віруючий, повинен докладати всі зусилля, щоб уникнути розлучення і зберегти шлюб. Головне – це щира молитва до святих великомученикам Гурія, Самону і Авіву, Христа і пресвятої Богородиці.

Акафіст Гурія, Самону і Авіву: текст

Кондак 1

Избраннии чудотворці Христові та святої віри сповідниці, Гурие, Самоне і Авіві добронравнии, пам’ять вашу чтуще песньми похвальними, оспівуємо яко християн заступників, стражденних покровителів. Ви ж, майн відвагу до Господа, від усяких бід і напастей свободите нас, вірою і любов’ю називають:
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Ікос 1

Ангели у плоті Троїце Святий равночисленнии, любов’ю до Бога горяще ідоли попрасте, віру Христову укреписте, Трійцю Святу прослависте, тому убт, похваляюще подвиги ваша, глаголем вам сице:
Радуйтеся, світильники благочестя; радуйтеся, викривачі беззаконня.
Радуйтеся, утвердження віри Христової; радуйтеся, стовпи Церкви Божого.
Радуйтеся, вірних надеждо і заступлення; радуйтеся, невірних страх і сором.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 2

Бачачи нечестя людей граду Эдеса, святии Гурій і сам він в пустелю удалишася, бігаючи князя світу цього і спокус і старанно служаще Богу, день і ніч воспеваху: Аллилуиа.

Ікос 2

Розум премудр маючи, святии мучениці, вийму трудишася во славу Божу, язичницьке викриваючи зло, ищущия істини на шлях правий наставляючи і мнозі неверныя до Бога Істинного привлекоша, заради цього глаголем вам сице:
Радуйтеся, насадители истиннаго Богошанування; радуйтеся, искоренители демонскаго служіння.
Радуйтеся, темряви злочестивість викривачі; радуйтеся, идольския принади низложители.
Радуйтеся, сповідниці Христові изряднии; радуйтеся, світила віри православней.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 3

Силою понад осененнии святии мучениці, гонителів святої віри не устрашишася, веління нечестиваго Антониана небрегоша і віру Христову гучно прославиша, тому і в темницю ввержени пояху Богу: Аллилуиа.

Ікос 3

Маючи віру в Христа адамант твердейшую і силою тоя вооружившиися, мужньо перетерпіли єсте, святии мучениці, в’язничні узи й саму смерть, заради цього похваляюще таке мужність, ублажаємо вас сице:
Радуйтеся, истинныя віри сповідниці; радуйтеся, Царства Божого спадкоємиці.
Радуйтеся, мучеників похвало; радуйтеся, страстотерпців славо.
Радуйтеся, Святої Церкви затвердження; радуйтеся, всього роду христианскаго прикраса.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 4

Бурею помислів сумнительных одержимий, нечестивий цар Ликиний воздвиже жорстоке гоніння на христианы, ти, страстотерпче Авіві, того не убояся, з твердою вірою кликав єси Христу Богові: Аллилуиа.

Ікос 4

Чуючи цар Ликиний твої подвиги, досточудный Авіві, і твоє тверде сповідання віри, разъярися на тя злобою, признач предати тя смерті лютей яко противника царьова, ти ж, уведев про се, добровільно потекл єси на муки, і з радістю зазнав єси вогняне спалення, заради цього, дивящеся великого мужності твоєму, величаємо тя сице:
Радуйся, поборниче віри в Христа безстрашний; радуйся, воїна Христового непереможний.
Радуйся, повішений на дереві за Распростершаго руки Свої на дереві крестнем; радуйся, струганий когтьми залізними.
Радуйся, розраду подаваяй скорботним; радуйся, скорий помощниче всім за істину терпить.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 5

Боготечным зірок небозводу небесней подобнии були єсте, святии мучениці, променями житія свого темряву языческаго злочестивість просвещающии і багатьох на шлях істини наставляющии. Тому благоговійно чтуще пам’ять вашу, вдячно співаємо Богу: Аллилуиа.

Ікос 5

Видеша людие граду Эдеса багато дива, бываемыя від раки святих мучеників Гурія, Самона і Авіва, зело радовахуся і Господа всім серцем прославляху, ми ж чтуще святу пам’ять вашу, святии мучениці, розчулено взиваємо:
Радуйтеся, неправедно гнаних заступниці; радуйтеся, вірних рабів Христових друзі.
Радуйтеся, сущих у кайданах і темницях хранителие; радуйтеся, гонителів і обидящих вразумители.
Радуйтеся, плачуть розрадники; радуйтеся, від наглыя і лютыя смерті избавители.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 6

З висоти мудрии благодать приемше, за сущих у спокусу належить, всехвальнии, тому отроковицю, святии, від смерті горькия избависте. Ви бо воістину дорогою граду Едесу слава і світові радість, цього ради співаємо до Господа: Аллилуиа.

Ікос 6

Вражия роботи визволи нас, Ісусе Жизнодавче, Твоїх страждалець благаннями благаємо, яко да не порабощенну стежив від пристрастей душу і тіло, славимо тих швидку допомогу, як у гробі зачинені чоловіком і цю скоро предваривше від смерті избавиша, тому звертаємося вам сице:
Радуйтеся, безневинну дружину від лютыя смерті спасшии; радуйтеся, дивним порятунком ея звірства мучителя победившии.
Радуйтеся, злаго чоловіка жорстоке діяння обличившии; радуйтеся, і того веровати в силу Бога христианскаго научившии.
Радуйтеся, подавачі милості тоя потребують; радуйтеся, варти неусыпнии почитали пам’ять вашу.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 7

Хотяй Чоловіколюбець Господь явити милість Свою людям Своїм, збережи тілеса ваші нетлінні, чудеса точащии, від них же вси вернии струми зцілень отримують, зовуще Богу: Аллилуиа.

Ікос 7

Нових заступників і чудових чудотворців ведучого, людие з граду Эдеса святий храм у пам’ять вашу создаша, в ньому ж і мощі ваша положиша, так вси страждущии допомога у них запозичують, ми ж такожде тверду надію на вас майно, взиваємо вам сице:
Радуйтеся, душевних і тілесних недугів наших цілителі; радуйтеся, бісів про Господні изгонители.
Радуйтеся, Евангельския істини благодаті благовестители; радуйтеся, Божественния благодаті носії.
Радуйтеся, скорботи многи за ім’я Господнє приявшии; радуйтеся, дивно у святих Його просиявшии.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 8

Дивно і страшно невірним слышати, які чудові справи від святих мощей ваших здійснюються: недузи врачуются, пристрасті зцілюються, ми ж, тверду надію на вас майно, Богу про вас тако благодеющему з вірою взиваємо: Аллилуиа.

Ікос 8

Усіма добродетельми виконанні, за нихже і славою Божою почтеннии, прислухайтеся, святии мучениці, молитвами вірних, чтущих святу пам’ять вашу, від нихже чуєте сицевая:
Радуйтеся, нищии духом, бо ваше є Царство Небесне; радуйтеся, плачущии, яко утешистеся.
Радуйтеся, кротции, яко наследовасте землю; радуйтеся, алкавшии і жаждавшии правди, яко насытишася.
Радуйтеся, милостивии, яко здобули єсте помилування; радуйтеся, чистии серцем, бо вже Бога узресте.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 9

Всякия напасті, находящия на град Едес, розоряли єсте, святии мучениці, тому й нині не залишите нас смиренних і грішних, але вся люди країни нашия в православ’ї та однодумності укріпіть, так вси єдиними усти і єдиним серцем вигукнемо прославив вас Господу: Аллилуиа.

Ікос 9

Витії многовещаннии, яко риби безгласнии, зримо про вас, святии мучениці: недоумеют бо, як в пустелі духом витали єсте і посеред людина невсипущими подвиги подвизастеся. Ми ж радующися, яко такі імами вчителі і молитовники, славимо вас, глаголюще:
Радуйтеся, кимвалы Слова Божого; радуйтеся, теплии про нас перед Богом ходатаи.
Радуйтеся, жидів і єленян просвітителі; радуйтеся, тридневнаго Божества благовестители.
Радуйтеся, лагідності і утримання вчителі; радуйтеся, брехні і татьбы обличителие.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 10

Врятувати хоча люди граду Эдеса від мысленнаго вовка, твердо вмовляли єсте тих стояти під истинней вірі нижче підступів вражиих устрашатися, але і в скорботах і напастех за вся благодарити Бога, поюще Йому: Аллилуиа.

Ікос 10

Стіна тверда і надійний прихисток єсте, святии мучениці, всім вам вдаються і скорыя допомоги потребуючим, цього заради під розчулено нашого серця взиваємо:
Радуйтеся, всіх скорбних радість; радуйтеся, всіх скривджених і поневолених притулок і звільнення.
Радуйтеся, вдів і сиріт заступництво; радуйтеся, від єресей і розколів огорожу.
Радуйтеся, бо всі нечестивии житію вашому дивуються; радуйтеся, бо всі благочестивии ім’я вашому веселяться.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 11

Подячний спів приносяще до Господа і про нас, теплии заступниці наші, молимо вас повсякчас не отступати від нас, гріх заради наших, але милосердя від Господа всім испросите, кричущим Йому: Аллилуиа.

Ікос 11

Светозарную трійцю святих мучеників восхваляюще, вернии, устранимся чвар та розбрату в життя цього, утечемо незгод та розколів в Православней вірі і храняще єднання духу в союзі миру, з глибини душі вигукнемо тако:
Радуйтеся, громогласныя труби Евангельскаго благовістя; радуйтеся, сладкозвучныя гуслі проповіді порятунку.
Радуйтеся, крепции правди рачителие; радуйтеся, непоколебимии неправди винищувачі.
Радуйтеся, благочестивим родинам миру і блага подавці; радуйтеся, жорстоким і невірним чоловіком суворі наказатели.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 12

Благодать, дану вам від Бога, ведучого, пам’ять вашу святкуємо, святі мучениці, з ревним благанням до вашого чесного способу притекающе вашою твердою помощию, яко необоримою стіною захищаємося, заради цього славимо вас, страстотерпців Христові, і щиро кличемо до Бога: Аллилуиа.

Ікос 12

Поюще ваше дивне життя і мученицьку кончину, благаємо вас, страстотерпців Христові Гурие, Самоне і Авіві, будете нам в усьому добрі помічниці, благословіть нас миром і любов’ю, подайте нам тверду віру, чистоту життя і страх Божий, так вси душевний спокій майно, в радості вигукуємо:
Радуйтеся, бо імена ваша й між невірними прославляються.
Радуйтеся, спокій і отрадо скорботним; радуйтеся, страх і подив обидящим.
Радуйтеся, безневинну дружину від лютыя смерті спасшии; радуйтеся, злаго чоловіка ея гідно покаравшии.
Радуйтеся, Гурие, Самоне і Авіві, страстотерпців Христові і обидимых покровителие.

Кондак 13

Про святии страстотерпців Христові Гурие, Самоне і Авіві, прийміть це наше хвалебне спів і, почувши старанно бажання наше, позбавите нас теплим своїм до Бога заступництвом, від усякого зла, від ворожнечі і незгод і жодних лютих бід і хвороб, та з любов’ю вас чтуще, вийму кличемо до Бога: Аллилуиа.

Цей кондак читається тричі, потім ікос 1-й «Ангели у плоті…» і кондак 1-й «Избраннии чудотворці Христові…».

Молитва

Про святии мучениці і сповідниці Христові Гурие, Самоне і Авіві! Теплии про нас ходатаи і молитвениці перед Богом, у розчулено сердець наших, дивлячись на пречистий образ, покірно молимо вас: почуєте нас, грішних і недостойних рабів своїх, сущих в бідах, скорботах і напастех, і знехтувавши наша тяжка і безчисленная гріхи, явите нам свою велику милість, поставлю нас з глибини греховныя, просвітіть наш розум, пом’якшите зле і окаянное серце, припиніть заздрість, ворожнечу і розбрат, що в нас живуть. Осените нас миром, любов’ю і страхом Божим, умолите милосерднаго Господа, та покрыет безліч гріхів наших Своїм невимовним милосердям. Так хай береже Церкву Свою Святу від зневіри, єресей і розколів. Нехай подасть нашій країні мир, добробут, родючість землі; чоловіком любов і згоду; чадам послух; обидимым терпіння; обидящим страх Божий; скорботним благодушність; радісним утримання. Всіх нас так покрыет Своєю всесильною правицею, і нехай позбавить від голоду, губительства, боягуза, потопу, вогню, меча, нашестя іноплемінників і междоусобныя лайки, і напрасныя смерті. Так захистить нас військом святих Своїх Ангелів, во еже избавитися нам по виході нашому з житія цього від підступів лукаваго і таємних повітряних митарств його, і неосужденными предстати Престолу Господа Слави, идеже обличчі святих Ангел з усіма святими вийму прославляють пресвяте і великолепое ім’я Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Настанова - Корисні поради